galéria megtekintése

Így kell a macsó világban helytállni és az orbáni családmodellnek is megfelelni

Barátaik is rendre megszólják azokat a nőket, akikről úgy gondolják, túl sokat foglalkoznak a munkájukkal: főleg, ha sikeresek. Még mindig nem könnyű kitörni a háztartás fogságából.

A vezető pozíciókban lévő nőkre különösképpen nagy nyomás nehezedik – állapítja meg Nagy Beáta közgazdász, szociológus, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Kötelezettségeik nagyobbak, munkaidejük kiszámíthatatlanabb az átlagosnál.

Miközben egy férfiak által dominált világban, „férfi módra" kell helyt állniuk, a magyar társadalomban erősen meglévő elvárásoknak, a tradicionális női, családanyai szerepnek is meg kell felelniük.

Állandóan zsonglőrködniük kell a karrier és a magánszféra között. Intenzíven szembesülnek azzal a problémával, hogyan tudják elérni és megtartani a kiegyensúlyozott életet.

 

A munka és a magánélet viszonyának kutatása hosszú múltra tekint vissza, az infokommunikációs eszközök vizsgálatának is több évtizedes szakirodalma van. A két területet azonban meglepően kevesen kapcsolják össze – jegyezte meg Nagy Beáta. Pedig nem elhanyagolható kérdésről van szó: a mobiltelefon és az internet használata egyre inkább befolyásolja az életünket, átalakítja a társadalmat, újraértelmezi a munkavégzés fogalmát is.

A szociológus kifejezetten vezető beosztású nők esetében vizsgálta a mobiltechnológia elterjedésének hatásait. Húsz interjút készített. A megkérdezett nők mindegyikének van gyereke, többségük házasságban vagy élettársi kapcsolatban él, ketten elváltak.

Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője még a villamoson is e-maileket válaszol meg
Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője még a villamoson is e-maileket válaszol meg
OTP Travel

Jellemzően arról számoltak be, hogy – főként munkahelyváltás után – lényegesen többet kellett dolgozniuk annál, amit a munka és a magánélet közötti kiegyensúlyozott állapot megkövetelne. Ennek ellenére többnyire úgy érzik, sikerült egyensúlyt teremteniük.

Persze, ez attól is függött, hogy az élet- és családciklus mely szakaszában jártak. Pályájuk elején és a gyerek születése előtt minden egyszerű volt, mert szinte csak a munkájuknak éltek. A karrier megalapozását jól szolgálta, hogy a fókuszban a munka állt.

A munkájuk miatt azonban egyikük sem akart lemondani a gyerekvállalásról

– hangsúlyozza tanulmányában Nagy Beáta. A gyerekszülés fordulópontot hozott. Teljesen átrendezte a prioritásokat, és sokkal nagyobb feladat elé állította a női vezetőket, mint amivel korábban szembesültek.

Tudatosan kezdtek foglalkozni a munka és a család harmonizálásával. A feladat nagyon sok fejtörést okozott számukra, és különféle stratégiák együttes alkalmazásához vezetett. Átgondolták a társukkal való otthoni feladatmegosztást, igyekeztek méltányosabb rendszert kialakítani.

„Volt egy szép délután, amikor elsírtam magam azt asztalomnál. Az volt az a pillanat, amikor meghoztam azt a döntést, hogy én nem azért járok dolgozni, hogy keservesen sírjak az asztalomnál, hanem azért, hogy jól érezzem magam, meg kiteljesedjek, meg érdekes dolgokkal foglalkozzak, tehát nekem most kell váltanom" – mesélte el egyikük.

Ezzel együtt gyakran előfordult, hogy környezetükben – akár saját női családtagjaik, az óvónők vagy barátaik – úgy látták, kevés időt töltenek a gyerekeikkel. Ezért rendre megszólták őket.

Nagy Beáta szerint abban teljes volt az egyetértés az interjúalanyok között, hogy óriási segítségnek tartják a technikai eszközöket. Másrészt rendre felmerült bennük a kérdés, tudják-e kontrollálni a helyzetet.

Meg kell különböztetni egymástól a hétköznapok és a hétvége, szabadság időszakát. Utóbbi esetben a legtöbb női vezető eljutott arra a pontra karrierje során (illetve kollégái kérésére bevezette), hogy tudatosan lecsökkenti a hétvégi üzenetforgalmat. Vagy akár ki is jelentette, hogy hétvégén és szabadsága idején nem veszi fel a telefont, nem nézi meg a munkahelyi e-mailjeit.

Kompromisszumos megoldásként, ha valamilyen váratlan esemény történt, legfeljebb sms-ben fogadtak értesítést. Néhányan kiemelték, hogy ennek jótékony hatása van a beosztottakra, mert így ők is kisebb munkahelyi nyomást éreznek.

A hétköznapokban sokkal gyakoribb, hogy összefolyik a munka és a magánélet. Többen is említették, hogy a „töltelék" időben, amíg valahol várakozni kellett – akár a gyerek különórája vagy fogadóórája alatt, akár a közlekedési dugóban – milyen jól jött a munkahelyi rendszer távoli elérése.

Némelyek extrém módon élvezték annak előnyét, hogy bárhol és bármikor el tudnak intézni dolgokat: ők azt tekintik szabadságnak, hogy nincsenek határai a munkának és a szabadidőnek. Más viszont a hétköznapokban is a teljes szétválasztásra törekedett, nem akarta, hogy teljesen összefolyjon a két szféra. Ugyancsak rendszeresen előkerült az interjúk során a minőségi idő fogalma is: törekednek rá, hogy a családdal együtt töltött rövid időben egymásra figyeljenek.

