galéria megtekintése

Gyurcsány: 2015 Orbánék bukásának előkészítésével telik majd

27 komment

MTI

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke példátlannak nevezte, hogy a Fidesz néhány hónap alatt közel egymillió szavazót veszített, aminek eredményeként szerinte megroppant a párt kormányzóképessége.

A volt kormányfő erről hétfőn, Budapesten tartott évzáró sajtótájékoztatóján beszélt, amelyen az ország és a kormány "bukdácsolásának időszakaként" jellemezte 2014-et.

A DK vezetője úgy fogalmazott, az idei évre nyomasztóvá vált az ország nemzetközi elszigeteltsége, miközben a belső megosztottság is növekedett, ráadásul közben "milliókat fojtogat" a szegénység, a vállalkozások pedig vegetálnak.

Gyurcsány Ferenc szerint ennek következménye, hogy a Fidesz a rendszerváltozás után példátlan módon csaknem egymillió szavazót veszített, a belső politikai küzdelem pedig "minden korábbinál élesebb" lett.

 

A Fidesz kormányzóképessége megroppant, "folyamatos ötletelés" zajlik, és ennek részeként egyre újabb közterhek bukkannak fel - mondta. Hozzátette: beigazolódott Magyar Bálint "maffiaállamra" vonatkozó állítása, hiszen a kormány célja, nem a közjó elérése, hanem egy "oligarchikus világ" kiépítése.

A volt kormányfő szerint idén az ellenzéki oldalon is "izgalmas és sokat sejtető" események történtek. A civil ellenállásból egy új, színes politikai ellenzék nőtt ki, amely sikeresen használja a parlamenten kívüli eszközöket - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a baloldalon a ciklus elején szokásos átrendeződés zajlik.

Kitért arra is, hogy a DK az idei választásokon bebizonyította, "felnőtt párt" lett, amely kitart a parlamentarizmus, a piacgazdaság és az európai értékek mellett.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormánynak a jövő évben fokozódó kül- és belföldi nyomással kell szembenéznie, a DK pedig meg akarja mutatni, hogy készen áll a kormányzásra, ezért még intenzívebb politizálásra készül.

A jövő év az Orbán-kormány bukásának előkészítésével telik majd, 2015 csúcspontja pedig az a március 15-ére tervezett tüntetés lesz, amely a rendszerváltás utáni legnagyobb ellenzéki megmozdulás lehet - fogalmazott a korábbi miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc emellett kifejtette, szimpátiával tekintenek a kormányellenes tüntetéseket szervező civilekre, akiknek az önállóságát tiszteletben tartják. A DK vezetője ugyanakkor pártja támogatóit felszólította, hogy a demonstrációkon használják zászlóikat, jelvényeiket. Az ellenzéki politikus szerint más szervezetek szimpatizánsainak is így kellene cselekednie, ezzel is megmutatva, hogy a "demokratikus tömeg nem arctalan, hanem sokszínű", a civil megmozdulások pedig egyben politikai tüntetések is.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a támogatóihoz intézett kérésről a hétvégén telefonon tájékoztatta Váradi Zsoltot, a január 2-ai fővárosi kormányellenes tüntetés szervezőjét is.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte, nem mondott le egy egységes demokrata párt létrehozásáról. "A demokraták együttműködésre vannak ítélve" - fogalmazott, ugyanakkor hozzátette: ez várhatóan nehezebb és hosszabb folyamat lesz, mint korábban gondolta.

A politikus szólt arról is, hogy már sokadszor merül fel megalapozott gyanú arra, hogy Orbán Viktor a hatalmát családja gyarapodására használja. Gyurcsány Ferenc szerint a kormányfő lánya, Orbán Ráhel például azért tudja kifizetni svájci tandíját, mert férje állami pályázatokból húzott hasznot a 2010-es kormányváltás után.

A DK ezért kezdeményezi, hogy a vagyonnyilatkozatok váljanak közokirattá, továbbá terjedjenek ki a politikusok családtagjainak szélesebb körére is.

"A szavak súlyosak, a kritika iránya jogos" - mondta Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, mit gondol John McCain szenátor felszólalásáról, amelyben a kormányfőt neofasiszta diktátornak nevezte. "Az önkény emberének tartom Orbán Viktort", de a "jelzőkkel pontosabban és finomabban bánok" - mondta.

Gyurcsány Ferenc elmondta még, hogy csodálkozna, ha az Egyesült Államok kormánya lemondana André Goodfriend amerikai ügyvivő diplomáciai mentességéről. Szerinte ha a magyar külügy mégis erre irányuló kérést fogalmaz meg, az tovább növelheti a kormány nemzetközi elszigeteltségét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.