galéria megtekintése

Tarlós gúzsba kötve nem kíván táncolni

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 24. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

A múlt pénteken tárgyalt a kormány a 3-as metróról a főváros előterjesztése alapján, de a döntést elnapolták – tudta meg a Népszabadság. Egyik forrásunk azt mondta munkatársunknak: mivel Tarlós István szívügye a 3-as metró felújítása, és a főpolgármester köztudottan „konok ember”, félő, hogy ha még a nyáron, augusztus végéig nem születik meg a pozitív döntés a kormánygaranciáról, képes lesz az önkormányzati választási kampány alatt vitába keveredni saját kormányával.

Tarlós Istvánt megkérdezte lapunk, de nem tudott konkrétumokkal szolgálni a kormányzati szempontokat illetően. „Egyet nem mondhat senki, azt, hogy Budapest ezt oldja meg a saját erejéből. Mi elmentünk a falig. Aki itt a levegőbe beszél, az vagy rosszindulatú, vagy tájékozatlan” – mondta Tarlós, hozzátéve: ez számára alapvetően műszaki kérdés, és meg akarja oldani.

Orbán Viktor és Tarlós István – a főpolgármester feltételeket szab
Orbán Viktor és Tarlós István – a főpolgármester feltételeket szab
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

„Hogy a 3-as metró ügyében ki milyen szándékkal politizál vagy nem politizál, nem tudom. De ha erre nem lesz megoldás, én kénytelen leszek ennek érdekében igen markánsan kiállni. Bocsánatot kérek, a 3-as metró ügyét nem tudom semmilyen politikai érdekeknek alávetni. Én Orbán Viktor miniszterelnökhöz maximálisan lojális vagyok, a politikai közösséghez is, amelyhez tartozom, lojális szeretnék lenni. De aki ismeri a problémát, és ennek ellenére akadályozza a 3-as metró felújítását – ha van ilyen –, arra nem tudok mást mondani, csak azt, hogy súlyosan felelőtlen.”

 

A főpolgármester hozzátette: a fővároson a 3-as metró ügyében már semmi sem múlik, ha a kormány fölemeli a sorompót, már holnap el tudják kezdeni. „Azt senki sem mondhatja, hogy vegyünk elő 160 milliárd forintot a semmiből. Kormányzati engedély kellene egy körülbelül 60 milliárdos hitelfelvételhez. Ki kell mondani, hogy lehet-e csere. De ha arra nem lesz uniós forrás, akkor meg tudjuk oldani egy kormányzati hitelfelvétel segítségével a felújítást, ehhez további 100 milliárdra lenne szükség, mert a fővárosnak nincs rá kerete. Vagy kap valamilyen segítséget, vagy nem tudja lebonyolítani” – mondta Tarlós István.

A főpolgármester megismételte: ha ellehetetlenülne a felújítás feltételrendszere – amire ő nem számít –, „akkor bárki bárhogy értelmezi, gondolkodás és félelem nélkül leállítanám a metrót”.

Tarlós István leszögezte, hogy a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjeként két dologban nem enged: érdekelt az eredményes és sikeres kormányban, de legalább ennyire érdekelt az erős, egységes és eredményes Budapestben. „Én az egységes nagy-Budapest strukturális változását biztos, hogy nem tudom támogatni sem emocionális, sem praktikus okból ebben a ciklusban. Teljesen nyilvánvaló, hogy Budapest közigazgatásának átalakítása 2019-től lehet csak aktuális. Hiszen október 12-én, az önkormányzati választásokon valamire meg fogják választani Budapesten a képviselőket, a polgármestereket, a főpolgármestert, menet közben ennek a struktúráját nem lehet megváltoztatni – jelentette ki. – Ami az előttünk álló ciklust illeti, ha ismét megválasztanak, a munkámat akkor tudom végezni, ha annak értelme van, és az eredmények tőlem is függnek. Gúzsba kötve nem kívánok táncolni, arra nem vagyok alkalmas.”

A „feltételekről” nem beszélt lapunknak. Városházi források szerint viszont a főpolgármester számít arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel megbeszélést folytathat a közgyűlési és a főpolgármesteri kompetenciákról is. Ezt Tarlós István nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Azt mondta, az a kérdés, miként alakulnak a közgyűlés kompetenciái, milyen mozgástere lesz, változik-e az önkormányzati törvény, „hiszen egyelőre semmi nincs kőbe vésve”.

