galéria megtekintése

„Ha polgármester vagy, lophatsz kedvedre, még újra is választanak”

12 komment


Kácsor Zsolt

A 43 éves Lőrincz Zoltán korábban rendőrként és határőrként szolgált, jelenleg magánnyomozóként dolgozik a magyar–ukrán–román hármas határ melletti Fehérgyarmaton. Rendőri hivatása révén széles ismeretségi körre tett szert az alvilág embereitől kezdve a jelenlegi rendőri vezetőkig.

A leszerelése után tett némi kitérőt a szabolcsi üzleti életben, kapcsolatba került néhány igazi nehézfiúval, ennek következtében Kisaron egyszer rálőttek gázpisztollyal, Ukrajnában pedig cigarettacsempészek akarták megveretni. A gázpisztolyos támadás nem járt komolyabb sérülésekkel, Lőrincznek volt annyi ereje, hogy az elkövető után eredjen, elvégre magas, megtermett, határozott fellépésű ember, aki nem ijed meg a saját árnyékától – ám a gázpisztolyos támadóhoz nem sokkal később segítő szándékkal csatlakozott egy másik férfi is, aki szamurájkarddal hadonászott, s ez a mozzanat már a sokat látott Lőrincz Zoltánt is lehangolta. Volt alkalma megtanulni, hogy Szabolcsban kemény világ uralkodik, szépen le vannak osztva a szerepek, a jobban termelő piacot pedig milliárdos üzletemberek felügyelik.

A magándetektívnek újabban a térség politikai kiskirályaival gyűlt meg a baja, a helyi hatalmasok ugyanis kezdik azt hinni, hogy mindent megtehetnek. Lőrincz Zoltán a magánnyomozásai során számos stiklire bukkant, s ezek közül az olyanok dühítik leginkább, amit tehetős „politikai vállalkozók” követnek el a jogilag felkészületlen, közügyekben járatlan szegény nép ellen. Erről van mesélnivalója bőven.

Azt mondja, hogy van olyan polgármester, aki csak papíron van bejelentve a saját falujába, amúgy városban lakik olyan kacsalábon forgó palotában, amelynek mind a négy égtáj felé nyílik tágas, napfényes ablaka, így akármerre fordul a föld, a házba mindig besüt a nap. Persze Lőrincz Zoltánt nem ez ingerli, hanem az, hogy a polgármester a papír szerinti lakóhelye szerint mindeközben szociális rászorultnak minősül, így az ugyancsak szociálisan rászorult gyermekei jelentős kedvezményekre jogosultak. Hogy miért­ minősül szociálisan rászorultnak egy jómódú polgármester? Hát azért, mert ezt szavazta meg a keze alá dolgozó képviselő-testület, s ez a másik jelenség, ami Lőrincz Zoltánnak szúrja a szemét: a mamelukok önkormányzatisága, amelyben nem létezik konstruktív ellenzék. Szerinte a világ végén a legtöbb képviselő mindenre rábólint, amit a polgármester akar, ami nem is csoda, hiszen a kistelepülések lakói végtelenül kiszolgáltatottak.

 

A magándetektív kiderítette: van olyan polgármester, akinek a fia egyetemi hallgatóként öt éven át minden hónapban 10 ezer forint támogatást kapott szociális rászorultsági alapon, ami önmagában véve nem sok pénz, mindössze 500 ezer forint, de a fehérgyarmati térségben, ahol emberek ezrei nyomorognak, ezt az összeget hasznosabban is el lehetne költeni. Nem beszélve arról, hogy miképpen lehet szociálisan rászorult egy olyan egyetemi hallgató, akinek a szülei luxusautókkal furikáznak – miközben az egyszerű embereket már azért is megbüntetik, ha a Tisza árterében összeszedik a lehullott ágakat tüzelőnek.

Lőrincz Zoltán: detektív, regényes élettel
Lőrincz Zoltán: detektív, regényes élettel
Konyhás István / Népszabadság

A magánnyomozó mesélt egy négygyermekes családapáról, aki tizenkét faágat pakolt fel a biciklije csomagtartójára, de tetten érte a mezőőr, s ráhívta a rendőröket. Rendőrségi eljárás lett az ügyből, a hatóság megállapította, hogy az elkövetési érték 235 forint, s ezért kiszabtak 30 ezer forint szabálysértési bírságot. Nem volt pénze, hogy kifizesse, felajánlották neki, hogy pár nap alatt le is ülheti. Erre már a higgadt Lőrincz Zoltán is az asztalt veri. Azt mondja, odajutottunk, hogy ha egy senki vagy, akkor mehetsz a börtönbe egy 235 forintos tűzifalopás miatt, de ha polgármester vagy, lophatsz kedvedre, a rendőrség megállapítja, hogy nem történt bűncselekmény, és még újra is választanak.

Az igazi nagyfiúk persze nagyobb tételben lopnak. Lőrincz Zoltán szerint a kormányzat honosítási kedvezménye azzal a következménnyel járt, hogy azok az ukrán állampolgárok, akik semmilyen magyar felmenővel nem rendelkeztek, csak megfelelő mennyiségű pénzzel, könnyűszerrel jutottak magyar állampolgársághoz fiktív ukrán személyazonossági iratok alapján. A magyar honosítási iratot úgy adták-vették, mint a cukrot, s ez a biznisz ma is folyik: olyan ukránok kapnak magyar állampolgárságot, akik Ukrajnában hivatalosan nem léteznek. Ilyen alapon a bűnözőktől a terroristákig bárki átjöhetett Magyarországra, feltéve, ha volt erre 25 ezer eurója, hiszen ezért a pénzért már fiktív magyar felmenők is járnak.

S hogy Lőrincz Zoltánnak kik a megbízói? Kik azok, akik fizetik? Erre az amatőr kérdésre természetesen nem válaszol, de azt azért elárulja: a helyi politikusok ügyeinek a saját költségén járt utána, ezért egyelőre hát fel is hagy a nyomozással – a világ végén annyi a disznóság, hogy nem győzi pénzzel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.