galéria megtekintése

Itt a válsághelyzet, újrakezdték a migránsvadászatot a magyarországi vonatokon

9 komment


Fekete Gy. Attila

Pártállástól függetlenül komoly nemzetbiztonsági fenyegetettséget és biztonságpolitikai kockázatot látnak az országgyűlési Nemzetbiztonsági Bizottság tagjai abban az uniós elképzelésben, miszerint a nyártól vízummentesen utazhatnának be a török állampolgárok az Európai Unióba.

Ezt azt követően hangoztatták, hogy meghallgatták a Belügyminisztérium és a titkosszolgálatok tájékoztatóját az ország biztonsági helyzetéről. A zárt ülésen elhangzottakra utalva távozóban a bizottság tagjai emlékezettek arra, hogy

már ma is jelentős méreteket ölt Törökországban az okmányhamisítás.

Nem véletlenül tölti el aggodalommal a szolgálatokat, hogy a nyártól esetleg kétes hitelességű török okmányokkal ismeretlen hovatartozású és szándékú emberek is könnyen bejuthatnak az Európai Unióba.

 

Pintér Sándor belügyminiszter a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésével egy időben jelentette be a kormány döntését a tömeges migráció miatti válsághelyzet kihirdetéséről. A bizottsági tagok elmondták, a Belügyminisztérium, a rendőrség és a titkosszolgálatok illetékesei már a tanácskozáson jelezték, hogy várható egy ilyen döntés. Meglepetést ezért csak az okozott számukra, hogy az ország egész területére kihirdették a válsághelyzetet.

Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnök szerint

a döntés indokolt, bár idő előttinek tűnik,

hiszen nem érkeznek tömegesen migránsok a magyar határra. Szavaiból, majd később Szél Bernadett (LMP), Mirkóczki Ádám (Jobbik) és Németh Szilárd nyilatkozataiból is kisejlett, a titkosszolgálatok figyelmeztethették a magyar kormányt, igen rövid időn belül hatalmas menekültáradat érkezésével kell számolni, ha a görög–macedón határon feltorlódott tömeg áttöri a macedón határvédelmet.

Nem mellesleg a görögországi menekülttáborokban

az embercsempészek egy ideje már nyíltan „1050 euróért kínálják, hogy Bulgárián, Románián át Magyarországra hozzák őket”,

majd innen tovább, ahová menni akarnak. Ma még azonban a magyar–román határ csendes, a magyar–szerb határon azonban 60-250 közötti számban fognak el határsértőket naponta.

A Népszabadság információja szerint részben ezzel magyarázható, hogy csütörtöktől az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ország vasútvonalain, vasúti csomópontjain és szerelvényein. Hivatalosan a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése, megakadályozása a cél, valójában a rendőrök a leginkább a határon már átjutott, Nyugatra tartó migránsokra vadásznak. Tucatszám „szedték le” ugyanis az illegális bevándorlókat az elmúlt hetekben a magyar rendőrök a Szerdiából Magyarországra tartó személy- és tehervonatokról egyaránt.

Pintér Sándor és Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő. A kormány képviselőitől kapott tájékoztatás szerint a magyar állampolgárokat nem érintenek a válsághelyzettel kapcsolatos intézkedések
Pintér Sándor és Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő. A kormány képviselőitől kapott tájékoztatás szerint a magyar állampolgárokat nem érintik a válsághelyzettel kapcsolatos intézkedések
Kovács Tamás / Népszabadság

Emlékeztetőül: a környező országok sorra lezárták vagy lezárni készülnek határaikat a migránsok előtt. Senki nem tudja ugyanakkor, hogy a területén és a szomszédságában hány migráns reked a határok elzárása miatt.

Németh Szilárd szerint az események, ide értve az Európai Unió kormányfőinek utóbbi időben tett nyilatkozatait és meghozott döntéseit is (például, hogy le kell zárni az embercsempészek balkáni útját) a magyar kormány eddigi politikáját igazolják. A Jobbik szerint soha nem volt akkora szükség az általuk visszaállítani javasolt önálló határőrségre, mint most.

Azt ugyanakkor minden politikus nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a kormány képviselőitől kapott tájékoztatás szerint a magyar állampolgárokat nem érintik a válsághelyzettel kapcsolatos intézkedések, és

jogkorlátozásokkal sem járnak.

A kormány döntésére azért volt szükség – nekik legalábbis így magyarázták a szakemberek –, hogy 1500 katonát vezényelhessenek a térségbe, és a Készenléti Rendőrség soraiból „a szükséges mértékben” megerősítsék a déli megyékben szolgáló rendőri alakulatokat. Továbbá, hogy megnyíljanak a fokozott védelem finanszírozásához szükséges források.

Más kérdés, hogy az országos rendőrfőkapitány még a vasút fokozott ellenőrzése előtt fokozott közbiztonsági és bűnügyi akciót rendelt el (az elmúlt fél évben szinte folyamatosan). A legutóbbi március 31-ig van érvényben. A fokozott bűnügyi és közbiztonsági akció elrendelése esetén viszont

a rendőrség indoklás nélkül átkutathat járműveket és személyeket,

korlátozhatja a mozgásukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.