galéria megtekintése

Ezt már hiába próbálta elbagatellizálni a Fidesz

12 komment


Bita Dániel

A korrupció ellen küzdene a parlamentben a baloldal támogatásával Veszprém független képviselőjévé választott Kész Zoltán. Párt alapítását nem tervezi. Azt mondja, kulcskérdés volt, hogy a falvakban jól szerepeljen, és arra is van válasza, hogy ez miért sikerült.

A siker kulcsa a függetlenség lehetett és az, hogy az utcákat járva kérdezte az embereket – mondja
A siker kulcsa a függetlenség lehetett és az, hogy az utcákat járva kérdezte az embereket
Vémi Zoltán / Népszabadság

– Mivel készül az első parlamenti napjára?

– Még nem döntöttem el. A programom háromszor három ajánlat volt Magyarországnak, Veszprémnek és a vidéken élőknek. Ennek fontos része a korrupció elleni harc, így az Országgyűlésben is tenni akarok a gátlástalan lopás ellen.

 

– Meglepte az eredmény?

– Az aránya meglepett. Szorosabb versenyre számítottam. Vasárnap este már az első hat-hét szavazóköri eredmény után tudtuk, hogy megvan a győzelem.

– Az egyetlen ismert kutatás, amelyet ön rendelt meg, még 6 százalékos Fidesz-előnyt mért. Mi történt?

– Az országszerte érezhető protesthangulat miatt valószínűleg sok korábbi Fidesz-szavazó otthon maradt. Sokat segítettek a mögém sorakozó demokratikus pártok is. A bizonytalanokat viszont éppen a civil múltam, a függetlenségem győzhette meg. A Fidesz próbálta bagatellizálni, hogy az alkotmányozó többsége forog kockán, igyekezett helyi ügynek feltüntetni a választást. Én viszont végig arról beszéltem, hogy ez egy országos jelentőségű voksolás, amelyen a veszprémiek sárga lapot adhatnak a kormánynak. Ezt is tették.

– Mindenki azt várta, hogy a megyeszékhelyen szoros lesz a verseny, ám a falvakban nem lehet megközelíteni a kormánypárti jelöltet. Több kistelepülésen mégis ön győzött, voltak községek, ahol a Fidesz a harmadik helyre szorult.

– A stratégiánk lényegi eleme volt, hogy bevegyük a falvakat. A körzethez tartozó huszonöt település közül huszonháromnak a polgármesterével találkoztam, mindegyik faluban háromszor voltunk az aktivistacsapattal. Nem lakossági fórumokat tartottunk, hanem jártuk az utcákat, leszólítottuk, aki szembejött, megkérdeztük, mik a problémák. Ezzel magyarázom, hogy sokkal több falusi ember szavazott rám, mint korábban bármelyik baloldali jelöltre.

– El kell menni a falvakba – ez nem tűnik bonyolult kampánystratégiának. A baloldal eddig nem ezt csinálta?

– Korábbi kampányokban nem vettem részt. De a számokból világos volt, hogy a falvak nélkül nincs esélyem. Szerencsére Veszprémben nem volt gond az ismertségemmel, így volt idő arra, amit elterveztünk.

– Jelentős tőkét adhat, hogy ön vetett véget a kétharmados kormányzásnak. Mire használja? Pártot alapít, ahogy Török Gábor jósolja?

– Török Gábor sok mindent mondott az utóbbi három hónapban. Azt is, hogy elindul a választáson. Nem minősíteném.

– Ettől még alapíthat pártot.

– Nincs ilyen tervem. Maradok civil, független, és később sem csatlakozom egyik frakcióhoz sem.

– Ez azért sem lenne egyszerű, mert a megszólalásaiból kirajzolódó világnézet távol áll például a szocialisták elképzeléseitől. Megveszekedett szabadpiacpárti felszólalásokra készüljünk öntől?

– A világnézetem alapja a szabadság szeretete. Abban is hiszek, hogy csak erős gazdaság tud erős nemzetet teremteni. Ennek a gazdasági alapjai ma hiányoznak. A demokratikus ellenzéki pártokkal egyébként sok mindenben egyetértek, sok mindenben nem. Lesz alkalmunk vitatkozni is.

– Mit mondott Navracsics Tibor, amikor vasárnap este felhívta önt?

– Korrekten gratulált, és jelezte: reméli, hogy a már megkezdett projektekben együttműködöm a városvezetéssel. Biztosítottam: így lesz.

– Nem sajnálkozott, amiért 2004-ben néhány hónap után leváltották önt a veszprémi Fidelitas éléről?

– Nem, ez nem került szóba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.