Az interjúalanyok meglehetősen kritikusak a fennálló nemi renddel kapcsolatban, amely erőteljesen korlátozza a női előmenetelt, megbélyegzi a karrierjének is fontosságot szánó nőket. Úgy látták, hogy szinte bárhol könnyen kritika tárgyaivá válnak, pusztán azért, mert sokat dolgoznak a „család rovására". Ugyanakkor kevéssé gondolkodtak makroszintű változásokban, a szervezeti kultúra vagy a szabályozások módosításában – összegezte kutatása tapasztalatait Nagy Beáta.

Hozzátette: a trendek szerint egyre több férfi vesz részt az otthoni feladatokban, így a munka és magánélet összehangolásának dilemmái mind gyakrabban számukra is problémát fognak jelenteni.

„Elkülönül a munka és a magánéletem"

Czechmeister Mónika
Forrás: Audi Hungária

– A teljesítményorientáció mellett a munka és a magánélet egyensúlyának igénye egyre inkább előtérbe kerül – mondja a németországi és a hazai versenyszféráról szerteágazó tapasztalatokkal rendelkező Czechmeister Mónika, az Audi Hungaria szóvivője, a külső kommunikáció vezetője. A Győrött élő szóvivő szerint, ha nem különül el a munka és a magánélet, akkor egy vezető sem a családjában, sem a munkahelyén nem tudja betölteni saját szerepét.

Az infokummunikációs eszközök neki elsősorban a régebben holt időnek számító várakozások hasznosításában segítenek. Gyakran utazik, s a reptereken el tudja olvasni, fel tudja dolgozni  a világ híreit. – Az infokommunikációs technika mobilabbá teszi az embert, hiszen megszűnik a röghöz kötöttség – emel ki egy fontos előnyt a kommunikációs vezető. – Nem kell az irodában várakozni egy írásos visszajelzésre, jóváhagyásra. Ha a 12 éves fiam beteg, otthonról is el tudom végezni a teendőket, nem kell bemennem az irodába.

Czechmeister Mónika  tudatosan ügyel arra, hogy az elektronikus levélváltások,  telefonos információcserék mellett a személyesség mással nem pótolható értékei ne szoruljanak háttérbe.

– Vitákra, mélyebb gondolatok kifejtésére csak korlátozottan alkalmasak ezek az eszközök, a személyesség mindig bizalmat kelt, a félreértések sokkal könnyebben tisztázhatók egy-egy megbeszélés alkalmával  – mondja. A kommunikációs vezetőnek nemcsak kialakítani hanem fenntartani, s folyamatosan fejleszteni kell hivatalos, személyes kapcsolatait, de ezekre napközben teremt alkalmat. – Néhány kivételes helyzettől eltekintve  a munkaidőn kívül én nem nézegetem az e-mailjeimet, nem veszek fel este  telefont – avat be, hogyan őrzi meg magánszféráját.

„A helyzetünk nagyon nem könnyű"

– Életszakaszonként eltér ugyan a terhelés, de a helyzetünk nagyon nem könnyű" – véli Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője. Ő azt tapasztalja, a gyerekek születése után egy női menedzsernek abban az éjszaki műszakban is helyt kell állnia, ami a család nyugovóra térése után következik. „Ilyenkor érem magam utol, és olvasom el a félretett leveleket, az aláírásra váró szerződéseket, készülök fel a következő nap értekezleteire, megbeszéléseire." Mindez persze feltételez egy társat, aki kellően toleráns, sőt, aki támogat is.

Molnár Juditot egyébként beszippantotta a digitális technológia forradalma, ami – miközben rengeteget segít is a munkájában – függővé tette.

„E-maileket olvasok és válaszolok meg útban a munkahelyem felé a villamoson és a metróban. Nyaralás alatt is többször ránézek a céges postaládámra. Mégis jobb így, mint korábban, amikor két hét szabadság után egyszerre szakadt az ember nyakába az időközben felgyűlt feladatok tömkelege." Ugyanakkor, vallja be, rég lazult ki annyira, mint nemrég, amikor olyan helyre utazott, ahol nem csak internet, de térerő sem volt.

„Első nap még feszült voltam, mert elvágva éreztem magamat a világtól, az ötödikre pedig arra jöttem rá, hogy ennél hatékonyabb kikapcsolódás nem létezik, és valójában mindig is úgy gondoltam, hogy rossz vezető lennék, ha az a cég, amelyet én irányítok, két hétig nem lenne képes nélkülem működni" – emlékszik.

Már nem kell választani a karrier és a család között

Szentkuti Gabriella
Szentkuti Gabriella
Forrás: Microsoft

– Érdekes, valahogy férfiaktól soha sem kérdezik, mennyire érzi nehéznek a munkahelyi és a magánéleti szerepek összeegyeztetését, de nem kerülöm meg a válaszadást. A nők mostani generációjának már nem kell választani a karrier és a család között. Mi a „vagy"-ok helyett már gondolkodhatunk „és"-ekben, és ez nagyban köszönhető a technológia fejlődésének – vélte Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

Szerinte már a különböző életszakaszok között sincs jelentős különbség – és éppen a technológia az, ami bármikor segít. Ha beteg a gyerek, immár könnyű otthonról dolgozni, vagy akár az edzésén várakozva be lehet kapcsolódni egy Skype for Business konferenciahívásba

„Alapvetően megváltozott a munkahely és a munkaidő fogalma. Produktívak ma már ott és akkor lehetünk, ahol és amikor akarjuk. Ehhez csak egy minden szempontból megbízható felhőszolgáltatásra, és az azt kiaknázni képes kütyükre – okos telefonra, notebookra – van szükség" – tette hozzá. Ezek a megoldások jelentősen növelik egy nő életében a „tiszta játékidő" arányát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.