galéria megtekintése

Hatalmas koki repült át a magyar határzár felett

50 komment

Halmai Katalin

Négymillió eurós rendkívüli támogatást folyósít Magyarországnak az Európai Bizottság a migránsokat befogadó kapacitások javítására. Az Európai Parlament (EP) kedden elítélte a fal vagy szögesdrót formáját öltő határvédelmet „Az emberi jogok helyzetéről az Európai Unióban” szóló, nagy többséggel elfogadott jelentésben.

Az EP szerint az unió migrációs politikájának középpontjába a szolidaritást és a migránsok emberi jogainak védelmét kell helyezni. A testület azt kéri a tagállamok és az EU határőrizeti szerveitől, hogy a határátlépők alapvető jogait tiszteletben tartva végezzék a munkájukat. Figyelmezteti a döntéshozókat, hogy a migránsok fogva tartására csak a legvégső esetben kerülhet sor. Sürgeti az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul foglalkozzon az egyes tagállamokban tapasztalható „megdöbbentő” fogva tartási körülményekkel, és szorgalmazza a menekültek fogadására szolgáló központok, valamint a migránsokkal való bánásmód szigorúbb ellenőrzését.

Fotó: Marko Djurica / Reuters

Az EP szerint szükség van annak értékelésére, hogy a tagállamok hogyan költötték el a menedékkérők fogadására nyújtott közösségi forrásokat. Ha kiderül, hogy a támogatásokat az alapvető jogokat sértő tevékenységekre használták föl, az Európai Uniónak lépéseket kell tennie — áll az elfogadott szövegben.

 

A parlamenti jelentés leszögezi: a menedékkérés alapvető jog, a menedékkérők erőszakos visszafordítását nemzetközi egyezmények tiltják.

A parlament szerint a dublini rendelet – amely előírja, hogy a menedékkérelmet abban az EU tagállamban kell elbírálni, ahová a menekültstátuszért folyamodó először belépett – felett eljárt az idő,

ezért mihamarabb szükség van egy szolidaritáson alapuló alternatív megoldásra.

Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Az alapvető jogok helyzetével foglalkozó jelentés nagy teret szentel az EU-ban tapasztalható jogsértéseknek. Nehezményezi, hogy a Bizottság, a kormányközi Tanács és a tagállamok reakciói nincsenek arányban ezek súlyosságával. A képviselők javasolják a tagállamok demokratikus teljesítményének állandó nyomon követését, éves országjelentések, valamint eredménytáblák közzétételét. Indítványozzák egy új közösségi mechanizmus alkalmazását, amely egyértelmű és objektív kritériumokat alkalmazva bármely jogsértés esetén automatikusan életbe lépne. Arra biztatják az uniós „kormányt”, hogy

indítson akár pénzbírsággal is végződő kötelezettségszegési eljárásokat, ha egy ország jelentősen és rendszeresen megsérti a szerződésben foglalt alapvető jogokat

és normákat.

Fotó: Balogh László / Reuters

A Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt alternatív jelentéstervezetét, amelyből kimaradt a fizikai határzárra vonatkozó bírálat éppúgy, mint a jogállamiság védelmére vonatkozó kezdeményezés, leszavazta a parlament.

Frans Timmermans bizottsági alelnök a jelentésről rendezett hétfő esti vitában visszautasította a parlament jogszabályi erővel egyébként sem bíró kezdeményezését a demokráciát és a jogállamot védő új intézményi struktúrák létrehozására.

A bizottság éberen figyel, és nem habozik lépést tenni, ha szükségesnek ítéli. A meglévő eszközök erre elegendőek – közölte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.