galéria megtekintése

Ismét börtön vár Hunvaldra

4 komment


Lencsés Károly

Hunvald György egykori VII. kerületi szocialista polgármesternek még nagyjából egy esztendőre vissza kell térnie a büntetés-végrehajtási intézetbe – értesült a Magyar Hírlap. Sebes Péter ügyvéd cáfol: szerinte a lap félrevezető információt tett közzé, és ezért rágalmazás miatt pert indítanak.

Hunvald György a bíróság előtt
Hunvald György a bíróság előtt
M. Schmidt János / Archív

A településvezetőt a Kúria jogerősen hivatali visszaélésért és magánokirat-hamisításért egy év, egy másik, az alapügytől elkülönített eljárásban a Szegedi Ítélőtábla hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért két év hat hónap börtönbüntetésre ítélte. Ez összesen három és fél év, miközben Hunvald ennél egy esztendővel kevesebbet töltött előzetesben. A Központi Nyomozó Főügyészség vette észre, hogy a korábbi fogva tartás idejét tévesen számolták be, és ezért a Fővárosi Törvényszékhez fordult, amelynek végzését a szegedi tábla helybenhagyta.

Ennél sokkal bonyolultabb a helyzet Sebes Péter szerint, mert Hunvald cselekményeit egyetlen ítéletben kellett volna elbírálni. Miután különféle okok miatt nem ez történt – például azért, mert eleve több bíróságon folyt a volt polgármester ellen eljárás –, most a két verdiktet összbüntetésbe kell foglalni.

 

Ez különben azért érdekes – magyarázta az ügyvéd –, mert az összbüntetés mindig kevesebb, mint ha az egy vádlottal szemben különböző bírói fórumokon kiszabott ítéleteket egyszerűen összeadnák.

Sebes Péter szerint így bizonyos, hogy Hunvald számára kedvezőbb verdikt születik – általában az elsőként meghozott ítélet háromnegyedét engedik el – , és ha figyelembe veszik a lehetséges kedvezményeket, védencének biztosan nem kell börtönbe vonulnia.

A gyakorlat ugyanis az, hogy a büntetés kiszabása után – az előzetesben töltött idő beszámítása után – a büntetés-végrehajtási bíró megállapítja a feltételes szabadon bocsátás feltételeit. Vagyis: az ítélet harmadát vagy negyedét elengedhetik. Az ügyvéd szerint ezért is valószínű, hogy végül Hunvaldra nem szabhatnak ki olyan mértékű szabadságvesztést, amely miatt ismét rács mögé kerülne.

Úgy véli egyébként, hogy az összbüntetés várható időtartama két év tíz hónap lehetne, s ha ezt harmadolják vagy negyedelik, annál ő többet töltött előzetesben.

De az ügy még nincs lefutva: a szegedi ítélet ellen perújítást kezdeményeztek, mert azt megalapozatlannak tartják – közölte Sebes Péter. Ha az ítélőtábla nem is, de szerinte a Kúria szinte bizonyosan helyt fog adni ennek az indítványnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.