galéria megtekintése

Hende hajthatatlan: Szülinapra nincs Gripen

3 komment


Czene Gábor

Elképzelte, milyen jópofa lenne, ha vadászgépek húznának el a feje fölött, miközben épp a gyertyákat készül elfújni születésnapi tortáján? Csalódást kell okoznunk. Hende Csaba miniszter szerint a honvédség ilyen alkalomból nem reptet Gripeneket.

"Magánjellegű születésnapi rendezvények esetén a honvédség láthatóságának erősítése nem valósul meg" - véli Hende Csaba
Kurucz Árpád / Népszabadság

Annak ellenére, hogy az FTC stadionavatójakor a vadászrepülők bevetése csak mérsékelten látványosra sikeredett, a produkció sokak fantáziáját megmozgatta. Némethi Gábor például, aki máskülönben a most is zajló Szabadság téri demonstrációk egyik szervezője, kéréssel fordult Hende Csaba honvédelmi miniszterhez.

Levelében – a hivatalos indoklást idézve – elégedetten nyugtázta, hogy a Magyar Honvédség negyedik generációs vadászgépeinek, a Gripeneknek alkalomhoz kapcsolódó felhasználása nem jelent 60 millió forintos többletkiadást, mert azt az éves tervezett repülési órák keretein belül hajtják végre.

 

„Közelgő születésnapom szervezését megkezdtük. Rokonaim, barátaim, ismerőseim közül sokan jelezték részvételi szándékukat” – tájékoztatta a minisztert Némethi Gábor. Korábban is szokás volt – tette hozzá –, hogy valami szokatlan, újszerű ötlettel teszik emlékezetessé a napot.

Többen is felvetették, hogy idei születésnapja azzal válhatna különlegessé, ha a Gripenek ezt az alkalmat is kihasználnák, és a biztonsági előírások, valamint a lakott terület feletti repülési magasságra vonatkozó szabályok betartásával gyakorlatot tartanának, miként a stadionavatáskor tették.

Némethi jelezte a miniszternek, hogy a maga részéről kész rugalmasságot tanúsítani: „A pontos helyszínt a későbbi megbeszélések során egyeztethetjük, az időpont meghatározása ugyanakkor egyértelműen a repülésért felelős szervektől függ – ehhez alkalmazkodva szervezzük meg a nap egyéb eseményeit.”

Kinyilvánította továbbá: nagy örömére szolgálna, ha születésnapja megünneplése is hozzájárulhatna a magyar pilóták szakmai felkészüléséhez. „Tisztelettel kérem válaszát – természetesen a nyilvánvalóan szükséges, a Magyar Honvédség illetékes vezetőivel történő egyeztetések után. Bízom kérésem pozitív elbírálásában. Kérem, hogy az egyeztetések alkalmával képviselje jogosnak érzett érzéseimet!” – zárta levelét Némethi Gábor.

Bármennyire is úgy tűnt azonban, hogy a kellemes összeköthető a hasznossal, és minden további nélkül teljesíthető a születésnapi kérés, végül más különlegességet kellett kitalálni. Hende Csaba udvarias, de határozottan elutasító választ adott. Levelét teljes terjedelmében idézzük:

„Tisztelt Némethi Úr!
A Magyar Honvédség JAS-39 típusú, negyedik generációs Gripen vadászrepülőgépei általánosságban olyan széles érdeklődésre számot tartó és nyilvános társadalmi rendezvényeken repülhetnek, amelyek beilleszthetők az alakulat, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis éves kiképzési tervébe. A megkeresésekkel kapcsolatban minden esetben a honvédelmi tárca dönt, és annak alapján mérlegel, hogy az adott esemény mennyiben szolgálja a Magyar Honvédség társadalmi nyilvánosságát, illetve az eseményen való megjelenés zökkenőmentesen összekapcsolható-e a harci repülők éves kiképzési tervével. Magánjellegű születésnapi rendezvények esetén a honvédség láthatóságának erősítése nem valósul meg, lévén ezek az események nem számíthatnak a közvélemény érdeklődésére.
Köszönti: Hende Csaba”

Bár a miniszter kerek perec nem jelentette ki, okfejtéséből arra következtetünk, hogy általános tilalom van érvényben. Születésnapja megünnepléséhez senki – félve írjuk le: még a kormányfő sem – használhatja kellékként a Gripeneket. (Egyelőre legalábbis. Nyilván más lenne a helyzet, ha egy adott személy születésnapja nem magánjellegű, hanem közérdeklődésre számot tartó társadalmi eseménynek, esetleg állami ünnepnek minősülne.)

Némethi Gábor a jelek szerint abban se reménykedhet, hogy más illetékeseknek sikerül rávenniük a minisztert álláspontja megváltoztatására.

Sándorfi György, a Honvédelmi Minisztérium igazgatási és jogi képviseleti főosztályának vezetője szintén elutasította, hogy a Gripenek „légi bemutatót” tartsanak a születésnapi rendezvényen. A miniszter megbízásából a főosztályvezető közölte, hogy a „Magyar Honvédség sajnos nem tudja kérését teljesíteni”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.