galéria megtekintése

A legnagyobb bajban kapták a pofont a biztosítótól

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 30. számában
jelent meg.


Tanács István, Domaszék
Népszabadság

Az Aegon biztosító inkább visszaadja a szerinte tévesen befizetett díjat, de nem utal ki akkora összeget, amekkora értékért a károsultak fizettek. Az igazságügyi szakértő szerint nem lehet helyreállítani a házat, a biztosító kárszakértője szerint igen.

Etelka néni nem fázik a szükséglakásban, csak azt nem érti, hová lett a cicája, a ruhái meg a bútorai. Rácz István és felesége háza tavaly november 29-én égett le a Szegedhez közeli Domaszék külterületén. Aznap este 9-kor telefonáltak a szegedi kórházból a falu polgármesterének, hogy vigyék már el onnan a füstmérgezés gyanújával beszállított idős házaspárt. Domaszéken azt kérték, ugyan várjanak másnap reggelig, hiszen lefektetni sincs hová őket.

Rácz István és a romok. Ön nekilátna a helyreállításnak?
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Kispéter Géza polgármester másnap délelőttre elintézte, hogy egy üres házat adománybútorokkal berendezzenek. Szereltek bele kályhát, szintén adományból vittek tűzifát, ruhákat. Megörültek, amikor kiderült, hogy Ráczéknak volt biztosításuk az Aegonnál, és rendszeresen fizették a díjat. A legtöbb iratuk – köztük a szerződés és a csekkek is – elégtek a tűzben. (Elégett félmillió forint készpénz is, műfogsorra meg betegség esetén orvosra gyűjtögették, de ez nem számít, hiszen nem tudnák bizonyítani.) A biztosító elismerte, hogy biztosítva volt a ház – az ingatlan mintegy 11 millió forintra, az ingóság körülbelül 1,8 millióra.

 

A tűzben felrobbant két gázpalack. Az L alakú épület ajtói és ablakai tokostul kiestek, az üveg felrobbant, a keretek elszenesedtek, a fal egy része kidőlt. A még álló vályogfal elázott az oltáskor, a tető lóg, bemenni életveszélyes. Elégett az összes bútoruk, ruhájuk – minden, amit egy élet munkájával felhalmoztak.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A kárszakértő 500 ezer forint előleget ígért, de az nem érkezett meg. Az önkormányzat próbált segíteni Ráczéknak, de ők sem jutottak többre. A biztosító képviselője nem írt le semmit, mindent csak szóban közölt. Azt is, hogy újjáépíteni nem lehet a házat, csak felújítani. Felszólította a károsultakat, hogy kérjenek árajánlatot építésztől, üvegestől és villanyszerelőtől. Különösen a két utóbbi háborította fel a polgármestert:

– Hát nem veszik észre, hogy nincs fal? Hová húzzon ott kábelt a villanyszerelő? És mit üvegezzen az üveges? – kérdi Kispéter Géza. Az önkormányzat szakvéleményt kért egy igazságügyi építési szakértőtől, aki leírta: az épület életveszélyes, lakhatatlan és nem újítható fel. A biztosító képviselője ezt nem fogadta el.

Rácz Istvánék számlájára idén március 2-án érkezett körülbelül hárommillió forint. Nem írta le az Aegon képviselője, hogyan jött ki az összeg. Amikor kérdezték, hogy ez előleg vagy már a végösszeg, azt felelte: ez egy lezárt akta. Kérdéseinket írásban küldtük el az Aegon biztosítónak. Drevenka Edit, az Aegon Magyarország Zrt. PR-igazgatója válaszában cáfolta, hogy lezárt ügyről lenne szó. Hangsúlyozta: a biztosítási szerződés meghatározott károk esetén és csak az eredeti állapot helyreállítására nyújt fedezetet.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A biztosító szerint az ingatlanon a tűz előtt is voltak repedések, szerkezeti károsodások. Az ügyfél dönthet arról, hogy helyreállítja az ingatlant vagy újraépíti. Ha az ingatlan nem állítható helyre, és az ügyfél újjáépíteni sem szeretné, akkor a biztosítás arra nyújt fedezetet, hogy az ügyfelek az eredeti állapotnak megfelelő lakáskörülmények közé kerüljenek. Hogy mindezt miért nem adják az ügyfélnek írásba? Mert a biztosító az ügyféllel csak a kárrendezés lezárása után számol el írásban.

A legmeglepőbb válasz az volt, hogy a biztosító hibát követett el a biztosítási összeg meghatározásánál, ezért a befizetett biztosítási díj egy részét haladéktalanul visszafizeti Ráczéknak. Hát az, hogy a biztosító 11 millióra és 1,8 millióra fizettette a díjat az ügyféllel, nem azt jelenti, hogy kár esetén ennyit fizet? – kérdeztem. Nem, felelték. A biztosítási összeg egy felső limithatár, amit akkor fizet ki a biztosító, ha az ingatlant például a tűz miatt totálkár éri. De Ráczék ingatlanán már voltak repedések a tűz előtt is. A polgári törvénykönyv pedig kifejezetten tiltja a vagyonbiztosításon való haszonszerzést.

Az ügy kapcsán felülvizsgálják a hasonló konstrukciójú szerződéseket. A károsultaktól elnézést kérnek, és mindenkinek felhívják a figyelmét: a biztosító az ingatlan túlbiztosítása esetén sem fizethet többet a tényleges kárnál – viszont visszatérítik, amennyivel nagyobb értékre fizették a díjat, mint amennyire a káresemény után a kárukat becsülték.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.