galéria megtekintése

Heisler megbuktatása a cél

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 13. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

A kormányra bízná az állami pénzből megvalósuló milliárdos hitközségi beruházások végrehajtását a Mazsihisz vezetősége. Csak éppen nem valószínű, hogy a javaslattal sikerül véget vetni az eldurvult belső viszálynak. Az ellentábor célja elég egyértelmű: Heisler András Mazsihisz-elnök megbuktatása.

A hitközségek szövetségét régóta belső konfliktusok feszítik, az elmúlt években ezek egyre inkább felszínre is törtek. Az igazi pokol nyáron szabadult el, amikor Schwezoff Dávidot a BZSH (Budapesti Zsidó Hitközség) ügyvezető igazgatójává választották. Elődje, Zoltai Gusztáv lemondásának körülményeiről máig keveset tudni. Bizonyosan csak annyit, hogy nem önszántából távozott. Lépésében annak a gazdasági átvilágításnak az eredménye is közrejátszhatott, amelyet Heisler András, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnöke indított.

A zsidó vallásba betért Schwezoff Dávidról, miután a BZSH ügyvezetője lett, kiderült, hogy régebben transzvesztita előadóként lépett fel, katolikus kántorként ténykedett és evangélikus lelkésznek is tanult. Zavaros múltja ellenére nem sok hiányzott ahhoz, hogy a Mazsihisz ügyvezető igazgatójává is megválasszák. (Zoltai lemondásával ez a poszt is megüresedett.) Szoros versenyben végül a volt agrobankos – vitatott módon börtönre ítélt, a jogkövetkezmények alól már mentesült – Kunos Péter győzött.

Persze: a BZSH ügyvezető igazgatói tisztség önmagában is komoly befolyással bíró pozíció. Heisler András a kezdetektől Schwezoff eltávolítását, új választás kiírását szerette volna elérni. A Mazsihisz elnöke lapunknak adott júliusi interjújában kijelentette, hogy

 
hatalmi harc folyik a hitközségben.

Schwezoff szerinte erkölcsileg is vállalhatatlan, és nem mellékesen azért is, mert – rosszabb kiadásban – ugyanazt a stílust képviseli, mint Zoltai Gusztáv: „ígérgetésekkel, emberek megvásárlásával próbálja tovább építeni a hűbéresi rendszert”.

A leváltott Tordai Péter, a még küzdő Heisler András, a kormánytanácsadóvá lett Zoltai Gusztáv
A leváltott Tordai Péter, a még küzdő Heisler András, a kormánytanácsadóvá lett Zoltai Gusztáv
M. Schmidt János

Tordai Péter, a BZSH elnöke azonban vonakodott fellépni Schwezoff Dáviddal szemben, amikor pedig megtette, már késő volt. Hiába kezdeményezte fegyelmi eljárás indítását és Schwezoff leváltását, a BZSH zárt ajtók mögött tartott, vita nélkül lefolytatott közgyűlése az ügyvezetőnek szavazott bizalmat – Tordai Pétert ellenben menesztette.

Az erőviszonyok kezdenek eltolódni Schwezoff javára, akinek nem is lehet más célja, mint a Mazsihisz ügyvezető igazgatói székének megszerzése, illetve az, hogy valamelyik szövetségese váltsa Heisler Andrást a szervezet élén.

Schwezoff Dávid emelte a tétet, a minap különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és visszaélés gyanúja miatt feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében: állítja, hogy a látogatók száma alapján

jóval több bevételnek kellett volna befolynia.

A BZSH ügyvezetője szerint Heisler András az, aki alkalmatlan posztjára: nem törődik a többség demokratikus szavazatával, személyes ambícióit helyezi előtérbe. Még akkor is, ha ez „nyilvánvalóan az általa vezetett szervezet rombolásába” kerül.

Heisler Andrásnak van oka az aggodalomra
Heisler Andrásnak van oka az aggodalomra
Kurucz Árpád / Népszabadság

A Mazsihisz februárban a botrányos emlékezetpolitikai ügyek miatt úgy döntött, távol marad a holokauszt-emlékév kormányzati eseményeitől. A fideszes hatalom különösképpen rossz néven veszi, ha szembeszállnak vele. A Mazsihisz azonban olyan tényező, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Legfeljebb akkor, ha mindenki számára nevetségessé válik, ellehetetlenül a működése. Kormányzati berkekben – mint arról korábban hírt adtunk – ezért sem bánkódtak a „kalandos előéletű” Schwezoff Dávid megválasztása miatt: úgy ítélték meg, hogy ezek után a hitközségi képviseletnek nehéz lesz bármilyen témában hitelesen megszólalnia. Azzal, hogy a Mazsihisz jelenlegi vezetőivel ellenséges viszonyban lévő Zoltai Gusztávot tanácsadónak fogadta Lázár János miniszter, a kormány tovább keverte a kártyát.

A hitközségi csatározások aktuális terepéül szolgál a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása is, amelyre közel hárommilliárd forintot szán a kormány. Schwezoff Dávid szerint Heisler András nem akar kimaradni ennyi pénz elköltéséből, holott az ügyben a BZSH lenne hivatott eljárni.

Schwezoff Dávid az elnökválasztáson: számolni kell vele
Schwezoff Dávid az elnökválasztáson: számolni kell vele
Kurucz Árpád / Népszabadság

Más – szintén milliárdos nagyságrendű – beruházások is napirenden vannak. Múlt héten azt írtuk, hogy a további viták és gazdasági vádak elkerülése érdekében Heisler András és a Mazsihisz vezetősége azt javasolja, kérjék fel a kormányt a kivitelezéssel járó feladatok ellátására. Időközben ezt a Mazsihisz elnöke közleményben is megerősítette.

Pillanatnyilag itt tartunk. A Mazsihisz már eddig is hatalmas presztízsveszteséget szenvedett el, és még nincs vége. A képlet egyszerű: Schwezoff Dávid vagy Heisler András? A hitközségi állóháború folytatódik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.