galéria megtekintése

Van, aki hazaviszi, más a Holdra küldené szerettei hamvait

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 31. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Mostanában alaposan megváltoztak temetkezési szokásaink, és alaposan kibővültek ezzel kapcsolatos lehetőségeink. Temetkezhetünk az űrbe, az óceán mélyére, őrizhetjük otthon szeretteink hamvait, de választhatjuk a hagyományos temetkezési formákat is. Egy biztos: sokba fog kerülni...

Már temetkezhetünk a Holdon is, de előfordulhat, hogy pár évet várni kell egy-egy űrhajó indulására. Lehet olyan megoldást is választani, hogy a földi maradványokat Föld körüli pályára állítják, vagy kijuttatják a világűrbe. Jelenleg egy magyar van a várólistán, már megvolt a klasszikus temetése itthon, hamvainak egy része kapszulában várja, hogy „holdi” maradványokká váljon.

A világűrben történő „temetés” 800 ezer és 2,5 millió forint közötti költséggel jár, a holdtemetés másfél millióba kerül. De ez nem foglalja magába azt, hogy a család elutazik a fellövés – általában amerikai – állomására. – Lehet temetkezni az óceán mélyére is – vezetett be a nem szokványos temetések világába Gőcze Edit, a budapesti Lélekhajó Temetkezés Kft. kegyeleti szakértője.

– Ilyenkor a hamvakat betonszerű emlékkő tömbökben juttatják a tengerfenékre. Az alternatív temetkezési formákra specializálódtunk, rendezünk hajós temetést és repülőgépes szórást is a hagyományos temetések mellett. A hajós temetéseknek sok helyütt megvannak a hagyományai, az indiaiak úgy adják meg a végtisztességet halottaiknak, hogy elégetik őket, majd hamvaikat vízre bocsátják. Ezt a világ más pontjain is élő hagyományt vezették be hazánkban jó tíz éve.

 

A hajós temetés – amelynek előnye a temetői elhelyezéssel szemben, hogy nem kell sírhelyet váltani – luxusszolgáltatásként indult, ma már azonban kedvezőbb és olcsóbb árakon hozzá lehet jutni. A hamvasztás után a földi maradványokat környezetbarát urnában helyezik el, a hozzátartozók egy órára bérlik a hajót, a búcsúztatón vetíthetnek, szólhat az elhunyt kedvenc zenéje, van lehetőség az uniformizált temetői szolgáltatásoktól való eltérésre.

A hagyományos hamvasztásos, temetői szórásos temetés árához képest a 65 ezer forintos hajóbérlet nem kirívóan magas. Pluszban kell persze fizetni az urnáért (20 ezer forintot), áldozni kell a dekorációra (5 ezer forinttól) és a búcsúbeszédre, de ezek a hagyományos temetésen is pénzbe kerülnek. A hajós temetés átlagos költsége hamvasztással, búcsúztatóval együtt megáll 170 ezer forintnál. Egy temetői, szórásos temetés búcsúztatóval, koszorúk nélkül, a téli időszakban legalább 190 ezer forintba kerül.

– A hajó a budapesti szertartás során fél órát halad észak felé – mondta Gőcze Edit –, túlmegy a Marina-parton, ott jelölték ki a Dunán a szórás helyét. Az urna 3–4 percig úszik a virágokkal a vízen, aztán elsüllyed és lebomlik. Olyan urnáink is vannak, amelyekbe üzeneteket lehet elhelyezni.

Népszabadság/archív

Érdekesen alakulnak a temetkezési szokásokkal kapcsolatos arányok. Hányan viszik például haza szeretteik hamvait? – erre a kérdésre is kerestük a választ. Ez a szokás mára eléggé elterjedt. A temettetők 20 százaléka viszi haza a hamvakat, majd nyilatkozik arról (mert előírják a szabályok), hogy gondoskodik a földi maradványok méltó elhelyezéséről.

– A rokonok vagy a leszármazottak azt csinálnak a hamvakkal, amit akarnak, de dokumentációs kötelezettségeiknek eleget kell tenniük – fogalmazott Gőcze Edit. – Az urna elhelyezésével kapcsolatos adatot az elhunyt lakóhelye szerinti temetőben őrzik. Azért van rá szükség, hogy ha keresnek valakit mondjuk Amerikából, lehessen válaszolni.

