galéria megtekintése

Helyettesét küldi az Illatos útra Tarlós

2 komment


Szalai Anna
NOL

Nem jut pénz a kisföldalatti rekonstrukciójára, miközben a főpolgármesteri hivatal informatikai rendszerét félmilliárdért fejlesztik. A Városigazgatóság kérdése lekerült a napirendről, viszont az ingyen wifi elsőbbséget kapott.

Bár Tarlós István főpolgármester több napos média roadshow keretében tagadta, hogy a Városigazgatóság lényegét tekintve néhány hónap alatt megbukott, mielőtt valóban működni kezdet volna, a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén Kocsis Máté tanácsnok javaslatára visszavonták a holdingra vonatkozó előterjesztést. Tarlós szerint nem azért, mintha rossz lett volna, de hiányosnak találták. Az eredeti előterjesztés szerint a novemberben felállított új mamutcég felülvizsgálata során kiderült, hogy az a legjobb, ha szinte minden úgy marad, ahogy az előző ciklusban kialakult.

A BKV-t továbbra is a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. irányítja és felügyeli. Ezután is a BKK rendeli meg és finanszírozza a közlekedési szolgáltatásokat, miközben a közlekedési fejlesztések is a cégnél maradnak. Így nem csupán a korábban elindított projekteket nem vonják el, de az újakat is rá bízzák. A közgyűlés májusban tér vissza az ügyre.

Támogatták viszont Tokody Marcell (Jobbik) képviselő javaslatát, miszerint a városvezetés szeptember végéig megvizsgálja a Budapest egész területére kiterjedő ingyenes vezeték nélküli internetszolgáltatás (wifi) bevezetésének lehetőségét. Tokody azzal győzte meg a városatyákat, hogy az ingyenesen elérhető vezeték nélküli internetszolgáltatás növeli a közigazgatásba vetett állampolgári bizalmat, emellett a reklámok útján bevételhez is juttathatná a fővárost. New Yorkban például tizenkét év alatt 500 millió dollár bevételt várnak az ingyenes wifi-szolgáltatástól.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

 

Jóval több hozzászólást indukált a jelenlegi ciklus gazdasági programja. A rendkívül aktív és ezzel a városvezetés dicséretét is kiérdemlő Tokody Marcell elsőként a 100 fős új idősotthonba való bejutás áráról érdeklődött, de biztosították, hogy nem lesz emelt szintű az otthon, így a jelenlegi szabályok szerint nem kell majd belépési hozzájárulást fizetni. Felvetésére Bagdy megerősítette: a fővárosi önkormányzat ebben a ciklusban sem áll elő bérlakás-programmal. Jó hírt mondott viszont Tarlós István: megszületett a kormánydöntés a BKV adósságának átvállalásáról, a határozat hamarosan megjelenik a közlönyben. (Nem részletezte, hogy teljes vagy csak az idén esedékes részletet vállalja át a kormány.)

Tóth József (MSZP) angyalföldi polgármester azonban meglehetősen kurta választ kapott arra a kérdésére, hogy mit takar a program azon mondata, miszerint „a BKV működésének finanszírozása csak úgy biztosítható, ha a szolgáltatás fenntartásában érdekeltek – kerületek, állam, agglomeráció, illetve a fővárosi székhelyű cégek és a turisták – a szükséges és méltányos mértékben kiveszik a részüket”. (A gazdasági minisztérium már korábban felvetette, hogy a kerületek az őket osztottan megillető – leginkább az iparűzési adóból befolyó – bevételekből tüntessék el a BKV büdzsén tátongó 15 milliárdos hiányt.) Bagdy azzal nyugtatta a polgármestert, hogy ez csak elv, még nincsenek konkrét elképzelések. Ugyanezt válaszolta arra a az aggodalomra is, hogy „a városvezetés átfogó felülvizsgálat után kezdeményezni fogja a feladatellátáshoz használt állami/kerületi ingatlanok ingyenes használatba vételét”.

A közgyűlésben akcióztak a szakszervezetek

Szórólap-osztogatással és kínos kérdéseket feszegető molinókkal zavarta meg a közgyűlést az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). Az érdekképviselet – a 200 ezer tagot tömörítő Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) támogatásával – vizsgálatokat követel a BKV-nál. Tarlós István látványosan tudomást sem vett az elé feszített feliratokról, bár egy szórólapot azért átvett.

A szakszervezet többek között az elmaradt béremelést, illetve a folyamatosan romló munkakörülményeket sérelmezi. Az EKSZ az akciózás mellett aláírásgyűjtéssel próbálja kikényszeríteni a vizsgálatot. Mint Nemes Gábor elnöktől megtudtuk, meglepő gyorsasággal gyűlnek a kézjegyek.

Végleg eldőlt viszont, hogy sem a 4-es, sem a 3-as metrót, sem a kisföldalatti vonalát nem hosszabbítják meg. Sőt, egyelőre utóbbi rekonstrukciója is lekerült a napirendről. Gyorsvillamos épül viszont Újpalotáig, a 17-es villamost pedig egészen az esztergomi vasútig kiviszik. Még ebben a ciklusban megvalósul a Városháza műemléképületének energetikai korszerűsítése is, illetve több mint félmilliárd forint értékben fejlesztik a hivatal informatikai rendszereit.

Mindenki másra mutogat a Illatos úti méregtelep ügyében – vetette Tarlós István szemére Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője, aki a közgyűlés előtt átadta a környéken élők levelét. Baranyi szerint a fővárosnak lehetősége és felelőssége is van a helyzet a megoldásában.

Tarlós István ezzel szemben azt hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzatnak sem jogi felelőssége, sem feladata nincs az ügyben. A cég 2007 óta felszámolás alatt áll. Ugyanakkor felkérte Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőit, hogy tartsanak helyszíni szemlét az Illatos úti telepen. Majd arról biztosította az érintetteket, hogy a kormány nem közömbös a probléma iránt. Az Illatos úti környezetszennyezés a szerdai kormányülésen is téma.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.