galéria megtekintése

Három év börtönre ítélték Kiss Ernőt

Nem jogerősen három év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Kiss Ernőt, az ORFK egykori bűnügyi főigazgatóját. Három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, emellett 600 ezer forint pénzbüntetésre is ítélte, és 120 ezer euró erejéig vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

A bíróság három évre eltiltotta a vádlottat a közügyek gyakorlásától is, továbbá 600 ezer forint pénzbüntetést szabott ki rá, és 120 ezer euró erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Amikor három éve karácsony előtt a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése nyomán őrizetbe vették, majd rövid időre előzetesbe tették Kiss Ernőt, az ORFK egykori bűnügyi főigazgatóját, aki – ügyvédje szavaival élve – 2009 nyarán nem éppen dicsőségesen távozott a testülettől, a hírek még arról szóltak, hogy a nyugalmazott dandártábornok egymilliárd forintot kért és kapott Kocsis Istvántól, az MVM Zrt., majd a BKV egykori vezérigazgatójától. Méghozzá azért, hogy a Kocsis ellen – az MVM sérelmére elkövetett 15 milliárdos hűtlen kezelés gyanújával – indult eljárásban elérje, hogy az ügy Kocsis számára kedvezően alakuljon. Ám később a bíróság előtt már maga Kocsis cáfolta ezt, amikor tanúként kijelentette: soha nem fizetett egy fillért sem Kiss Ernőnek. A pénzügyi kérdésekről ugyanis – mondta – Szász András tárgyalt a tábornokkal, miután felfogadták szaktanácsadónak. A feladata az volt, hogy segítse megtalálni a „vád" gyenge pontjait és felépíteni a védekezésüket.

 

Nagyjából ennyi az, amit a vád, a védelem és a bíróság ugyanúgy látott és értékelt. Minden másban jelentős a véleménykülönbség. Bár azt a vád is elismerte, hogy „ez egy szövevényes ügy, amelynek minden részletét nem sikerült felderíteni". Mint ahogy egyes tanúvallomásokra, illetve egyes tanúk viselt dolgaira és ténykedésére utalva maga a bíró is fontosnak tartotta leszögezni: érzékelte az ellentmondásokat az egyes tanúvallomások között, látta, hogy a tanúk egymást követően tett vallomásaikban olykor önmaguknak is ellentmondtak, ezért összességében komoly fenntartásokkal kell kezelni a szavaikat, de hozzátette, csak azoknak a tettét bírálhatja el, akik ellen az ügyész vádat emelt.

A vádirat viszont nem foglalkozott az ügy számos fontos részletkérdésével. Például azzal, hogy hová tűnt az a majd' másfél millió euró, amit állítása szerint Szász András átadott Kiss Ernőnek. Kiss ezt tagadta, a pénz pedig még nem került elő. Nem tisztázódott az sem, ki volt az a titokzatos Szabó úr, aki telefonon találkozót kért Szásztól, majd a Novotel parkolójában megzsarolta: ha Kocsis és ő kifizetnek neki kétszer hárommillió eurót, elintézik, hogy gyanúsítottként se szerepeljenek az ügyben. Ellenkező esetben viszont rosszra fordulhatnak a dolgok.

Kiss Ernő ügye lényegében azzal indult, hogy Szász elmeséli neki a megzsarolása történetét, s ő megígéri, hogy utánajár. Majd Szász megérzése szerint Kiss Ernő pár nappal később már mintha magára vette volna Szabó szerepét, mintha a helyébe lépett volna, sürgette őket, hogy fizessenek. A zsaroló hárommilliót kért, majd beérte volna már 2,5 millióval is. Első körben 260 ezer eurót kellett volna Kiss Ernőnek megkapni, hogy az dolgok ne forduljanak rosszabbra, de csak 120 ezer eurót adtak neki. Több bírói engedéllyel lehallgatott telefonbeszélgetés és irodai egyeztetés során Kiss többször sürgette a hiányzó összeg kifizetését, a jelek szerint hiába.

Kiss Ernő – aki az eljárás alatt többször pontosította, kiegészítette vallomását – ezzel szemben azt állította, hogy a kérdéses 120 ezer eurót a szaktanácsadói munkája ellenértékeként kapta. Elismerte ugyanakkor, hogy provokálta Kocsisékat, színleg kenőpénz fizetésére biztatta őket, így akarta kideríteni, hogy Kocsis – aki szerinte már korábban is minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy megússza az MVM-ügyet – kapható lenne-e kenőpénzfizetésre. Ez esetben ugyanis leleplezte volna Kocsist.

A bíróság a befolyással üzérkedés ténybeli beismeréseként értékelte Kiss fenti vallomását. Nem fogadta el, hogy Kiss „az ügy megúszása érdekében esetleg vesztegetni is képes Kocsis" leleplezésére készült, mivel semmi jelét nem találta ennek. Nem dokumentálta lépéseit, a hatóságokhoz sem fordult, bár ő ezt azzal magyarázta, hogy nem hittek volna neki. A bíró szerint azonban épp az ő szakmai előéletére tekintettel lett volna elvárható tőle, hogy mindent szakszerűen rögzítsen.

A bíró Kiss bűnösségének bizonyítékaként értékelte azt is, hogy az általa a tanácsadói munkadíja részének tartott 120 ezer eurót még jóval azelőtt megkapta, hogy megdolgozott volna érte. Azt is, hogy amikor a pénzt egy dossziéban átadták neki, nem számolta meg, ezért csak később észlelte, hogy átverték. Ekkor több kísérletet tett a hiányzó összeg behajtására, az ennek érdekében folytatott telefonbeszélgetésen azonban nem pénzről, hanem a hiányzó 18 mákos pitéről beszélt. Ugyan miért beszél virágnyelven az, aki azt a pénzt követeli, amiért megdolgozott?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.