galéria megtekintése

Küzdenének, hogy ne kerüljenek utcára emberek

0 komment


Lencsés Károly

Ha egy mozdonyvezető vagy buszsofőr egészségügyi okok miatt a nyugdíjkorhatár betöltése előtt pár évvel alkalmatlanná válik, könnyen az utcára kerülhet. A közlekedési szakszervezetek akár sztrájkolni is hajlandók, ha a veszélyes munkakörökben foglalkoztatott emberek számára a kormány nem talál valamilyen megoldást.

Tíz közlekedési szakszervezet tömörült akcióegységbe a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése miatt kialakult helyzet rendezése érdekében.

Dancsa Attila, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének alelnöke egy szerdai sajtótájékoztatón közölte: nyílt levélben fordultak a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős államtitkárához. Azt követelik, hogy a fokozott fizikai vagy pszichés igénybevétellel járó munkakörökben foglalkoztatottak számára

biztosítsanak valamilyen lehetőséget az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt a tisztes visszavonulásra, illetve ha valaki egészségügyi okok miatt válik alkalmatlanná eredeti szakmájának folytatására, az kapjon könnyebb beosztást.

 

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán tavaly decemberben állapodtak meg arról, hogy a megszüntetett korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő más ellátásokról tárgyalni fognak, és már idén tavasszal beterjesztik az ehhez szükséges jogszabály-módosításokat.

Az egyeztetések azonban eredménytelenül zárultak, így azok, akik egészségre ártalmas munkakörben dolgoznak, és a korábbi szabályok szerint korábban mehetnének nyugdíjba, továbbra sem jogosultak korkedvezményre.

Így például azok a mozdonyvezetők vagy buszsofőrök, akik egészségügyi állapotuk miatt az általános nyugdíjkorhatár előtt akár egy-két évvel alkalmatlanná válnak, az utcára kerülhetnek, esetleg csak a korábbihoz képest jóval alacsonyabb fizetésért találnak más állást. A szakszervezetek célja, hogy számukra valamilyen megoldást találjanak.

A közlekedési szakszervezetek akár sztrájkolni is hajlandók
A közlekedési szakszervezetek akár sztrájkolni is hajlandók
Reviczky Zsolt

Ezért azt követelik, hogy az eddig megszerzett korkedvezményt – ami a veszélyes munkakörben töltött tíz évenként két évet jelent – mindenki kapja meg. Szeretnék ugyanakkor elérni, hogy határozzák meg újra az egészségre ártalmas foglalkozások körét, s aki ilyen területeken dolgozik, annak állapítsanak meg rövidebb napi munkaidőt.

Aki egészségügyi okok miatt alkalmatlanná válik korábbi munkaköre ellátására, azt a korábbi átlagkeresete legalább 85 százalékának megfelelő bérért foglalkoztassák tovább

– az érdekképviseletek követelései között ez is szerepel. Emellett a munkaadókat olyan biztosítás megkötésére köteleznék, amely arra az esetre nyújtana fedezetet, ha a dolgozót nem tudnák más beosztásban tovább foglalkoztatni.

Dancsa Attila hangsúlyozta: a szakszervezetek a tárgyalásos megoldást részesítik előnyben, és december 2-án várják a kormány képviselőjét. Ha azonban a kabinet elzárkózik, a nyomásgyakorlás határozottabb eszközeitől sem riadnak vissza.

Egyébként már korábban sztrájkot kezdeményeztek, de amíg jogerős bírósági döntés nem született arról, hogy a követeléseik érvényesítése érdekében jogszerű a munkabeszüntetés, ezzel nem álltak a nyilvánosság elé.

Október végén a Fővárosi Törvényszék jogerősen eldöntötte, hogy ebben az ügyben a munkavállalók érdekeinek érvényesítése érdekében lehet sztrájkolni. Tehát kollektív munkaügyi vita alanya – amit a Kúria már korábban kimondott – adott esetben a kormány is lehet. Miután a személyszállítási törvény a még elégséges szolgáltatás mértékét is megszabja, csupán elhatározás kérdése, sztrájkolnak-e – fogalmazott kérdésünkre Dancsa Attila.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.