A koporsós temetések aránya ott, ahol a világűrbe is el lehet juttatni a hamvakat, 10 százalék körül van. Ez Budapesten az irgalmatlanul magas sírhelyárak miatt visszaesett, vidéken a becslések szerint 25-30 százalékos, a falvakban sok helyen még mindig 60 százalék fölötti. Az alternatív temetési szolgáltatások az állami temetkezési vállalatok üzletét rontják, de hát ők srófolták a sírhelyek megváltási költségeit elviselhetetlenül magasra.

Amikor egy temetőben, nem kiemelt helyen 140 ezer forintba kerül a 4 urna és 2 koporsó elhelyezésére alkalmas sírhely, amelyet 25 évenként újra kell váltani, senki se csodálkozzon az új formák elterjedésén.

A repülős temetések aránya sem alacsony, már túllépte az 5 százalékot. Sokan fölfedezték azt is, hogy temetői temetésnél, ravatal nélküli búcsúztatás rendelésekor, durván 50 ezer forinttal csökkenthetik a költségeket. Sokan nem tudják egyébként (mert nem mondják el nekik a temetőkben), hogy akár a temetkezési vállalkozás e célra kialakított helyiségében is lehet ravatalozni, nem szükséges a temető szolgáltatásait igénybe venni.

Az is előfordul, mert azért a temetés különösen a nagyvárosokban eléggé nagy üzlet, hogy a hamvasztás és temetői szórás a vállalkozónál a téli időszakban 162 ezerből kijön, miközben a temető 170 ezer fölött kínálja ugyanezt a gyászolóknak. Felléphetnek hasonló különbségek a hamvasztás költségeinél is, ilyet csakis temetkezési vállalkozótól lehet megrendelni. A kérdés, hogy a sírhelyekkel, kellékekkel okosan gazdálkodó temető (a bejáratott műköves kapcsolataival) vagy a vállalkozó akar-e „többet kaszálni” a gyászolókon. A harc élesedik, a küzdelem kemény.

A „Túlvilág Lakópark” egyre népszerűbb

A debreceni köztemetőben lévő „Túlvilág Lakóparkra” több mint tíz éve csodálkoztam rá először: az tűnt föl, hogy a temető bejáratának közelében, a ravatalozótól nem messze olyan sírok vannak, amelyeken első pillantásra látszik, hogy nagyon-nagyon sok pénzbe kerültek. Ezek a – szaknyelven szalagsírboltnak nevezett – temetkezési helyek közös betontalapzaton állnak, ahová kicsiny lépcső vezet föl, így a látogatóknak rossz, esős időben nem kell sárban taposniuk ahhoz, hogy szeretteik nyughelyéhez eljussanak.

A szalagsírboltok feltűnően elegánsak, feltűnően tiszták, és feltűnően: egyformák. Mindegyik alacsony kripta, amelyet egy-egy nagy méretű, lapos kőlap takar le. Nem olcsó műkőből, hanem gránitból, s egyfajta márványszerű anyagból készültek, de a feliratok sem hétköznapiak: divatos betűtípussal íródtak, már az első látogatásom során is fölismerem a mundialt, amely finom, legömbölyített és helyenként levágott vonalú, mégis lendületes, fiatalos betűtípus. Összességében igen exkluzív, ízléses nyughelyek, ahol nem engedik meg az extravagáns kilengést – nagyon csodálkoztam, hogy az egyik síron rajtahagyták az elhunyt arcképét, amelyet egyszerű, fehér papírlapra nyomtattak, de legalább színes nyomtatóval.

Több mint tíz évvel ezelőtt egy barátom mutatta meg nekem ezeket a szalagsírboltokat, s azt mondta: tudomása szerint a temetőbe járók nevezték el ezt a fertályt „Túlvilág Lakóparknak”. Merthogy itt is úgy elkülönülnek a gazdagok a „pórnéptől”, mint ahogyan a városokban a zsúfolt lakótelepektől a villanegyedek. E sírhelyek már akkor is legalább másfél millió forintba kerültek, ráadásul itt nem elegendő huszonöt évre megváltani a helyet: legalább hatvan évet kell kifizetni.

