galéria megtekintése

Farkas Péter szabadlábon – de az olimpiai járulékát elbukta

0 komment


Lencsés Károly

Elhagyta a börtönt péntek hajnalban Farkas Péter olimpiai bajnok birkózó, akit 2009-ben kábítószerrel visszaélés miatt ítéltek hét év börtönre. „Szabadság, elvtársak” – így köszöntötte egyik barátja a szabadulót.

– Hát, eszem valami finomat – péntek hajnali szabadulása után ezek voltak Farkas Péter birkózó olimpiai bajnok első szavai. S hogy mire gondolt: hozott magával némi bv-s lekvárt és tepertőkrémet. Amúgy igen vidámnak tűnt, és viccesen közölte, hogy készül Rióra, az „edzőtábor” – mutatott széles mozdulattal a börtön épületére – csodálatos volt, ahol jól megerősödött. „Hajrá” – ezzel búcsúzott, majd néhány barátja társaságában távozott.

Farkas Péter – aki alig néhány napja ünnepelhette 46. születésnapját – 1978-ban, tehát tíz esztendős korában kezdett sportolni, és húszévesen már a legjobbak közé tartozott: 1988-ban junior Európa-bajnok lett. Ugyanebben az évben a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) budapesti versenyén a világbajnokot is legyőzve szerzett aranyérmet.

 

Egy évvel később Farkas magyar bajnoki címet szerzett, 1990-ben pedig a római világbajnokságon a döntőig jutott, míg az 1991-es kontinensviadalon már az élen végzett. Pályafutása csúcsát az 1992-es barcelonai olimpia jelentette, ahonnan aranyéremmel tért haza. Sokak számára emlékezetes pillanat lehet, amint beleharap az érembe, hogy ellenőrizze, valódi arany-e.

Farkas Péter olimpiai aranyával
Németh Ferenc / MTI

Legközelebb nemzetközi versenyen a birkózó csak 1996-ban ért el jelentősebb eredményt: az Akropolisz Kupán súlycsoportjának ismét a legjobbja volt. Ugyanazon évben a budapesti Eb-n második, és ezzel kijutott az 1996-os olimpiára is, de gyorsan kiesett. Utoljára 2000-ben versenyzett, de a Magyar Nagydíjon már csak a negyedik hely jutott neki.

Ezt követően Farkas Péter már inkább csak a bűnügyi hírekben szerepelt. Budapesten 2001 márciusában egy szabálytalan parkolás miatt összeütközésbe került az intézkedő rendőrrel, akit csaknem elgázolt, amikor elhajtott a helyszínről. Ezért hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt felfüggesztett börtön kapott, de nem ez volt az első ügye.

És nem is az utolsó, mert 2004-ben a nyomozók minden korábbinál nagyobb marihuánaültetvényre bukkantak a Farkas Péter édesanyjának tulajdonában levő ingatlanon. Ekkor őt és testvérét, illetve még egy férfit őrizetbe vettek. A nyilvánvaló tények ellenére első fokon felmentő ítélet született, amit azonban hatályon kívül helyeztek. Ezt követően a volt birkózót 2008 novemberében öt, öccsét hét évre ítélték.

A tárgyalásról azonban – a verdikt kihirdetése előtt – mindketten ismeretlen helyre távoztak. Az ifjabbik Farkast már másnap elfogták, fivére viszont egy évig külföldön bujkált. Végül Andorrában bukkantak a nyomára, ahonnan gyorsan ki is adták őt a magyar hatóságoknak. Büntetését egyébként másodfokon hét évre súlyosbították, mert a bíró indokolása szerint „irdatlan mennyiségű” marihuánát termesztettek, bár soha nem derült ki, hogy mit kezdtek a droggal.

Az ügy miatt Sólyom László egykori köztársasági elnök 2010-ben – érdemtelenné válására hivatkozva – visszavonta Farkas Péter 1992-ben kapott állami kitüntetését; az olimpiai bajnoki cím elnyerése után a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét adományozták neki. A parlament pedig törvénymódosítást fogadott el, amely szerint nem kaphat életjáradékot az olimpiai érmes sportoló, ha szándékos bűncselekmény miatt jogerős szabadságvesztés büntetéssel sújtották.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.