galéria megtekintése

„Gyurcsány bezzeg soha nem emelt kezet a demokráciára"

11 komment

NOL

Az elmúlt hónapokhoz méltó módon zárta le fővárosi kampányát a baloldali ellenzék: diktatúrát emlegetve, érvényes budapesti mondanivaló nélkül.

„Akik otthon maradnak, akadályozzák a 2018-as kormányváltást" – helyezte rögtön történelmi távlatba a vasárnapi önkormányzati választást Szigetvári Viktor a Bokros Lajost támogató pártok szombati kampányzáró rendezvényén, amelyen a két héttel ezelőtt lecserélt Falus Ferenc és Demszky Gábor korábbi főpolgármester is ott volt.

Magyarország „nem Szicília, nem Nápoly
Magyarország „nem Szicília, nem Nápoly"
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az Együtt társelnöke azt mondta: nem egy nagy, hanem sok kis győzelemre készülnek, amelyek megmutatják, hogy „nem olyan szilárd Orbán Viktor építménye", mint a miniszterelnök és a Szigetvári által a reménytelenség prófétáinak nevezett elégedetlenek hiszik.

 

Az Együtt társelnöke szerint a Bokros mögött álló pártokat összeköti, hogy demokraták, hogy tudják, rossz az, amit Orbán csinál, és másodsorban az, hogy jobb, becsületesebb, tisztességesebb jelölteket állítottak a Fidesznél, olyanokat, akik nem feledkeznek meg százmilliós ingatlanokról.

Azt is mondta: Budapesten azok maradtak ki az összefogásból, akiknek kizárólag önmaguk fontosak (az MSZP vezetői, ha jól értettük), akik eleve azért jöttek létre, hogy mindenből kimaradjanak (az LMP-sek) és azok, akiknek több plakátjuk van, mint ahány szavazójuk (a Liberálisok). Szigetvári odaszólt a szocialistáknak: legyenek büszkék arra, hogy húsz évvel ezelőtt Bokros Lajos Surányi Györggyel együtt az államcsődtől mentette meg az országot, mert aki ezt nem érti, azt sem tudja majd elmondani a választóknak 2018 előtt, hogy hogyan lehet közösen felszámolni a magyar válságot.

„Osztani csak abból lehet, ami van
„Osztani csak abból lehet, ami van"
Kurucz Árpád / Népszabadság

Gyurcsány Ferenc egy egészen rövid beszéddel tudta le a számára láthatóan kötelező feladatként abszolvált kampányzárót. Azt mondta, véget kell vetni a maffiakormányzásnak, majd lépésről lépésre visszafoglalni az országot, mert Magyarország „nem Szicília, nem Nápoly".

A DK elnöke azzal biztatott mindenkit, hogy Orbán uralma bár fájó, de történelmi léptékben rövid lesz. A volt miniszterelnök szerint az önkény és a demokrácia küzdelmében érdektelen, mi minden választja el őt Bokrostól, mert a töredéke annak, amiben Orbán Viktortól különbözik. Gyurcsány azt is elárulta, hogy napközben odabújt hozzá egy XV. kerületi cigány asszony, és azt kérdezte, lehet-e Bokrosra szavazni, mire megnyugtatta: nemcsak lehet, hanem kötelesség is.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke arról beszélt, senki nem gondolta volna négy éve, hogy a miniszterelnök kertjének végében stadion épül, egy felcsúti gázszerelőből milliárdos lesz, és elveszik az iskolákat az önkormányzatoktól. Szerinte a fideszes vezetők úgy gondolják, mindent megtehetnek, de ennek véget lehet vetni. Kunhalmi ugyanakkor korszakos jelentőségű kampányfilmjéhez hasonlóan most is arra intett: hosszú évekig ez az utolsó lehetőség a változtatásra, úgyhogy el kell menni szavazni.

Gyurcsány Ferenc, Szigetvári Viktor, Kunhalmi Ágnes és Bokros Lajos bíznak az összefogásban
Gyurcsány Ferenc, Szigetvári Viktor, Kunhalmi Ágnes és Bokros Lajos bíznak az összefogásban
Kurucz Árpád / Népszabadság

Ezután jött Bokros egy meglehetősen szerteágazó beszéddel. A lényeg az volt: a közös cél – az alkotmányos jogállam és „a jelzők nélküli" demokrácia helyreállítása – százszor fontosabb az őt támogató pártok között lévő szakpolitikai különbségeknél. A demokrácia helyreállítását pedig az önkormányzatoknál kell elkezdeni.

A Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltje szerint a diktatúra logikája, amit a Fidesz sugall, vagyis hogy csak a kormánypárti vezetésű önkormányzatok kapnak majd támogatást.

„Osztani csak abból lehet, ami van" – foglalta össze krédóját a volt pénzügyminiszter, aki olyan népszerű vállalásait is megemlítette, mint hogy megadóztatná az üresen álló lakásokat, így ösztönözve a fővárosi ingatlanvagyon kihasználását.

Végül köszönetet mondott az őt támogató pártoknak, kiemelve, hogy Gyurcsány Ferenc „soha nem emelt kezet a magyar demokráciára", sőt 2006 őszén azokat az intézményeket védte, „amelyek védendőek voltak a lopakodó vagy nem is annyira lopakodó diktatúrával és a kertek alatt ólálkodó fasizmussal szemben". Bokros azt is elárulta, hogy tavasszal XVIII. kerületi lakosként Kunhalmi Ágnesre szavazott, egyúttal kifejezte reményét, hogy az ellenzéki oldalon „egy nagyon komoly szövetség formálódik".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.