galéria megtekintése

Esténként sötétségbe borul Dunaújváros: valamit nagyon elszúrtak

A Jobbik a legfőbb ügyésznél tett feljelentést a dunaújvárosi közvilágítás-korszerűsítés miatt, a Párbeszéd Magyarországért az unióhoz fordul ugyanezért. Az ott élők pártszimpátiájuk alapján látják a várost világosnak vagy sötétnek.

Életveszélyes lett este a belváros. Pár napja a Vasmű utcában tíz méterre lehettem a zebrától, amikor megláttam egy gyalogost. Csak azért vettem észre, mert a szemközti autó fényszóróját egy pillanatra eltakarta a gyalogos – mondja egy 35 éves asszony, aki férjével babakocsit tolva siet Dunaújváros centrumában. Párja felcsattan:

– Mindenki fel van háborodva!

Tucatnyi dunaújvárosit kérdeztem a település lecserélt utcai lámpáiról. A kérdezettek fele állította, hogy a csere óta sötétebb a város, és emiatt szidta a felelősöket. A faggatottak másik fele nem panaszkodott a közvilágítás miatt.

 

– Nincs bajom az új lámpákkal – morogja egy nyugdíjas férfi –, de ebből azt gondolná mindenki, hogy fideszes vagyok. Ezt nem akarom.

Hogy a dunaújvárosiak párthovatartozás alapján látják az esti várost sötétnek vagy kellő megvilágításúnak, az némileg meglepő. Ám a fényerő szerencsére műszerrel mérhető, és az alapján immáron a fideszes városvezetés sem vitatja a lámpacsere kudarcát.

Gyalogátkelő Dunaújvárosban. Nem fényes siker
Gyalogátkelő Dunaújvárosban. Nem fényes siker
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A dunaújvárosi közvilágítás-korszerűsítés története 2012-ben kezdődött, a képviselő-testület akkor döntött úgy, hogy uniós támogatásból lecseréli a belváros lámpáinak egy részét. A pályázatot 2014-ben befogadták, így belefogtak 1800 lámpatest cseréjébe. A tavaly őszre befejezett program 255 millió forintba került, ebből 218 milliót az unió állt. A város azt várta, hogy ahol lecserélik az izzókat, ott 35 százalékkal kevesebb áram fogy majd, miközben az utak megvilágítása nem lesz rosszabb.

A kivitelezőt kiválasztó pályázatról az önkormányzat közbeszerzési bizottsága döntött. Besztercei Zsolt, a baloldal képviselője tavaly májusban szóvá tette, hogy Cserna Gábor fideszes polgármester miért a budapesti Rosettum Kft.-t bízta meg a munkával, hiszen a cég csak 2014 őszén, a pályázat kiírása előtt pár héttel vette fel tevékenységei körébe a villanyszerelést. Ráadásul az egyetlen alkalmazottal sem rendelkező kft.-nek az előző öt évben összesen fele annyi bevétele sem volt, mint amennyit ez az egyetlen munka hoz a kasszájába. Besztercei nem kapott érdemi választ, a Rosettum pedig belefogott a munkába.

Felizzó vita

Tavaly őszre el is készült vele, s a dunaújvárosiak azt tapasztalták, hogy az új közvilágítás gyengén teljesít. Akkortól a városvezetést folyamatosan támadta az ellenzék. Kiderült, hogy a Rosettum indukciós lámpatesteket szerelt az oszlopokra, s ez az izzótípus mindenütt megbukott Magyarországon. Az E.ON kísérleti jelleggel 2010-ben felszerelt ilyen izzókat öt város egy-egy utcájában, ám gyorsan le is szerelte azokat, mivel fényerejük elégtelennek bizonyult.

Az is kitudódott, hogy 2013 februárjában egy, a városházán dolgozó villamosmérnök felmondott, mivel nem értett egyet azzal, hogy a beruházás indukciós lámpatestekkel valósuljon meg. Felmondólevelében megírta, hogy a lámpatestek kínai tanúsítványa nem meggyőző. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a közvilágításban Európa-szerte a LED-ek alkalmazása terjed, hisz ennek az izzónak az élettartama és fogyasztása 50-80 százalékkal jobb, mint az indukciós lámpáé. A távozó mérnök szavára senki sem figyelt. Hogy miért ragaszkodott a városvezetés a múlt nélküli kivitelezőhöz és a betliző izzóhoz, arra Dunaújváros irányítói sosem adtak választ.

Ezt megelégelve Pintér Tamás, a Jobbik képviselője a napokban Polt Péterhez fordult, és feljelentést tett az ügyben. Szerinte a város hamis adatokat adott meg pályázatában az indukciós lámpatestekről, s úgy írta ki a közbeszerzést, hogy csak egy cég nyerhetett. Szerettünk volna beszélni a beruházásról döntő polgármesterrel vagy az ügyben illetékes önkormányzati vezetőkkel, ám a város irányítói elzárkóztak, mondván, megvárják a főügyészség vizsgálatának eredményét.

Várható, hogy lesz más vizsgálat is, a Párbeszéd Magyarországért ugyanis az OLAF-hoz, az Európai Unió csaláselleni hivatalához fordul az ügyben.

Megvilágosodtak

A legutóbbi közmeghallgatáson a polgármester elismerte, hogy elhibázott volt a beruházás. De azt nem, hogy a városvezetés hibázott volna. Azt mondta, nem tudtak az indukciós lámpatestek gyengéiről és arról, hogy a város alkalmazásában lévő villamosmérnök felmondott a hibás beruházás miatt.

Dunaújvárosban elterjedt a hír, hogy több gyalogost is elütöttek a zebrán az elmúlt hetekben az esti órákban, és ebben szerepe volt a rossz világításnak. Egy gyalogos életét vesztette. A gyenge fény nem mentség a gázolóknak, hiszen mindig az útviszonyoknak megfelelően kell vezetni, ám a balesetek is befolyásolhatták a polgármestert abban, hogy ígéretet tett rá, a város költségén lecserélik a zebráknál az indukciós lámpákat.

Ha ezt megteszik, az felér egy újabb beismeréssel. Sőt meglehet, hogy hűtlen kezeléssel is, mivel a cserét nem a város pénzén kellene elvégezni, hanem a kivitelezőn behajtani, garanciális alapon.

A csődöt mondó izzókat forgalmazó és a világítás korszerűsítését kivitelező cég vezetője, K. Szabó Imre elérhetetlen volt. Viszont elértük azt a villamosmérnököt, aki távozott a várostól az indukciós lámpatestek alkalmazása miatt. Nem nyilatkozott. Hangjából kihallható volt, hogy tart valamitől.

De miért ő?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.