Rogán Antallal megjavult a viszony
Rogán Antallal megjavult a viszony
Teknős Miklós / Népszabadság

„Rogán Antallal az elmúlt két évben látványosan megjavult a munkakapcsolatom és az emberi kapcsolatom is” – mondta Tarlós István annak kapcsán, hogy a Fidesz frakcióvezetője már jelezte: az önkormányzati választásokon győztes főpolgármester akár vétójogot is kaphat majd a Fővárosi Közgyűlés által hozott döntések korrigálására. A vétójoggal a tervek szerint évente tíz alkalommal élhetne, de nem döntésekként, hanem tíz ügy esetében, az általa újratárgyalásra visszaküldött előterjesztést pedig csak kétharmados többséggel lehetne érvényesen elfogadni a közgyűlésben.

A főpolgármester megerősítette: azt meglehetősen természetesnek tartja, „hogy valaki a helyetteseit megválassza, és ne mások jelöljék ki számára”. Az eddigi öt helyett három helyettessel dolgozna, Bagdy Gábor pénzügyi-gazdasági főpolgármester-helyettes lenne, de egy humán- és egy fejlesztési helyettest is szeretne.

Tarlós István a fővárosi közszolgáltató cégek vezetői kinevezésének a jogát is a főváros iránti felelősséghez sorolja. „A főváros nem egy művezetőség, a politikai felelősség pedig a főpolgármesteré. Teljes képtelenség lenne bizonyos jogosítványokat nem megkapni, hiszen eszköztelenül nem lehet dolgozni” – tette hozzá. Forrásaink szerint olyat is mondott már, hogy – idézzük – „mondja meg valaki, mi értelme lenne az olyan munkának, ha egyáltalán nem függne tőlem a főváros eredményes működtetése”.

A jelenlegi budapesti MSZP-t olyannak látja, amellyel egyáltalán nem lehetetlen együttműködni

Városházi források szerint a főpolgármesternek az a véleménye, hogy törvényben kell rögzíteni a hatásköröket, és ha a politikai felelősségnek nem tud eleget tenni, „akkor azon el kell gondolkodnia”.

Állítólag szűk körben Budapest gazdasági ereje kapcsán már azt is kifejtette, hogy akik azt állítják, hogy a fővárostól elvinné az állam a közműszolgáltató cégeket, „nem gondolják végig, miről beszélnek, hiszen a közszolgáltató cégek gazdasági társaságok, így a vízműveket vagy a csatornázási műveket nem lehet elvinni, mert azok a főváros tulajdonában vannak. A fővárosi cégeket nem lehet »einstandolni«, a törvény szerint a feladatokat lehet elvinni. De ha a feladatot elviszi az állam, nem tudja ellátni a feladatot a cégek, az eszközök, a humáninfrastruktúra nélkül.”

A BKV az egyetlen, amelyről Tarlós István hajlandó lenne alkudozni „ha akarják, vigyék” alapon – szivárgott ki.

Azt viszont érdeklődésünkre már a főpolgármester mondta a Fővárosi Közgyűlés átalakítása kapcsán: „Az, hogy a kerületi polgármesterek a közgyűlés tagjai lesznek, nem baj.” Minden kerületi polgármesterrel megpróbál együttműködni. Emlékeztetett, hogy 1994 és 2006 között kisebbségből vezette polgármesterként Óbudát. És igaz, hogy választások voltak, most pedig kampány van, de a jelenlegi budapesti MSZP-t olyannak látja, amellyel – ha őt megválasztják –, egyáltalán nem lehetetlen az önkormányzatban együttműködni, mert „nem kezelhetetlen társaság” – fogalmazott a maga sajátos stílusában.

Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP-elnököt személy szerint alig ismeri a főpolgármester, Horváth Csabáról pedig azt mondta: az egy kérdés, hogy politikai képességek szempontjából hogyan ítéli meg, de nem tartja a szocialistákat sem rosszindulatúnak, sem tárgyalóképtelennek. „És ez – tette hozzá –, igaz szolgalmi időszakban Horváth Csabára is.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.