galéria megtekintése

Hiller elhúzott Botkától, Tóbiásnak három kihívója lesz

6 komment


Bednárik Imre

Az MSZP két legfontosabb posztját jelenleg Tóbiás József és Botka László tölti be. A jelek szerint már nem sokáig: a pártelnöki verseny még nyitott, a választmány élére azonban Hiller István biztos befutónak tűnik.

Az MSZP június 25-én esedékes tisztújító kongresszusa előkészítéseként a hét végén ülésezett a szocialisták jelölőbizottsága, amelyhez befutnak a különböző posztokra aspiráló személyek támogató voksai.

Most vált hivatalossá, hogy a kongresszuson három kihívója is lesz Tóbiás József pártelnöknek. ­Harangozó Tamás parlamenti frakcióvezető-helyettes, Molnár Gyula korábbi fővárosi pártelnök, Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő és Tóbiás József is megkapta az induláshoz szükséges 1500 párttag támogatását.

A legkevesebb támogató ajánlást lapunk informá­ciói szerint az elnöki posztot jelenleg betöltő Tóbiás József kapta, mivel Szanyinak nincs esélye a győzelemre, minden jel arra utal, hogy Molnár és Harangozó között dőlhet el a verseny, de nem írják le még Tóbiást sem.

 

Közben a választmányi elnöki posztért vívott párharc is eldőlni látszik. Úgy tudjuk, hogy Hiller István, az Országgyűlés alelnöke toronymagasan vezet Botka László ­szegedi polgármester, jelenlegi választmányi elnök előtt. A kongresszuson 355 küldött lesz, informá­cióink szerint Hiller 328 jelölést kapott a posztra, Botka pedig 196-ot.

Információink szerint az elmúlt hetekben több megyei elnök és a tagságból is sokan kapacitálták ­Mesterházy Attila volt elnököt, hogy lépjen elő a háttérből, és újra vállalja el az MSZP vezetését. Mesterházy azonban nemet mondott, információnk szerint kivár 2018-ig. A háttérben viszont továbbra is nagyon erős a volt pártelnök befolyása, ahogy korábban is írtuk: képes befolyásolni a posztokért folytatott verseny végeredményét is, mert kiterjedt országos kapcsolatrendszere van a pártban.

Előtérben Tóbiás József, mögötte bizalmasa, Baja Ferenc, a háttérben Hiller István és Botka László
Előtérben Tóbiás József, mögötte bizalmasa, Baja Ferenc, a háttérben Hiller István és Botka László
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A volt elnök egyelőre „lebegteti, hogy az elnökjelöltek közül kit támogat", Molnár és Szanyi mellett is kampányol. Múlt pénteken a Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában azt azonban egyértelművé tette: Tóbiás leváltását szeretné. Az interjúban azt mondta, hogy változtatásra van szükség a pártban. Ahogy fogalmazott: „Olyan személyt kell választani, aki a társadalomnak is üzen, jobb kommunikációt folytat, leüti a magas labdákat, és kemény kritikát fogalmaz meg a kormánnyal szemben, amiben a jelenlegi vezetés elég bátortalan." Mester­házy a választmányi elnöki poszt kapcsán egyértelműen megfogalmazta favoritját: ő Hiller Istvánt tartja alkalmasnak.

A jelölőbizottság részéről támogatták a posztot jelenleg is betöltő Gőgös Zoltán elnökhelyettesi jelölését. A hét elején hallgatják meg a posztra szintén aspiráló Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető-helyettest. Lapunk úgy tudja: heten pályáztak alelnöknek. Steiner Pál, a jelölőbizottság elnöke az MTI-nek azt mondta: a bizottság a posztot most is betöltő két politikus, Lukács Zoltán és Ujhelyi István, valamint Gúr Nándor országgyűlési képviselő és Nemény András, a párt Vas megyei elnöke jelölését támogatta. Márton Roland jelenlegi alelnök jelöltségéhez nem járult hozzá a testület.

A 15 fős országos elnökségnek hivatalból tagja a frakcióvezető, a helyek legalább ötödét nőkkel, valamint 35 éven aluliakkal kell betölteni. Az elnökségi tagságra közel 60 személyt jelöltek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.