galéria megtekintése

Ha a Fidesz nem hátrál, jön a lavina

33 komment


Rab László

Egybehangzó szakértői vélemények szerint az Orbán-kormány elszámította magát az internetadó ötletével. Bukás nem lesz, de az emberek kimozdultak az apátiából, a bizalom- és a népszerűségvesztés pedig még hosszú távon  szavazatba kerülhet. A keddi tüntetés kapcsán három kérdést tettünk fel ismert elemzőknek.

– A tüntetés nyomán a kormány visszavonja-e az internetadó tervezetét, vagy valami mást fog kitalálni?

Filippov Gábor (Magyar Progresszív Intézet): A kormány kullog az események után. Amíg presztízsveszteség nélkül vonhatta volna vissza a netadó ötletét, nem ismerte fel a helyzet súlyát. Ma viszont, amikor vélhetően már nincs a Fideszben, aki ne bánná a tervezetet, a politikai gyengeség jeleként értelmezhető, ha enged a társadalmi nyomásnak. Ez okozná a kisebb kárt, hiszen a társadalmi igény egyértelmű. Mégis az tűnik valószínűbbnek, hogy nem vonják vissza.

Mráz Ágoston Sámuel (Nézőpont Intézet): A kormány számára figyelmeztetés a netadó elleni tüntetés, a politikai helyzet pillanatok alatt megváltozhat, ezt a három világos választási győzelem nyújtotta stabilitás sem tudja megakadályozni. A kormány megfelelő reakciójával újrarendezhetőek a frontvonalak. Hasonlóan forró helyzet alakult ki a 2012 végi diáktüntetések során, amelyet akkor a tiltakozás méregfogának kihúzásával semlegesített a kormánypárt.

 

Krekó Péter (Political Capital): Minél inkább kitart a kormány a netadó mellett, annál nehezebb lesz mögüle kihátrálni. Még most is könnyebb lenne elengedni, mint kitartani mellette, mert nagy népszerűségvesztéssel járhat. De hát három győztes választás megvívása után minden bizonnyal nehéz lesz engedni a társadalmi nyomás láttán. Mellesleg ez történt Schmitt Pál esetében is, akinek a kezét aztán mégis elengedték.

– Profitálhat-e, illetve kell-e profitálnia az ellenzéknek a tüntetésből?

Filippov Gábor: Ha bevezetik a netadót, az ellenzék ebből közvetlenül nem kovácsolhat politikai tőkét, mert országos választások messze vannak. Ha nem kisajátítani akarja a polgári elégedetlenséget, hanem jó ütemérzékkel ismeri fel és csatornázza be azt, annak később szavazatokban megmutatkozó haszna lehet. Az internet olyan téma, amely minden társadalmi csoportot mindennapi életmódján és pénztárcáján keresztül érint.

Mráz Ágoston Sámuel: Az ellenzék távol tartja magát az eseményekről, másodvonalbeli politikusaik és aktivistáik vettek részt a tiltakozásban. A szervezőket és a csatlakozó politikai aktivistákat is meglepte a tiltakozók nagy száma. Hasonló tömeget csak a hivatalosan pártmentes Milla-tüntetés tudott utcára hívni az elmúlt években, az akkori és a mostani tiltakozások sikere is jól mutatja az ellenzéki pártok elhúzódó hitelességi válságát.

Krekó Péter: A pártok nem fognak hasznot húzni a tüntetésből, ez nem az ő akciójuk. Aláírásgyűjtésbe kezdhetnek, mint a Demokratikus Koalíció és a Jobbik, de futnak az események után. Ez már lejátszódott a tandíj és a diáktüntetések idején. Ha beleállnak úgymond valamilyen ügybe, taszító lehet a jelenlétük. A mozgalmak számára pedig az a fő kockázat, hogy a pártpolitikával való érintkezés során elveszthetik mozgósító erejüket, valami hasonló történhetett a Millával.

– A legnagyobb Orbán-kormány elleni tüntetés fordulópontot jelent-e, elindíthatja-e a lavinát?

Filippov Gábor: A társadalom egészét érintő megszorítással a Fidesz iránti bizalom, illetve a „támogató beletörődés" attitűdje tört meg. A kormány nem fog bukni, a bizalmatlanság tartóssá válhat. Lehetséges, hogy a választók a kisebb ügyekre is sokkal élesebben fognak reagálni. A tüntetések azt az érzetet is megadhatják a politikai apátiába süllyedt polgároknak, hogy a társadalom potens ellenzéki pártok híján is felmutathat komoly erőt.

Mráz Ágoston Sámuel: Egyelőre nem tekinthető fordulópontnak a tiltakozás. A kormány reakciójától és helyzetkezelésétől függ, hogy tartós proteszt-hangulat alakul-e ki, vagy sikerül kifogni a szelet az elégedetlenkedők vitorlájából. A végszavazás tervezett időpontjáig hátralévő három hét a politikában rengeteg idő, amely alatt még sok minden történhet. Ezt jelzi, hogy az internetadó először egy hete került a politika napirendjére.

Krekó Péter: Elindulhat a lavina. Ha az Orbán-kormány továbbmegy ezen az úton, zsákutcába lavírozza magát. A tüntetéseken sok felgyülemlett probléma sűrűsödött egyetlen pillanatba. Az amerikai kitiltást, a kudarcos keleti nyitást és sok más szimbolikus ügyet fel lehetett fedezni a háttérben. Maga az internetadó a költségvetési lyukak betömködésére szolgál. Ez játszódott le 2006-ban is. A kérdés, hogy a kormánynak lesz-e szándéka és lehetősége az önkorrekcióra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.