A tíz évvel ezelőtti élményekhez képest nem történt túl nagy változás, hacsak az nem, hogy a debreceni köztemető még nagyobb és még szebb lett. Maga a „Túlvilág Lakópark” is jelentősen bővült: évtizeddel ezelőtt még csak két sorban helyezkedtek el ezek a nagyon drága sírok, ám azóta a „kiemelt részleg” nagysága megduplázódott: ma már öt sorban láthatunk „szalagsírboltokat”. Népszerű parcella, ami érthető, hiszen eléggé közel van – a kijárat. (Kácsor Zsolt)

Budapesten jelenleg 15 nagy temetőt üzemeltet a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt., a legnagyobb az Új köztemető Rákoskeresztúron, amely 207 hektáron terül el (az több mint 2 millió négyzetméter). A temetők összterülete 520 hektár, ha egymás mellé tennénk őket, közel akkora területet kapnánk, mint az V–VI. kerület. A temetők „lakói” ráadásul többen vannak (2,5-3 millió elhunyt), mint az élők. A különleges helyzetben lévő Fiumei úti Sírkert az 1870-es években létesült, jelenleg egyébként ez az egyetlen állami temető Budapesten.

– Budapesten évente 22-24 ezer ember hal meg, a temetési szolgáltatások jegyzéke alapján 13 ezer elhunytat helyeznek el a hozzátartozók a temetőkben – felelte kérdéseinkre Tóth Gábor, a BTI Zrt. szolgáltatási igazgatója. – A koporsós temetések az összes temetés 18 százalékát teszik ki, 82 százalék a hamvasztásos elhelyezések aránya. Ez a múlt század hetvenes évtizedében fordult meg. A hamvasztást 1963–64-ben vezették be, addig ellenezték az egyházak (érdekes, de ma, amikor vallásosabbnak „tűnünk”, mint harminc évvel ezelőtt, nagyjából fele-fele a polgári és az egyházi temetések aránya).

A szórást 1983-ban engedélyezték, az urnák hazavitelére 1984 óta van lehetőség. Az olcsóbb temetkezések iránti igény általában a válságos időszakokban erősödött, a hamvasztás felé való elbillenést is a pénztelenség generálta. A mostani válság a hamvak hazavitelét erősítette. Minden tízezer elhunyt hamvai közül ezret visznek el a hozzátartozók, hogy aztán a végtisztességről otthon (vagy máshol) gondoskodjanak. Tóth Gábor tapasztalata, hogy

a gyászolók anyagi megfontolásból viszik haza a hamvakat, így a temetés költségei „megúszhatók” 100 ezer forintos költség alatt.

A szórásos temetés alapáron 150 ezer forintba kerül, a kellékeket is beleszámítva másfajta temetésért ki kell fizetni a 200 ezer forintot. A sírhelymegváltás jelenleg 25 évre szól, 120 ezer forint az alapár, a felső határ a csillagos ég. A kripta, amely több millió forintos kiadást jelent, 60 évre váltható, az urnás temetési hely 10 évre. A lejárt sírhelyekre vonatkozó információt a temetkezési vállalat ajánlott levélben juttatja el a fellelhető megrendelőnek. Ez persze nem olyan egyszerű, mert 25 év alatt sokan elköltöztek régi lakhelyükről, és nem lelhetők fel.

A levelek 40 százaléka nem ér célba – mondta Tóth Gábor, és hozzátette, e probléma feloldására vezették be a matricázást: a síron, jól látható helyen figyelmeztetnek a határidő lejártára. A hozzátartozók ezután akár e-mailen is intézhetik az újraváltást. A temetkezési szokások változásai (koporsó helyett urna, szórás és hazavitel) azt eredményezik, hogy felszabadulnak a sírhelyek, és jó ideig nem lesz szükség új temetőkre. A Fiumei út eleve jó helyzetben van, mert Rákosi Mátyás 1953-ban bezáratta a nagyközönség előtt, kádertemetőt képzelt ide, amely 1993-ig működött is, a robusztus síremlékek mellett parkok kialakítására is lehetőség nyílott.

Egy sor

A vázákkal kezdődött. Nem sokkal azután, hogy szokásba jött Pesten a szórásos búcsúztatás, megjelentek a vázák is. Eleinte csak néhány szál virág kókadozott a szóróparcella körül, aztán jöttek a karcsú fém- meg kerámiatartók, bennük az örökké éppen kibomlani készülő műrózsa, és egy idő után látszott, hogy a serény iparosok is ráleltek a piaci résre, mert hamarosan a vázával egybeforrt a lényeg. A névtábla az évszámokkal.

