galéria megtekintése

Ha nincs menekült, jó lesz a bürokrata is

5 komment


Lencsés Károly

Bár bürokráciacsökkentést emleget, inkább a teljes közszféra fűnyíróelvű karcsúsítása lehet a kormányzat célja. Legalábbis ha hihetünk Csepreghy Nándornak, a Miniszterelnökség államtitkárának, aki a minap azt nyilatkozta: a ciklus végéig akár 100-150 ezerrel is csökkenhet az államigazgatásban dolgozók száma.

Bürokratának ugyanis nagyjából 110 ezer ember nevezhető, ennyi közszolga dolgozik közvetlenül az állam-, illetve az önkormányzati igazgatásban – állítja Katona Tamás, az MSZP szakpolitikusa, a statisztikai hivatal korábbi elnöke. Ráadásul ez utóbbi 35 ezres körre a kormánynak nincs is közvetlen befolyása. Az egész közszférában viszont már 700 ezren dolgoznak. A többi között a pedagógusok és az egészségügyiek – csak ők jóval több mint háromszázezren vannak –, a szociális, a kulturális és közművelődési területen foglalkoztatottak meg a majdnem százezernyi hivatásos állományú: rendőrök, katonák, tűzoltók, fegyőrök, titkosszolgák.

Ha a kormányban komolyan gondolják, hogy valóban százezres nagyságrendben lehet leépítést végrehajtani, meg kellene mondani, hol látnak ennyi felesleges embert – jelentette ki Katona. – Akkor árulják el végre, hogy mit akarnak bezárni: iskolákat, kórházakat, tűzoltóságokat? Mert azokban a háttérintézményekben, amelyeket megszüntetésre vagy beolvadásra ítéltek, csak ötvenezren dolgoznak.

Kormányablak. A kabinet sokakat kihajítana
Kormányablak. A kabinet sokakat kihajítana (illusztráció)
Lehoczky Péter

 

Szerinte különben azok nagyobb részét sem lehet felszámolni. Továbbra is szükség lesz például az egészség- és nyugdíjbiztosítóra, a népesség-nyilvántartásra, a bevándorlási hivatalra, az igazságügyi szakértői intézetekre, a közlekedési hatóságra vagy a meteorológiai szolgálatra, így a cél csak a hatósági feladatokat ellátó közhivatalok viszonylagos önállóságának megszüntetése lehet, magyarán a központosítás.

– A kormány mindent összekever mindennel, ahogyan azt a pillanatnyi érdeke kívánja – kommentálta a bürokráciacsökkentésről szóló híreket Földiák András, a közszféra érdekképviseleteit tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) vezetője. Úgy látja, bedobtak egy értelmezhetetlen fogalmat, miközben annak tényleges tartalmát senki nem ismeri. Sikerült addig eljutni – mondta –, hogy sokan már a kétségkívül jelentős állami támogatással működő MÁV vasutas dolgozóiban is leépítendő bürokratát látnak, hiszen nem kis részben a költségvetésből származik a fizetésük.

Földiák felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem tekinthető eltúlzottnak a költségvetési szférában foglalkoztatottak aránya. Ha a pedagógusok, az egészségügyben dolgozók vagy a rendőrök számát a népességszámhoz viszonyítják, az európai középmezőnyben állunk. Kétségkívül kedvezőtlenebb a helyzet, ha a viszonyítási alap a foglalkoztatottak száma, de a SZEF-elnök szerint erre hivatkozva kockázatos leépítésbe kezdeni, mert az a közszolgáltatások színvonalának gyors romlásához vezethet.

A szakszervezetek sem tartják elképzelhetetlennek, hogy sok mindent hatékonyabban lehetne csinálni, s indokolt lehet akár a létszámcsökkentés is. Ehhez azonban Földiák szerint az egyes szakterületeket alaposan át kellene világítani. Most viszont nem folyik érdemi párbeszéd, hanem inkább új ellenségképet kreál a kormány az elnök szerint: ha már nincs menekült, jó lesz a bürokrata is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.