galéria megtekintése

Gyárfás: „Dehogy akarjuk ellopni az Eb-t!”

1 komment


Rab László
NOL

Magyarország nem akarta elhappolni a rendezést Izraeltől. Ezt kellett ma Gyárfás Tamásnak elmagyaráznia, mert egy izraeli tévé felröppentette, hogy máshová vinnék a december elején Netanyában rendezendő rövidpályás Eb-t. 

Gyárfás Tamás levelet írt sportvezető társainak, jó nagy kalamajka lett belőle. Pedig a Magyar Úszó Szövetség elnöke csupán megosztotta velük aggodalmát (jó szándékkal, jegyezte meg), hogy ha Izraelben nem lesz biztonságos a belpolitikai helyzet, a december 2-a és 6-a között rendezendő rövidpályás úszó Európa-bajnokság is veszélybe kerülhet. – Hazudik és becsapja magát – felelte Gyárfás kérdéseinkre –,

aki látva a televízióban az olykor rémisztő képsorokat, ezen nem tűnődik el.

Nem akkor kell a biztonsági megoldásról beszélni, amikor már késő, hiszen alig hat hétre vagyunk az eseménytől. Fel kell készülni a legváratlanabb helyzetekre is, erről írtam a levélben.

 

Aminek tartalma aztán kifacsarva köszönt vissza az izraeli Channel 10 tévécsatornán. Az hangzott el, hogy

Magyarország „el akarja lopni” a rendezés jogát Izraeltől.

A tévések bizonyára abból indultak ki, hogy tavaly a nyíltvízi junior világbajnokságot, amelyet Izraelben rendeztek volna, a belpolitikai helyzet bizonytalanságai miatt Magyarország átvállalta. Így kerülhetett sor a nagyszabású viadalra Balatonfüreden.

Gyárfás Tamás a biztonsági helyzet miatt aggódik
Gyárfás Tamás a biztonsági helyzet miatt aggódik
Mirkó István

Gyárfás Tamás, aki egyben az Európai Úszószövetség gazdasági vezetője és a FINA alelnöke, a kérdést megvitatta Cornel Marculescuval, a FINA általános igazgatójával, aki egyetértett azzal, hogy minden eshetőségre számítani kell. – A levelemben hangsúlyoztam – mondta Gyárfás –, hogy minden tisztelet megilleti az izraeli sportvezetőket, akik mindent megtesznek az Eb sikeréért, de ha nem állíthatók meg az elvetemült tettek, legyen egy B-variánsunk is. Netanya, az Eb helyszíne 18 kilométerre van a konfliktuszónától.

A magyar szövetség elnöke a Channel 10 megtévesztő állítása miatt kiadott egy közleményt is, melyben megfogalmazta: bízik „abban, hogy Izraelben rövidesen teljes béke honol, és az Európa-bajnokság lebonyolítása zavartalan lesz”. Bízik a rendezők szakértelmében is, de „álságos lenne bárkinek azt állítani, hogy az esemény kapcsán nincs aggodalom Európa legjobb úszóiban”.

– Dehogy akarjuk ellopni az Eb-t – szögezte le végül Gyárfás. – Ez fel sem merült bennünk. Arra, hogy ha valaki beugrana, nem is Magyarországra, sokkal inkább Horvátországra vagy Olaszországra gondoltam. Időközben beszéltem Ilan Mor úrral, Izrael budapesti nagykövetével, aki örömmel nyugtázta a tényeket, és megnyugtatott, hogy a sportolók és a vendégek biztonsága garantált, és álláspontunkat továbbította az illetékeseknek. – Ezzel az ügyet, melyet egy valótlan állítás gerjesztett, sikerült lezárni – mondta Gyárfás, és hozzátette: teljes erővel készül a 2017. évi úszó világbajnokság megrendezésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.