Móricz-Sabján Simon

Volt idő, hogy a Fiumei úton a ravatalozó előtt lépni sem lehetett a vázáktól. Gondolom, ezt látva döntött úgy a temető vezetősége, hogy mederbe tereli a spontán népszokást: azóta állnak márványsztélék a szóróparcella túloldalán, és bárki megvásárolhat rajtuk egy sort. Egy név és két dátum.

Hogy legyen hol emlékezni, még ha sír nincs is. Elvégre ez a szórás lényege. A szórásé, amely gyakran a végakarat része – és ezt a kívánságot nem szokás, nem illik semmibe venni. A hozzátartozóknak így nem marad más, mint a hely nélküli emlékezet. Vagy egy váza. Vagy legalább egy márványoszlop egyetlen sornyi felirata. (N. K. J.)

Negyven éven át csak a rátemetéseket engedélyezték. A temetkezési vállalat évről évre elkészíti sírhely-gazdálkodási tervét, amelyben megjósolják a felszabaduló helyek számát, erre alapozzák az üzleti tervet is. Miután évről évre több hely szabadul fel, a parcellákat áttervezik. A meg nem váltott koporsós helyekre két-két urnás temetkezési helyet kalkulálhatnak. Eléggé meghökkentő, de a sírhelyeket egyre kevesebben váltják újra. Ilyenkor a holtak földi maradványai közös sírba kerülnek, de alkalmazzák a „lemélyítés” technikáját is akkor, ha a hozzátartozók 25 év után nem jelentkeznek.

– A budapesti köztemetők koncepciós tervében, amely a 2000 és a 2010 közötti helyzetet vette alapul, az szerepel, hogy a városban legalább száz évig nem lesz szükség új temetőre, mert tovább fog csökkenni a hagyományos temetések száma – szögezte le Tóth Gábor.

– A temetők tehermentesítését eredményezik az altemplomi temetkezések, és az alternatív temetkezéseknek is létjogosultságuk van. Nagyon emberi például az erdei temetés, amivel csak azért nem foglalkozunk, mert a sírhely fölé ültetett fáról gondoskodni kellene, ez pedig másfajta felelősséget jelent.

A törvény egyébként nem szabályozza agyon a temetés módját,

annyit ír elő, hogy lebomló anyagot kell a földbe temetni.

Fémbetétet például nem lehet a koporsóba elhelyezni, ahhoz már kripta kell(ene). Elvileg arra a temetkezési módra is lehetőség nyílna, amelyet egy korábbi cikkünkben az eutanázia szakmai kérdéseivel is foglalkozó Bitó László élettanprofesszor javasolt: egyszerű gyolcsban, összehengerítve lehetne eltemetni az elhunytat, s fölé fát kellene ültetni. A mozlim világ kultúrájában él ez a gyakorlat, a zsidó hagyományok is az egyszerű faládát részesítik előnyben a díszes koporsó helyett.

A hamvasztással és a szintén lebomló urnás temetkezéssel annyi a gond, hogy eltűnik a DNS, azonosításra mégis szükség van. Az urnába ezért nem lebomló betét kerül megfelelő azonosítási kódokkal. Itt jutunk el ahhoz a parcellakataszterhez, amelynek előmunkálatait már megkezdték a budapesti temetőkben. A tervek szerint öt év múlva internetről lekérdezhető formában is meg lehet keresni a temetőben történt elhelyezés alapján az elhunytakat, az adatbevitel persze elképesztően sokba kerül. Ezzel kapcsolatban aztán felmerül egy másik megoldatlan probléma.

Egyre kevesebb a koporsós temetés
Egyre kevesebb a koporsós temetés
Népszabadság/archív

1983-tól 2013-ig nem szabályozták az urnák hazavitelét, csak két éve kötelező a temetőben nyilatkozni arról, hogy a leszármazottak hová vitték a hamvakat. A harminc év alatt százezres nagyságrendben tűntek el az elhunytak maradványai. Egyesekről ma sem lehet tudni, hogy földi maradványaik hol vannak. Vannak úgynevezett „hányódó” urnák is.

Évente 10-12 alkalommal „kerül elő” egy-egy elhunyt földi maradványa elhagyott lakásokból, a bulvárhírek között olyat is találtunk, hogy kukában találtak urnát.

