galéria megtekintése

Ingatlanbotrány: Nem lehet túl nagy rend a rendőrségen

12 komment


Bita Dániel

Véletlenül küldte el a rendőrség a belvárosi ingatlanügyben folyó nyomozás megszüntetéséről szóló határozattervezetet a Fővárosi Törvényszékre. Erre a megállapításra jutott az ügyben folytatott parancsnoki vizsgálat.

A vizsgálat eredményéről beszámoló Pintér Sándor szerint ezt támasztja alá, hogy a bírónak küldött átirat záradékában a megjelölt mellékletek között nem szerepelt a határozattervezet, vagyis az csak odakeveredett a dokumentumok közé. A rendőrségi iratkezelés állapotáról lesújtó képet festő belügyminiszteri válasz Szelényi Zsuzsannának, az Együtt képviselőjének a kérdésére született.

 Rogán és Pintér a parlamentben. Egy oldalon állnak
Rogán és Pintér a parlamentben. Egy oldalon állnak
Veres Viktor / Népszabadság

Január elején írtuk meg, hogy a Fővárosi Törvényszéken Rogán Antal volt belvárosi polgármester és Juhász Péter Együtt-alelnök között folyó személyiségi jogi per anyagai közé a rendőrség az V. kerületi ingatlanügyben hűtlen kezelés miatt indított nyomozás lezárásáról szóló határozattervezetet is csatolta. (A polgári per tárgya, hogy Juhász bűnözőnek nevezte Rogánt, ezért a fideszes politikus egymillió forint sérelemdíjat követel.) Mindez azért volt meglepő, mert a rendőrség véleményének nincs jogi kötőereje, a nyomozás lezárásáról az azt hivatalból elrendelő ügyészség dönthet. A vádhatóság pedig a rendőrség javaslata ellenére decemberben negyedszer is meghosszabbította a nyomozás határidejét.

 

A belvárosi önkormányzat ingatlaneladásai miatt Juhász tett feljelentést 2014 decemberében. Több konkrét eset bemutatásán túl azon cikkünkre is hivatkozott, amely szerint Rogán polgármestersége idején az V. kerület több mint négymilliárd forint vételárkedvezményt adott az üzlethelyiséget vásárló bérlőknek. A feljelentést a Nemzeti Nyomozó Iroda 2015 februárjában elutasította. A Fővárosi Főügyészség viszont március végén hivatalból elrendelte a nyomozást, megállapítva, hogy a rendőrség nem végezte el a feladatát. Ennek fényében nem volt lehetetlen arra gondolni, hogy a rendőrség a nyomozati munka elszabotálásán túl esetleg a két politikus között folyó polgári perbe is be akar avatkozni Rogán oldalán a határozattervezet átküldésével.

Erről azonban Pintér szerint szó sincs. „A határozattervezet (...) a bírói megkeresésre elkészített válasz csomagolása során véletlenül került az iratok közé" – válaszolta Szelényinek, aki arról érdeklődött, lesz-e felelősségre vonás az ügyben.

A nyomozóiroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályának megbízott vezetője által jegyzett dokumentum hosszan sorolja, hogy miért nem történt bűncselekmény a belvárosi üzlethelyiségek eladásakor. Az Együtt képviselője arra is rákérdezett a belügyminiszternél, hogy „miután az NNI illetékesei másodjára bizonyítják elfogultságukat Rogán Antal irányába, tervez-e lépéseket annak érde­kében, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő a későbbiekben". Pintér ezen a téren is igyekezett megnyugtatni az ellenzéki politikust, mondván, a rendőrség a sajnálatos véletlen ellenére „megfelelően, elfogulatlanul és részrehajlásmentesen" kezelte az ügyet, és ezt fogja tenni a jövőben is, „amit az ügyészség által a nyomozás felett gyakorolt törvényességi felügyelet is garantál".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.