galéria megtekintése

„Gyula besétál a csapdába, Feri meg röhöghet”

45 komment


Kálmán T. Attila

Zavaros az MSZP viszonya a DK-hoz. Vannak szocialisták, akik szerint Gyurcsány Ferencék az MSZP bukására játszanak, mások ezt nem tartják komoly veszélynek.

Újra és újra felmerül az MSZP-ben, hogy Gyurcsány Ferenc szét akarja verni korábbi pártját. Elnökségi szinten nem beszélnek a kérdésről, de informálisan vezető politikusok is fel-felvetik, hogy érdemes lenne óvatosabban bánni a volt miniszterelnökkel, néhányan pedig azt sem bánnák, ha néha visszavágnának a szurkálódó DK-elnöknek és híveinek, akik a párthoz közeli blogokon sem kímélik a szocialistákat.

„Nagyobb ennek a történetnek a füstje, mint a lángja” – mondta az MSZP egyik elnökségi tagja az elmúlt napok baloldali kavarásáról, ami arról szólt, hogy miért is bojkottálja közösen az MSZP és a DK az október 2-i népszavazást, miközben a kisebb baloldali pártok külön érdekszövetségben bojkottálnak. Mint múlt héten megírtuk, Molnár ­Gyula MSZP-elnök megegyezett Gyurcsány Ferenccel, hogy a két ellenzéki párt a „Maradj otthon, maradj Európában!” szlogen alatt, egymást támogatva igyekszik elérni, hogy ne legyen érvényes a kvótanépszavazás.

Az idézett elnökségi tag szerint legújabban ez a momentum szolgáltatott alapot „annak a legendának, hogy Gyurcsány tönkre akarja tenni az MSZP-t”. Ugyanis sokan gondolják úgy az MSZP-ben, hogy a két párt túlzott közeledése a szocialisták bukásához fog vezetni, és keményebb lesz a földet érés, mint 2014-ben. Jó kérdés, mi számít „túlzott közeledésnek”, mert erre még nem találták ki a választ az MSZP-ben.

 

Pedig több párttag szerint lassan jó lenne kitalálni, mert a 2018-as választás közeledtével egyre rosszabbul néz ki, ha összevissza beszélnek az MSZP-s politikusok. Mint ahogy az ATV-nek nem sokkal egymás után nyilatkozó Kunhalmi Ágnes és Harangozó Tamás országgyűlési képviselők is pár perc különbséggel beszéltek egymással szemben: előbbi azt mondta „vannak pártok, amelyek valaha egyek voltak, aztán szétszakadtak, és lehet, hogy egyek lesznek”, Harangozó viszont nem adná a nevét az összefogósdihoz.

A népszavazás miatti „közös gondolkodás” egyik általunk megkérdezett szocialista szerint sem jelenti, hogy más ügyben együtt mozogna az MSZP és a DK, azt pedig „egetverő baromságnak” nevezte egy országgyűlési képviselő, hogy fuzionálna a két baloldali párt. Mindenki arról beszélt, távol van még az a pont is, amikor a pártok a 2018-as jelöltállításról kezdenek tárgyalni. Azonban ez a pillanat el fog jönni: egyrészt a júniusi kongresszuson úgy választották meg Molnárt elnöknek, hogy korábban világossá tette, le kell valamilyen formában ülni „a pártcsaláddal”, másrészt a szocialisták gyakran mutogatnak a választási rendszerre, mint ami kikényszeríti az ellenzéki együttműködést.

Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc 2009-ben még együtt az MSZP-ben
Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc 2009-ben még együtt az MSZP-ben
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Azt viszont viszonylag sokan nézik ferde szemmel az MSZP-ben, hogy az új vezetés már ilyen korán gesztusokat tesz Gyurcsány pártjának, szerintük feleslegesen. „Gyula besétál a csapdába, Feri meg röhöghet” – mondta egy ismert MSZP-s, aki szerint világosak a DK-vezér szándékai: meg akarja mutatni, hogy volt pártja is elfogadja őt partnernek, emellett amortizálni akarja az MSZP-t. Ha ez a kettő összejön, akkor pedig már szipkázza is el a szocialista szavazókat. A képviselő szerint ennek volt remek példája, amikor az őszödi beszéd évfordulóján leárulózta a szocialistákat, majd arról beszélt, aki nem fog össze, az a Fideszt támogatja. Több MSZP-s is érezhető kárörömmel fűzte hozzá ehhez, hogy a DK a közvélemény-kutatások szerint egy helyben toporog, nem sokkal a parlamenti bejutási küszöb felett. Azt viszont már szomorúbban tették hozzá, hogy arra a néhány százalékra is igen nagy szüksége lenne a valaha szebb napokat is látott MSZP-nek.

„Lehet Gyurcsányt szeretni és nem szeretni, de van” – foglalta össze a helyzetet lakonikus egyszerűséggel egy MSZP-s. Úgy néz ki, a pártvezetés sem jutott egyelőre ennél messzebbre.

A DK-ban viszont egy percig sem beszéltek másról, mint hogy a következő választáson arra számítanak, együtt indul a „demokratikus ellenzék”. Persze a dolog ott lesz érdekes, amikor konkrét technikai kérdésekről, jelöltállításról és miniszterelnök-jelöltekről kell majd tárgyalni. A DK-nak itt nem lehet más az érdeke, mint hogy minél magasabb számra mutogathassanak a közvélemény-kutatásokon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.