galéria megtekintése

Gyerekétkeztető cég is vásárolt a lépfenével fertőzött húsból

Illegális marhavágás okozott megbetegedéseket Tiszafüreden. A veszély már elmúlt.

Szarvasmarhatelep Tiszafüred-Kócsújfalu közelében
Czeglédi Zsolt / MTI

Hatan betegedtek meg Tiszafüreden, szinte bizonyosan mindannyian lépfene (anthrax) fertőzés miatt.

Két szarvasmarhát vágtak le illegálisan a városhoz tartozó kócsújfalui településrészen egy szarvasmarha telepen. Az állatokról feltételezhető volt, hogy betegek – vélhetően ezért is kerítettek sort a kényszervágásra –, de erről a tényről az állat-egészségügyi hatóságot nem értesítették. Az állatok gondozója és a húst kimérők kerültek kórházba, őket jelenleg is Debrecenben kezelik.

 

Három betegről már bebizonyosodott, hogy bőranthrax-baktériummal fertőződtek, értesülésünk szerint egyiküknek valószínűleg a hónalji nyirokcsomóit is el kell távolítani. A másik három beteg esetben még várnak a laborvizsgálat eredményére.

Miután kiderült, hogy a megbetegedettek tüneteit az anthrax okozhatta, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) vizsgálatot indított, s az állat-egészségügyi diagnosztikai igazgatóság a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene baktériumot.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve azonnal vizsgálatot rendelt el, amibe az Országos Epidemiológiai Központot is bevonták. Az egészségügyi hatóság a helyszínen haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni – olvasható a közleményükben.

Az ügy azonban ennél messzebbre mutat. A fertőzött hússal ugyanis nemcsak a telepen dolgozók és családtagjaik érintkeztek. Az illegálisan levágott állat húsának egy részét a városban több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították. Ez a cég szerződött a helyi önkormányzattal a nyári gyerekétkeztetés ellátására, s egész éves szerződésük van az iskolaévre is.

Az MTI tudósítása szerint Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos sajtótájékoztatóján azt mondta: a hús főzése és sütése során a kórokozók elpusztulnak, ennek ellenére mindazokat felkeresték - mintegy kétezer embert -, akik ettek a fertőzött marhahúsból készült ételből. Emellett fertőtlenítettek minden olyan helyiséget, magánlakást, főzőkonyhát, amely a fertőzött hússal kapcsolatba kerülhetett.

Czeglédi Zsolt / MTI

– A nyári étkeztetésre vonatkozó szerződést felbontottuk, a továbbiakat attól tesszük függővé, hogy mi lesz a tisztiorvosi hatósági vizsgálat eredménye – mondta tudósítónknak Pintér Erika, Tiszafüred polgármestere.

A távirati iroda pedig arról tudósított, hogy a szabálytalanságok miatt milliós birságokat is kiszabhatnak. Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos közlése szerint ugyanis az állattartók nem értesítették az állatorvost a megbetegedésekről, és a közfogyasztásra szánt állatot nem vágóhídon vágták le. A konyhák üzemeltetői pedig ellenőrizetlen, kísérő dokumentumok nélküli húst szállítottak be főzésre.

A szabálysértésük miatti bírság több millió forint lehet, és a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága büntető feljelentést is tett a rendőrségen. Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte az MTI-vel: a pénteken érkezett feljelentése alapján ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárásban vizsgálják az eset körülményeit.

Az ügynek akadt egy másik szála is. A település polgármestere ugyanis lapunknak elmondta: a hír hallatán a jegyzővel közösen azonnal  értesítették a lakosságot a fertőzés veszélyeiről (körlevélben és közösségi portálokon), és rendkívüli testületi ülést is összehívtak ez ügyben. Később azonban emiatt az illetékes Szolnok megyei tisztiorvosi szolgálat „megrótta őket" mondván: ne okozzanak a jászladányi esethez hasonló pánikot. (A tavaly ősszel történt ügyről lapunkban is beszámoltunk: ott a volt jászladányi polgármester, Dankó István apjának telephelyén találták lépfenével fertőzött állatokat. Az elhullott birkákat olcsón kimérték, s több helybéli szegény család vásárolt belőle – A Szerk.)

– Én meg úgy gondolom, nem némasági fogadalmat tettem, amikor megválasztottak polgármesterré, hanem éppenséggel arra szerződtem, hogy a lakosság érdekeit tartom szem előtt. Az pedig, hogy az embereket időben értesítsék arról, ne fogyasszanak a fertőzött húsból, épp ebbe a kategóriába tartozik – mondta lapunknak a polgármester.

Míg a hatóságok az ügyben haladéktalanul intézkedő polgármestert pánikkeltéssel vádolták, addig Gőgös Zoltán, az MSZP agrárpolitikusa éppen az illetékes hivatalokat bírálta, mert szerinte megpróbálták eltitkoltni az ügyet. Úgy vélte, erre utal az, hogy az első beteg 3-4 napja kórházban volt, a helyi védelmi bizottság elnökét és a lakosokat viszont csak csütörtök este értesítették. A Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint az illetékes hatóságok időben megtettek minden szükséges intézkedést, azt pedig sajnálattal tapasztalják, hogy „egyes politikai szereplők képesek egy ilyen ügyet is politikai hangulatkeltésre használni".

Segít az antibiotikum-kezelés

– A lépfene baktérium által okozott fertőzéses megbetegedés állatról emberre terjed, emberről emberre nem. A beteg állat nyers húsával való érintkezéssel, vagy elfogyasztásával okozhat egy-hét napos lappangás után megbetegedést – mondta lapunknak Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője. A betegséget okozó baktérium vagy annak spórája rendkívül ellenálló, amelyik megfelelő oxigénmentes környezetben akár száz év várakozás után is képes szaporodni. A behatolás helyén a bőrön rovarcsípéshez hasonló, viszkető, apró piros csomó jelentkezik. Ebből 1-2 nap elteltével hólyagocska fejlődik, amely bevérzik, a közepe fekete lesz. A betegség során egyre több ilyen hólyagocska jelenik meg, melyek jellegzetes, fájdalmatlan, 1-3 cm-es átmérőjű lépfene-karbunkulussá (pokolvar) olvadnak össze. Ezek közepe később feketésen elszíneződik. A fertőzött területhez közeli nyirokcsomók megduzzadnak. Kezeletlen esetben nagy a veszélye a véráramfertőzés kialakulásának, ezért a kezeletlen bőr-anthrax esetek 20 százalékában vezetnek halálhoz, de antibiotikum kezelés mellett a betegség jól gyógyul. (D. A. N.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.