galéria megtekintése

Gyurcsány meglovagolná a Göncz-nosztalgiát

7 komment


M. László Ferenc

Helyet szorított magának Gyurcsány Ferenc Göncz Árpád talapzatán. Felhasználná a Demokratikus Koalíció a népszerű államfő emlékét.

„Bízom az igazság erejében" – idézte a tavaly októberben elhunyt Göncz Árpádot az őszödi beszéd évfordulójának másnapján Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke elsőként szólalt fel az egykori köztársasági elnököt méltató rendezvényen, amelyen a rendszerváltás utáni első köztársasági elnököt méltatták.

Bár Gyurcsány az elmúlt napokat az őszödi beszéd ünneplésével, korábbi MSZP-s párttársai bírálatával töltötte, a pénteki eseményen már nem hozta szóba a tíz évvel ezelőtti ügyet, inkább a Fidesznek üzent. Hogy „kulturális értelemben” már épülnek a börtönök, de

az „ilyen rezsimek” meg szoktak bukni, és a gönczi hagyományok őrzői ismét győzni fognak.

 

A DK pártalapítványa által szervezett, Egy európai plebejus című konferencia minden eleméből az sugárzott, hogy a kisebbik baloldali párt fel akarja használni a népszerű államfő emlékét. A rendezvény nem is konferencia, inkább lakossági fórum volt, a Hungária Hotel különtermét a DK aktivistái, idősebb szimpatizánsai töltötték meg. A politikus és műfordító Gönczről nem történészek vagy irodalmárok emlékeztek meg, hanem a DK vezetői és a párttal szimpatizáló értelmiségiek.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Molnár Csaba, a párt ügyvezető elnöke a rendezvény végén bejelentette, a DK kezdeményezi, hogy nevezzenek el Göncz Árpádról egy termet az Európai Parlamentben. Igaz, nem sokkal korábban Gyurcsány pont arról beszélt, Göncz emléke elevenebb annál, hogy „talapzatra állítsák”, „bronzba öntsék”, különben is, a DK nem az egyedüli örököse a korábbi államfő képviselte eszméknek. Miközben az előadók felemlegették „Árpi bácsi” szerénységét – „plebejusságát” –, annyi és olyan jelzővel látták el, hogy a rendezvény végül elcsúszott a személyi kultusz irányába. Egy biztos, a hallgatóság láthatóan szép emlékeket őriz a volt elnökről, jót derültek minden anekdotán, különösen azon, hogy megválasztása után Göncz mindenáron a régi Wartburgjával akart hazamenni. Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök szerint Göncz „az elmaradt emberarcú rendszerváltás szimbóluma”.

Nem szívesen látnák viszont Gyurcsányt

A lakosság csaknem kétharmada nem szeretné fontos politikai pozícióban tudni Gyurcsány Ferencet – derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A Magyar Idők számára május 19. és 23. között készített, reprezentatív vizsgálat szerint a magyarok 64 százaléka egyáltalán nem vagy nem szeretné a volt miniszterelnököt, a Demokratikus Koalíció (DK) jelenlegi elnökét fontos politikai pozícióban látni – közölték.

Az akkori kormányfő balatonőszödi beszédének 10. évfordulója alkalmából, ezer ember megkérdezésével készített felmérés szerint a felnőtt népesség 15 százaléka szimpatizál valamennyire Gyurcsány Ferenccel (inkább szeretné vagy nagyon szeretné fontos pozícióban látni). A kérdésben a baloldali – MSZP-, DK-, Együtt-, PM-szavazó – szimpatizánsok is megosztottak: harmaduk (32 százalék) szintén elutasítja a volt miniszterelnök politikai szerepvállalását. (MTI)

Bár az előadások főleg a volt elnök életútjáról, az államfői poszt jogköreiről szóltak, folyamatosak voltak a politikai kiszólások. A DK tiszteletbeli elnöke, Vitányi Iván újból a baloldali összefogást hiányolta – „a tiránia legyőzése” érdekében –, Debreczeni József elnökségi tag pedig többször is odaszúrt a miniszterelnöksége idején az őszödi beszéd miatt Gyurcsányt többször bíráló Sólyom Lászlónak. A közíró egy ponton azon viccelődött, hogy az államfő megválasztásának szabályai arra utalnak, hogy a posztot inkább a galamboknak, mint a héjáknak alakították ki, ám Sólyom kivétel, mert sólyom volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.