galéria megtekintése

Még nincs vége a „cigányvadász-pernek”

0 komment


Fekete Gy. Attila

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla bírói tanácsa a Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú ítéletét, amelyben a 2008-2009-ben romák ellen végrehajtott gyilkosságsorozat négy elkövetője közül hármat ténylegesen életfogytig tartó, míg a negyedrendűt 13 év fegyházra ítélték. Ám csak az utóbbi ítélet jogerős.

Bár a bírói tanács elnöke több mint egy órán keresztül ismertette azokat a nyomozás, majd az első fokú tárgyalás során elkövetett (az ítéletet érdemben nem befolyásoló) kisebb súlyú eljárási szabálytalanságokat és hibákat, a Fővárosi Ítélőtábla végül mégis elutasította a nem jogerős ítélet hatályon kívül helyezését kezdeményező védői indítványokat. Álláspontja szerint ugyanis az első fokon eljáró Miszori László tanácsa nem volt elfogult az ügyben, a bizonyítási eljárást a törvényeknek megfelelően, a tényállás teljes körű felderítésének igényével folytatta le. És bár ő is vétett kisebb eljárási hibákat, azok az eljárás tisztaságát, a tisztességes eljárás követelményét és a vádlott védelemhez való jogát nem veszélyeztették.

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

A táblabíróság szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy az első-, másod- és harmadrendű vádlottak (Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt) tudatosan készültek a romák elleni gyilkos támadásokra. Egyértelműen cáfolják a bizonyítékok a vádlottak fellebbezésében megfogalmazott védekezést, miszerint ők csak vaktában lövöldöztek az egyes helyszíneken, nem akartak ölni. Számos bizonyíték szól azonban arról, hogy még mielőtt a gyilkosságsorozathoz használt fegyvereket egy besenyszögi vadásztól elrabolták volna, az interneten több olyan hirdetést is megnéztek, amelyekben lőfegyvereket kínáltak megvételre. Némely esetben az eladó lakókörnyezetét is feltérképezték.

 

A bíróság a besenyszögi fegyverrablással kapcsolatban némileg módosította az első fokú ítéletet. Abban ugyanis az áll, hogy a rablást a Kiss-testvérek és Pető, valamint ismeretlen társuk követték el. Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a romagyilkosok elfogása után sem hagyta abba az ügy elvarratlan szálainak felgöngyölítését. Keresték például még azt az ismeretlent, aki a besenyszögi rablásnál Kissék és Pető társa lehetett. Nem jártak sikerrel, ezért – mint a tárgyaláson elhangzott – az NNI felfüggesztette azt a nyomozást. A bíróság pedig kihúzta a vádiratból az ismeretlen negyedik személyre vonatkozó utalásokat. Eszerint tehát Besenyszögön csak Kissék és Pető raboltak, és nem volt segítőjük, aki a kocsiban várta volna őket.

A besenyszögi fegyverrablásnál azonban az elsőfokú bíróság a fellebbviteli főügyészség és a Fővárosi Ítélőtábla szerint elkövetett egy hibát: a fegyverét eladni szándékozó vadászt a rablók megkötözték – nyilvánvalóan azért, hogy egy ideig ne tudjon segítséget hívni. Emiatt azonban a bírói gyakorlat szerint a rablás mellett személyi szabadság megsértésében is ki kellett volna mondani Kissék és Pető bűnösségét. Miszori bíró ezt elmulasztotta. Az ítélőtábla pótolta ezt a mulasztást. Csakhogy ezzel az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott esetében megnyílt a fellebbezés lehetősége, lévén, hogy olyan bűncselekményért ítélték el másodfokon, amelyben az első fok nem.

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

Ezért pénteken kizárólag Csontos István 13 éves fegyházbüntetése emelkedett jogerőre; a táblabíróságot nem győzték meg a főügyészség érvei, miszerint Csontos a katonai elhárítás volt ügynökeként az utolsó, de nem kizárt, hogy az utolsó két támadást megakadályozhatta volna.

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt még reménykedhet. Ha felmentő ítéletben nem is, abban talán, hogy a Kúria esetleg másképp értékeli a másodfokú bíróság által bocsánatos bűnnek minősített eljárási hibákat, hatályon kívül helyezi az ítéletüket, és új eljárásra utasítja a Budapest Környéki Törvényszéket. Ennek azonban igen kicsi a valószínűsége. Harmadfokon a Kúria nem vesz fel új bizonyítást, „pestiesen szólva” ott már „csak” jogászkodnak egy kicsit a védők, az ügyész és a bírák.

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség három nap gondolkodási időt kért, addig döntenek, hogy ők is megfellebbezik-e a majdnem jogerős ítéletet, vagy sem. Az ügynek pikantériája, hogy Kissék és Pető akkor sem kaphat súlyosabb ítéletet, ha jogerősen bűnösnek találják őket a besenyszögi vadász sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértéséért. De enyhébb büntetést sem kaphatnak, mert a hat halálos áldozatért kiszabott jogerős ítéletük ellen nem fellebbezhetnek. Az elvileg jogerős. Már, ha a Kúria nem rendel el új eljárást, azaz nem kell elölről kezdeni az egész ügyet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.