galéria megtekintése

Gőgös lehet a második ember az MSZP-ben

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 27. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Jó esélye van Gőgös Zoltánnak arra, hogy az MSZP július 19-i kongresszusán a szocialisták elnökhelyettese legyen. Információnk szerint ezt jelzi számos jelölés és vezető politikusok támogatása is.

Az agrárpolitikus sosem volt pártvezető, elnökségi tagságért is csak egyszer indult, még államtitkárként, de nem választották meg. A közös ellenzéki listán nem kapott befutó helyet, így az áprilisi választási kudarc miatt kiesett a parlamentből, azt tervezte, hogy felhagy a politizálással. Ám sokan megkeresték – a pártvezetésből is –, előbb azért, hogy vigye tovább a szakmai munkát, majd a tisztújítás kiírása után, hogy vállaljon párttisztséget. Eldöntötte, hogy újraindul a párt Veszprém megyei elnöki székéért (nincs kihívója), majd azt is, hogy – bár magától elnökségi tagságra vagy alelnöki posztra pályázott volna – a sok jelölés miatt megmérkőzik az elnökhelyettesi tisztségért. Azt mondja, ha megválasztják, akkor is folytatja a mezőgazdasági termelők érdekeinek képviseletét, az állami földbérletek körüli visszaélések feltárását, ám fontos üzenet lenne, ha ezt nagyobb felhatalmazással, az MSZP második embereként tehetné.

Konyhás István / Népszabadság

Az elnökhelyettesi pozíció nem cseng túl jól az MSZP-ben, amióta előző birtokosát, Simon Gábort csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítják. Gőgös viszont visszaadhatja a presztízsét: a leendő pártvezetők azért támogatják, mert a szocialista párt jövője szempontjából kulcsfontosságúnak tartják a vidéki szervezetek újjáépítését, a kistelepüléseken lakók megnyerését, és ebben fontos szerepe lehet az agrárpolitikusnak, aki sokat harcolt az elmúlt években.

 

Forrásaink szerint Gőgös kapta a legnagyobb tapsot az MSZP-választmány május végi ülésén, ahol a két választási vereség tapasztalatait értékelték. Mint megírtuk, arról beszélt: ahhoz, hogy valakiből elfogadott szakpolitikus legyen, rengeteget kell dolgozni, nem lehet valakit csak úgy kinevezni erre a szerepre. Ezt pedig nehéz lett volna másként értelmezni, mint az új parlamenti frakció bírálataként.

Tetszést aratott azzal is, hogy – Kovács Lászlóhoz fordulva – azt mondta, aki korábban javadalmazást vagy pozíciót kapott az MSZP-től, törődjön bele, ha később mást bíznak meg helyette. Tabajdi Csabát, a szocialisták addigi brüsszeli delegációvezetőjét pedig szó szerint a fenébe (sőt még meszszebb) küldte el, amiért Molnár Csabát, a Demokratikus Koalíció alelnökét ajánlotta a választók figyelmébe az EP-választás előtt.

Hogy Gőgösnek kivel kell megküzdenie, a következő napokban derül ki. Az viszont már a most, és a jövő hét végén esedékes – az országos tisztségekre szóló jelöléseknél meghatározó – megyei tisztújítások előtt látszik, hogy a vezető posztokért nagy verseny lesz. Igaz, szinte biztosra vehető, hogy az elnöki posztot Tóbiás József töltheti be, a választmányi elnök pedig Botka László marad.

Az alelnöki helyekért viszont akár tízen is versenyezhetnek. Indulási szándékát eddig Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Ujhelyi István EP-képviselő és Kovács László korábbi pártelnök jelentette be a nyilvánosság előtt. De a megyei jelölések fényében további jelentkezők várhatók, mint ahogy az is megszokott, hogy az elnökségi tagságra aspirálók magasabb tisztségre is pályáznak, és ha veszítenek, onnan lecsorogva máris jobb eséllyel kerülhetnek be az elnökségbe.

Forrásaink szerint a sokat bírált korábbi elnökség jó néhány, Mesterházy Attilához köthető tagja most nem számíthat jelentős támogatásra. Indul viszont az elnökségi tagságért Braun Róbert, aki korábban Mesterházy tanácsadója volt, majd látványosan szembefordult vele.

Az elnökségi helyekért harmincnál többen szállhatnak harcba, ami több megkérdezett szerint is azt jelzi, van tenni akarás és ambíció az MSZP-ben. Igaz, közülük még szelektálhat az először a jövő héten összeülő, megyei delegáltakból álló jelölőbizottság, amely minden pályázót meghallgat, mielőtt dönt arról, hogy a kongresszus elé engedi-e őket. Két éve, a párt megújítására hivatkozva ebben a fázisban szavazták le a több pozícióra is jelentkező Kovács László indulását.

Idetartozik, hogy Szekeres Imre a jászsági MSZP-szervezetek nevében épp ennek az előszűrő funkciónak a megszüntetését javasolja, mondván, minden jelöltről a kongresszus döntsön. Emellett azt is indítványozta, hogy az elnökség több mint kétharmad részt olyan politikusokból álljon, akik nem tagjai az Országgyűlésnek. Szerinte így többen vállalhatnának feladatot, és biztosított lenne, hogy a párt irányítja a frakciót. Úgy tudjuk, az MSZP-t a tisztújításig vezető országos választási bizottság tagjai – bár az eddigivel szemben fajsúlyos politikusokból álló, erős elnökséget szeretnének – nem támogatják, hogy kvótával szorítsák ki a frakciótagokat a pártelnökségből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.