galéria megtekintése

Ízekre szedték a Biszku-ítéletet

50 komment


Cseri Péter
NOL

Hatályon kívül helyezte, indoklásában pedig ízekre szedte a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn a Fővárosi Törvényszék elsőfokú verdiktjét a 94 éves Biszku Béla perében. Így a törvényszéknek újra kell tárgyalnia a Kádár-rezsim egykori belügyminiszterének ügyét, akit az ügyészség háborús bűntettel, lőszerrel való visszaéléssel, valamint a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadásával vádol. A tárgyalóteremből kiküldték a Jobbik alelnökét, aki bekiabálással adott hangot nemtetszésének.

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet Biszku Béla büntetőperében hétfőn a Fővárosi Ítélőtábla, egyúttal az elsőfokú eljárás megismétlésére kötelezte a Fővárosi Törvényszéket. A tavaly májusban meghozott elsőfokú verdikt szerint a Kádár-rezsim egykori belügyminiszterének öt és fél évre börtönbe kellene vonulnia felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt.

A Fővárosi Törvényszék egy évvel ezelőtt bizonyítottnak látta, hogy Biszku Béla három különböző tényállás alapján is bűnös. A kisebb súlyú bűncselekmények közé tartozik, hogy a volt politikusnál a 2010-ben tartott házkutatás során 11 darab sörétes vadásztöltényt találtak, emiatt lőszerrel való visszaélésért vonták felelősségre. Másrészt a Bűn és büntetlenség című riportfilmben ellenforradalomnak nevezte az 1956-os forradalmat, amiért a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadását valósította meg. De elmarasztalták Biszkut a legsúlyosabb vádpontban is, amely szerint közvetlen felelősség terheli őt az 1956-os salgótarjáni sortűzért, valamint azért, mert egy martonvásári véres megtorlás után (karhatalmisták súlyosan bántalmaztak több forradalmárt) megakadályozta az elkövetők felelősségre vonását.

Az ítélőtábla értékelése szerint a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete nem alkalmas az érdemi felülbírálatra, ezért elengedhetetlen, hogy elölről kezdjék a büntetőpert. A szóbeli indoklás során elvi alapvetésként elhangzott: a történelmi és a büntetőjogi felelősség között érdemi, lényeges különbségek vannak, a bíróságnak azt kell mérlegelnie, hogy az adott történelmi tények büntetőjogi szempontból is releváns tényeknek számítanak-e.

 

A hatályon kívül helyezés indokai között szerepel, hogy az ítélőtábla szerint az első fokon eljáró törvényszék kizárólag közvetett bizonyítékokra alapozta a döntését, egyetlen közvetlen bizonyítékot sem sikerült értékelnie. Problémásnak találták Kahler Frigyes történész-jogász szakértői kirendelését is: Kahler ugyanis 1993-ban tagja volt az elmúlt rendszer bűneit feltáró szakértői bizottságnak, amelynek tagjaként már kifejtette az álláspontját Biszku Béla konkrét felelősségéről az 1956 utáni megtorlásokban. Az ítélőtábla kifogásolta azt is, hogy a törvényszék nem derítette fel kellően, vajon a magyar karhatalmi erőknek a tevékenységét milyen szinten befolyásolta a szovjet katonai vezetés, márpedig ez – például a salgótarjáni sortűz megítélésében – kulcsfontosságú mozzanat.

Az ítélőtábla szerint ugyanakkor egy megismételt elsőfokú perben van esély arra, hogy a bíróság kellő mélységben felderítse a tényállást, ezért döntöttek úgy, hogy nem szüntetik meg az eljárást.

Novák Elődöt kidobták

A tárgyalóteremben helyet foglaló szélsőjobboldali politikusok közül Novák Előd már az ítélet hatályon kívül helyezésének bejelentésekor hangos bekiabálással (Szégyen! Időhúzás!) fejezte ki a nemtetszését, az indoklást hallgatva aztán elszakadt a cérna a Jobbik alelnökénél. „Szégyen ez az időhúzás, egy napot sem fog ülni ez a tömeggyilkos! Mansfeld Péter forog a sírjában! Ez meg élvezheti a kommunista luxusnyugdíját a Rózsadombon. A történelmi felelősség most már a bíróságot is terheli!” – kiabálta a parlamenti képviselő, mire Ruzsás Róbert tanácsvezető bíró kizavarta őt a teremből. A feldúltan távozó Novák a kiküldésére reagálva még odaszúrta: Biszkuval is lehetne ilyen határozott a bíró úr!

Az ítélethirdetést követően Magyar Gábor, Biszku Béla ügyvédje a hatályon kívül helyezésre reagálva kijelentette: megnyugtató, hogy az igazságszolgáltatás képes korrigálni az eljárás korábbi szakaszában elkövetett hibákat. „Bízom benne, hogy a Fővárosi Törvényszék másodjára egy korrekt bizonyítási eljárást követően tud majd megalapozott ítéletet hozni az ügyben” – fogalmazott, hozzátéve, nem lepné meg, ha a közeljövőben a nyomozó hatóságok újabb bűncselekményekkel gyanúsítanák meg ügyfelét az 1956-os megtorlásokkal kapcsolatban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.