galéria megtekintése

Gumi nélkül szeretnék a battaiak, máshol a mérget is vállalnák a munkáért

2 komment

H. M.

Miután Százhalombattán össznépi ellenállás bontakozott ki a tervezett gumifeldolgozó ellen, ami az egyik potenciális beruházót, Csányi Sándort is elbizonytalanította, a település talán megszabadul a környezetvédelmi szempontból aggályos beruházástól. Mások viszont a cég állítása szerint a várható környezeti kockázatok ellenére is örömmel befogadnák az 50 munkahelyet és jelentős iparűzésiadó-bevételt ígérő üzemet.

Azt követően, hogy január elején több mint ezer ember demonstrált az alig 19 ezer lakosú Százhalombattán a tervezett gumipirolizáló üzem ellen, a nyilvánosan megfogalmazott és jelentős társadalmi ellenállást keltő környezeti aggályok a beruházókat is elgondolkodtatták.

Úgy tudjuk, hogy Csányi Sándor ebből a megfontolásból nemcsak a Magyar Tudományos Akadémiától kért tanácsot, hanem a Fidesz egyik ismert környezetpolitikusától is, és az utóbbival folytatott beszélgetés során derült ki számára, hogy a létesítmény referenciái nem a megvalósítani tervezett konkrét üzemre, hanem csupán általánosságban a pirolízisre, vagyis a hőbontással történő ártalmatlanításra vonatkoznak.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

 

Százhalombatta most mindenesetre kihátrálni látszik az üzletből, jelentős részben az említett demonstráció, illetve a már több mint ötezer tiltakozó aláírás miatt. Egy ekkora tömeg már a helyi politikát is képes érezhetően befolyásolni, ezért aligha meglepő, hogy maga a polgármester jelentette be a saját Facebook-oldalán a fordulatot: eszerint Csányi Sándor közölte, hogy a technológiai vizsgálatra felkérte az MTA-t, és további befektetői lépéseit az akadémiai véleménytől teszi függővé, mivel egyelőre ő maga sincs meggyőződve arról, hogy az eljárás milyen környezeti hatásokkal járna.

A százhalombattai önkormányzat által felkért szakmai és tudományos tanácsadó testület viszont

komoly hibákat és hiányosságokat talált a műszaki leírásokban, és olyan információkra bukkant, amelyek a környezetvédelmi és egészségügyi határértékek jelentős túllépését valószínűsítik.

A kifogások miatt Százhalombatta várhatóan elutasítja a beruházást, ugyanakkor a napi.hu értesülései szerint vannak más jelentkezők: olyan települések, akik a beígért 50 munkahely és az éves szinten 100 millió forintos iparűzésiadó-bevétel reményében készek együtt élni a környezeti kockázatokkal. Úgy tudjuk, hogy ennek az információnak a forrása maga a Homatech, vagyis a gumiüzem megvalósítására készülő cég, és a hírben az ajánlkozó települések nincsenek megnevezve.

A környezetvédelmi szabályozás ebből a szempontból elvileg nem helyfüggő: ha az MTA említett vizsgálata arra a következtetésre jut, hogy a technológia használatával járó környezetterhelés nagyobb lesz a megengedettnél, akkor az üzem máshol sem épülhet meg. Kiskaput ugyanakkor könnyű találni – különösen a jelen felállásban, amikor a már bekebelezett első fokú környezetvédelmi hatóság után hamarosan a másodfok is közvetlen kormányzati irányítás alá kerül –, ráadásul

a projektnek komoly kormányzati támogatói is lehetnek.

Erre utal, hogy az eddig még semmilyen engedéllyel nem rendelkező építkezést máris kiemelt beruházássá nyilvánították, ami az engedélyezést is jelentősen leegyszerűsíti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.