A temetők egyikében már előfordult, hogy valaki bevitte a hamvakat tartalmazó urnát a temetőbe, s letette egy idegen sírra. – A kód segítségével meg tudjuk állapítani, kinek a hamvairól van szó, de nem szoktunk feljelentést tenni – mondta Tóth Gábor. A gyászolók szeretik hamar letudni a gyászt. Az elhunytak nagy része (70 százalék) kórházban fejezi be földi pályafutását, a család sokszor nem találkozik a halál testi valóságával. A család egy steril folyamat végén kézhez kap egy urnát, nincs lehetőség az érzelmes gyászra, amit különben maga a modern ember el is utasít, mert szereti, ha „flottul” mennek a dolgok.

Sokan fölvetik például, hogy ne is kelljen bemenni a temetkezést személyesen elintézni, lehessen mindezt megtenni interneten is. A gyászszertartás kellékeit például már ki lehet választani otthonról, ami eltávolítja a gyászolókat a halálélménytől. Többen felismerték már ezt. A Polcz Alaine által alapított Napfogyatkozás Egyesület feladata a gyászolók segítése és a gyász kérdéseinek vizsgálata. Az a meglátásuk, hogy Magyarországon az emberek többsége a gyásszal kapcsolatban igen gyér, helyenként téves ismeretekkel rendelkezik.

A gyászkultúra elhalványult, a gyászolás hiánya csábítóvá vált, miközben a fel nem dolgozott súlyos veszteség jelentős nyomokat hagy a hozzátartozókban.

Az egyesület gyászcsoportvezetőket képez, ezután önkéntes munkát végez. A cél, hogy minden nagyobb településen, a fővárosban minden kerületben legyen ilyen csoport. Singer Magdolna, az egyesület vezetője szerint a gyászcsoportok hatékony segítséget nyújthatnak.

A Hétvége mellékletből ajánljuk

Hargitai Miklós: Miért féltek? 

Veres Dóra: "Egy nő csak egy nő

Dési András: Forradalmár, nem cukorka 

Sz. Bíró Zoltán: Oroszország, mint menedék 

Poór Csaba: Álmok a vízen 

Horvai Ferenc: Magyarok a Marson 

Rab László: Az öreg indián hazatér 

Bárkay Tamás: Radicsék pótkarácsonya 

Szilasi László: Asszony a fronton

Sokan úgy képzelik, egy ilyen helyen csak felerősödik a fájdalom, de ez tévedés, éppen ellenkezőleg, a résztvevők már az első alkalom után úgy érzik, hogy van remény, van kiút a gyászból. A sorstársi közösségben átélhetik, hogy nincsenek egyedül, hogy elfogadásra találnak érzéseik, bármilyenek is legyenek azok. A csoportvezető által javasolt gyászfeldolgozást segítő feladatok pedig további segítséget nyújtanak a harag, a bűntudat, a befejezetlenség és egyéb kínzó érzések oldásához.

Megtartó emlékezet néven bárki szeretteinek, barátainak, kollégáinak vagy a példaképének is emléket állíthat egy új internetes honlapon. A halottak napján akár otthon is elhelyezheti bárki az emlékezés virágait és virtuálisan még gyertyát is gyújthat anélkül, hogy felkeresné a sírhelyet a temetőben. Ehhez nem kell mást tennie, csak regisztrálnia a pastroot.hu oldalon. Polcz Alaine szerint „a modern társadalom nem tud mit kezdeni a halálélménnyel, a halálra való készülődéssel. Ennek oka nyilvánvalóan az, hogy az a feszültség, amire nincs megoldás, elfojtásba kerül”. Ennek a leküzdésében is próbál segíteni az új honlap.

Kegyelet az erdő mélyén

Nem koszorúkkal érkeznek a hozzátartozók az agostyáni kegyeleti erdőbe. Pár szál virággal, ritkább esetben egy csokorral, művirágot soha nem hoznak. Ki is vetné magából a környezet: a tölgy, a bükk, a kőris, a cser, a gyertyán, a juhar, melynek gyökerénél halottak pihennek. Tata közelében, a Gerecsei Tájvédelmi Körzet határában őrzik az idetemetett hamvakat.

