galéria megtekintése

Itt a nap, amikor Áder "minden magyar államfője lehetne"

16 komment

NOL

Nyílt levelet írt Áder János köztársasági elnöknek Sallai R. Benedek, a parlament Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke. A politikus a Városliget elfoglalása miatt arra figyelmezteti az államfőt: hiteltelenné válik a globális környezeti problémák elleni harca, ha szó nélkül tudomásul veszi az Orbán-kormány környezeti agresszióit. Az elsőként lapunkhoz eljuttatott levelet szöveghűen tesszük közzé.

Nyílt levél

Áder János
köztársasági elnök úr
részére


Tisztelt Elnök Úr!

 

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnökeként, parlamenti képviselőként és magyar állampolgárként fordulok Önhöz és kérem ezúton tisztelettel segítségét.

Több alkalommal volt szerencsém hallani Önt az Országgyűlésben és olvastam gondolatait nemzetközi fórumokon a természeti és környezeti javaink megóvásának fontosságáról, és a fenntartható fejlődésről. Magvas, értékes gondolatainak megfontolását sajnos a magyar jogalkotásban nem volt, nincs alkalmam tapasztalni, de talán Ön most megteheti, hogy szavak mellett

tettekkel is kiáll az ügyért.

Teremtett világunkat, annak szépségeit, és az emberi életet is megalapozó természeti erőforrásainkat apró csatákban veszíti el az emberiség, esőerdőkben, óceánokon, pusztákon, ipari fejlesztéseken, és ma épp a Városliget ügyében is. Ezért kell szót emelnem, és segítségégét kérnem.

Azt gondolom, hogy Ön tudja, hogy milyen környezetvédelmi vonatkozásai vannak a megmaradt zöldfelületeknek a fővárosban, milyen pormegkötő, zajcsökkentő, levegőtisztaság-védő hatásai vannak az ökológiai, élőhelyfenntartó szerep mellett. Ha mindez azonban nem lenne, akkor is kiemelkedő szerepe van e területeknek az emberi életminőségre, hiszen a fővárosban élő honfitársainknak lehetőséget jelent rekreációs tevékenységekre, kikapcsolódásra, pihenésre. Kisgyermekek tanulnak itt járni, kutyát futtatnak, kocognak, sétálnak, idősek merengenek el az életen, szerelmesek bújnak össze - és mindennek helyszíne e liget. A városligetben zajló projekt néhány eleme képes lenne ezt a funkciót fejleszteni, de sajnos több eleme kifejezetten rombolja, tönkreteszi ezt, így talán megértéssel fogadhatjuk, hogy sok magyar választó tiltakozik és fellép ellene.

Mint gondolom, arról értesült, ma reggel több száz rendőr szállta meg a Városliget Kertem nevű szórakozóhelyét, ahol a Városliget és a budapesti zöldfelületek jövőjéért aggódó civilek folytatnak hónapok óta demonstrációt, és gyakorolják ezzel állampolgári jogaikat. Éppen a napokban került nyilvánosságra egy reprezentatív közvélemény-kutatás, mely szerint a budapesti lakosság 81%-a nem akar múzeumokat a Ligetbe. Így talán mondhatjuk, hogy az ott demonstráló állampolgárok a fővárosi lakosok véleményének többségét képviselik.

Mai nap reggelre azok számára is világossá vált, hogy fővárosunk zöldfelületei és az azokat védelmező állampolgárok egyaránt veszélyben vannak, akik idáig nem foglalkoztak e témával. S ez nem csupán a zöldfelületekről, nem csupán az azokat védő állampolgárokról szól, hanem

szól a magyar demokráciáról is, arról, hogy lehet-e szabad-e az állampolgárok ilyen heves ellenállásával szemben erőből kormányozni.

Már a ma reggeli eseményeket megelőzően e héten péntekre az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnökeként rendkívüli bizottsági ülést hívtam össze, ahol bízom benne, hogy számíthatok majd a kormánypárti képviselők együttműködésére is. Örülnék, ha egyetértene velem abban, hogy a demokratikus Magyarországon az erőszak nem lehet eszköz az állampolgárok véleményének elnyomására. Abban is igyekszek hinni, hogy Ön is elutasítja az demonstráció rendőri erővel való szétverését.

A bizottsági ülés témáit már részben felülírják a ma reggeli események, amelyek a sajnálatos 2006-os rendőri erőszak hangulatát elevenítik fel, de még bízok abban, hogy az Ön hathatós segítsége, fellépése érhetne el eredményt.
Kérem, bocsásson meg, hogy felidézem, de olyan jogszabályi hivatkozásokkal élnek vissza a Városliget projekt kapcsán, melyeket aláírásával Ön szentesített, és most ezért is kérem Önt, hogy segítségére legyen a zöldfelületeket védő állampolgárok csoportjának. Ön a jelenlegi kormánypárt soraiból lett köztársasági elnök, de ezen túllépve kell ellátnia minden magyar ember egységét jelképező államfői tisztséget.

Ma az a kellemetlen, nem várt nap jött el, amikor Önnek

ki kell állnia azokért az elvekért, amelyekről felszólalni szokott, és ki kell állnia akár a kormánnyal szemben is,

azokért az állampolgárokért, akik ma egy kormányzati törekvés ellen lépnek fel. Ma van az a nap, amikor valóban minden magyar államfője lehet, nem csak egy párté, és ma van itt a nap, amikor ön magyar állampolgárokért állhat ki és nem a kormányért.

Tisztelettel kérem, álljon Ön is nyilvánosan az állampolgári jogukat gyakorló polgártársaink mellé és haladéktalanul szólaljon meg a Városligetben zajló tarthatatlan állapotokkal kapcsolatban! Kérje a demonstráció erőszakos felszámolásának leállítását, valamint egyeztessen a kialakult helyzetről Miniszterelnök Úrral is! Kérem továbbá, hogy mindketten támogassák az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának kezdeményezését, hogy békésen rendezhessük a helyzetet, mert hiszek benne, hogy találhatunk olyan megoldást, mely mind a főváros zöldfelületeinek megóvását és megújítását, mind a város kulturális életének fejlesztését elősegíti, és elnyeri az állampolgárok támogatását is, de ezért tenni kell, és keresni a megoldást.

Kérem, emelje fel szavát ezért a megoldáskeresésért és legyen ma olyan államfő, amilyenre az országnak szüksége van!

A tét nagy: nem csak a főváros tüdejeként funkcionáló zöldterületeket veszíthetjük el, hanem a demokráciába vetett hitünket is. Azt a tudatot, hogy állampolgárként van beleszólási lehetőségünk közös ügyeinkbe és ezzel végleg elveszhet az a már nagyon erősen megtépázott, viharvert álom, amit oly' sokan álmodtunk több, mint negyed évszázaddal ezelőtt, és egy demokratikus Magyarországról szólt.


Tisztelettel:


Sallai R. Benedek
magyar állampolgár és
az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.