galéria megtekintése

Ház helyett egy romot sóztak a rokkantnyugdíjasokra

Egy rokkantnyugdíjas család megromlott anyagi helyzete miatt eladta debreceni lakását, s egy olcsóbbat vásárolt Nyírábrányban, de a pénz kifizetése után derült ki, hogy valójában nem is a kinézett házat vették meg, hanem a mögötte lévő lakhatatlan romot. A pénzt ugyan visszakapták, de „kiszorultak” egy kis borsodi faluba. A tulajdonos ellen a rendőrség közokirat-hamisítás miatt javasol vádemelést.

Kölcsönkért egy nyírábrányi férfi egymillió forintot egy létavértesi ismerősétől, s fedezetül fölajánlotta a MÁV-telep melletti családi házát, de mivel a pénzt nem tudta határidőre visszafizetni, az ingatlan tulajdonjoga a létavértesi férfié lett. Neki azonban nem a ház kellett, hanem a pénz, ezért tavaly tavasszal kétmillió forintért eladta a tulajdonát egy házaspárnak. Ezzel indult a rokkantnyugdíjas család házvásárlási kálváriája.

Ez az a ház, amit a rokkant házaspár meg akart venni, de a mögötte lévő romot sózták rájuk
Ez az a ház, amit a rokkant házaspár meg akart venni, de a mögötte lévő romot sózták rájuk
Konyhás István / Népszabadság

A gerincbetegsége miatt leszázalékolt asszony és a szívátültetésre váró férje azonban nem tudott beköltözni, mert kiderült, hogy nem azt a házat fizették ki, amelyet megvettek. Az adásvételi szerződésben szereplő ingatlan nem volt azonos azzal, amelyet az eladó bemutatott: az adásvétel igazi tárgya egy lakhatatlan rom volt a fedezetül szolgáló családi ház mögött.

 

A megdöbbent házaspár csalás miatt feljelentette az eladót, aki azonban a rendőrségen maga is megdöbbenést mutatott, azt állította, hogy nem tudott semmiről. Ezért a vevőknek visszaadta a kétmillió forintot. Végül mégis vádat emeltek ellene, csakhogy nem csalás, hanem közokirat-hamisítás miatt. A nyomozás során ugyanis napvilágra került: az egymillió forintos kölcsönt biztosító létavértesi férfi a nyakába szakadt nyírábrányi házat egy jelzáloghitelügy miatt átíratta a saját testvére nevére, aki a rendőrségen szintén megdöbbent, s azt állította: nem tudott ­semmiről.

Ha a fönti történetet a kedves olvasó elsőre nem látja át vagy nem akarja elhinni, ne csodálkozzon – azok is nagyon nehezen hiszik el, akikkel megesett. A történetben szereplő rokkantnyugdíjas asszonyt Rákóczi Zójának hívják, akit Debrecenben a szociális ágazatban sokan ismernek, hiszen sokáig dolgozott szociális munkásként. Még mindig a történtek hatása alatt áll, hiszen anyagi helyzetük javulását remélte attól, hogy debreceni ingatlanukat eladva egy olcsóbb házba költöznek, a különbözetet pedig gyógykezelésükre fordítják. De egyelőre nemhogy javult volna, hanem jelentősen romlott az egészségi állapotuk.

Elkeseredésében a hatóságokat is kárhoztatja, szerinte ugyanis „ügyünket húzták-halasztották, és hatáskör vagy illetékesség hiányára hivatkozva ide-oda küldözgették és rakosgatták”. Tavaly áprilisban tettek feljelentést a debreceni rendőrkapitányságon, ahonnan az eljárást áttették a hajdúhadházi kapitányságra, onnét a vámospércsire, de onnét meg visszaküldték Debrecenbe. Azóta pedig annyira megromlott az anyagi helyzetük, hogy egy kis borsodi faluba költöztek az olcsó megélhetés miatt – ahonnan számukra nagyon megterhelő Debrecenbe járni orvoshoz.

Azt senki sem érti, hogy a szóban forgó családi házat és a mögötte álló romot miképpen lehetett összetéveszteni a helyrajzi szám alapján. A rendőrség nem tudta kihallgatni azt a férfit, aki történetünk kezdetén azt a bizonyos egymillió forintos kölcsönt fölvette. A romhalmaz adósságokban úszó tulajdonosa 2014 őszén öngyilkos lett.

Vádemelési javaslat

A rendőrség a létavértesi testvérpár ellen közokirat-hamisítás bűntette miatt folytatott nyomozást, majd az ügyet vádemelési javaslattal továbbították a Debreceni Járási Ügyészségnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.