A Természetes Életmód Alapítvány kuratóriumának titkára, Czumpf Attila nem először fogalmazza meg lírai tapintattal, hogy mi is az a kegyeleti erdő, amelyből Európában mindösszesen két hálózat létezik: a németországi Friedwald, valamint az osztrák Pax Natura. „Amíg a Nap süt, a fű nő, és a vizek folynak, itt békében nyugodhatnak halottaink.”

A fák egy részén apró fémtábla jelzi diszkréten a gyökereiknél nyugvó halott nevét
A fák egy részén apró fémtábla jelzi diszkréten a gyökereiknél nyugvó halott nevét
Móricz-Sabján Simon

Az országban elsőként, a 24 éve működő agostyáni ökofalu részeként élő félhektáros erdő fogadja be a hamvakat. Az alapítvány nem temetkezési vállalat, az agostyáni természetes temetőnek az osztrák temetkezési társaság magyarországi cége lett a partnere. A természetes és méltóságteljes környezetben igény esetén szertartás keretében vagy anélkül teremtik meg a lehetőséget földi léttől való elbúcsúzáshoz. A hamvakat pár hét alatt lebomló urnában helyezik el.

A halálra készülő emberek közül sokan maguk választják ki a fákat. Körbejárják többször az erdőt, esőben és napsütésben, hallgatják a szél suhogását és a közeli folyó csobogását, átgondolják addigi életüket, aztán megkeresik azt a fát, amelyet valami miatt közel állónak tartanak saját sorsukhoz, személyiségükhöz, életükhöz. Van, aki a sudár, többi fölé magasodó fát választja. Mások a szerényebb, többfelé elágazó fát nézik ki maguknak.

– Bele kell látnunk a fába az életünket – nézelődik egy nyugdíjas pár.

– Nem lesz könnyű – mondja a rekedt hangú férfi.

– Háború, hadifogság, meg nem született gyerek, egy felfordult világ, amiben mi már nem érezzük magunkat otthon…

– Az egész történelmet kellene belelátni valamelyik fába – veszi vissza a szót az asszony, aki nyugdíjas koráig tanítónőként kereste a kenyerét.

– Sok száz gyerekem volt, de saját egy sem – állapítja meg szárazon. – Kire számíthatnánk, aki a sírunkat gondozza? Itt meg majd megőriz bennünket a természet, olyanná formál az Isten, amilyennek ő szereti a halottait.

A fák egy részén apró fémtábla jelzi diszkréten a gyökereiknél nyugvó halott nevét. Mások szeretnének névtelenül pihenni az idők végezetéig. Az agostyáni emlékerdő az idősek számára ismerős, egykori rádiós hangjátéksorozatba, a Szabó családba is belekerült Bakonyi Péter, a történet írója kérésére. A történet akkor elhunyt egyik ismert szereplőjét itt temették el, s ezt a rádiójátékba is beleírták.

A hatályos magyar törvények engedélyt adnak arra, hogy megfelelő feltételek esetén erdőben temessék el a hamvakat, amennyiben annak tulajdonosa ahhoz hozzájárul. Az agostyáni erdőnek ez a része 2014-ben favágástól mentes örökerdő besorolást kapott. Kilencvenkilenc évre meg lehet váltani a sírhelyek rendelkezési jogát. Látunk fát, melyet vékony gyászszalag ölel körül. Az fogja a törzséhez gazdájának kedvenc sétálóbotját. Nemcsak magyarok nyugszanak itt, hozatnak haza hamvakat a világ több országából is. Ezzel együtt a kegyeleti erdő egyáltalán nem zsúfolt, sokáig válogathat az, aki itt képzeli el magának a túlvilágot.

– Édesapámnak keresünk fát – mondja egy férfi, aki feleségével karonfogva lépeget a vizes avarban. – Olyan kórban szenvedett, hogy pár perc alatt felejtett el mindent, muszáj volt kimozdítani a falujából, a részben saját kezével épített családi házból, s behoztuk a tatabányai panelünkbe. Még ott is mindig eltévedt szegény, de ha megvilágosodott, azt mindig elmondta: legalább ne ilyen betonskatulyába temessetek, holtomban hadd járjon át a szél. Az újságban olvastam a kegyeleti temetőről, eljöttünk megnézni. Méltóbb helyet még nem találtunk egy szeretett halottnak. (Hajba Ferenc)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.