galéria megtekintése

Fideszes romák bábjátéka

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 26. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Mintha mi sem történt volna. Farkas Flórián, a Fidesz parlamenti képviselője lemondott ugyan az Országos Roma Önkormányzat elnöki címéről, ám e lépés nem több puszta formalitásnál. Elvégre részt vehet a közgyűlésen, és akár vezetheti is, ha kedve szottyan rá.

Az ellenzéki sajtótermékek nyilván nagy népszerűségnek örvendenek az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Dohány utcai székházában, pillanatok alatt szétkapkodják a Népszabadságot vagy a Magyar Narancsot. Más ötletünk nincs, hogy a portaszolgálat pultján miért kizárólag csak kormánybarát lapok állnak halomban: Magyar Hírlap, Demokrata, Magyar Nemzet. Néhány méterrel odébb a fideszes fülkeforradalom jelképe, a Nemzeti együttműködés nyilatkozata díszeleg egy oszlopon.

Változatlan szereposztás: fókuszban Farkas Flórián
Változatlan szereposztás: fókuszban Farkas Flórián
Kovács Attila / MTI

A földszinten várjuk, hogy az előre megbeszélt időpontban bebocsátást nyerjünk Hegedűs Istvánhoz, az országos önkormányzat új elnökéhez. Végül munkatársnője érkezik az emeletről, és mérsékelt sajnálkozással közli, hogy az elnök úrnak vendégei vannak. A tárgyalás legalább egy óráig eltart, utána pedig sietnie kell a minisztériumba. Fotó készítésére sincs lehetőség. Ám ha írásban elküldjük a kérdéseinket, akkor az elnök úr igyekszik még aznap este válaszolni. Kérdéseinket elküldtük, de a válaszokat másnap sem kaptuk meg.

 

A cigány nemzetiségi választást a Lungo Drom, a kormány szövetségese nyerte. Farkas Flóriánnak, a szervezetet vezetőjének az összeférhetetlenségi szabályok miatt döntenie kellett az ORÖ elnöki posztja és fideszes parlamenti mandátuma megtartása között. Az utóbbit ítélte fontosabbnak.

Az országos önkormányzat elnöke – Farkas javaslatára – a komlói Hegedűs lett. Róla annyit lehet tudni, hogy csaknem húsz éve dolgozik együtt Farkassal, és szintén a Lungo Dromot képviseli. Valószínűleg nem sok vizet fog zavarni: az illiberális centralizmus jegyében az ORÖ-t továbbra is Farkas irányítja majd. A Lungo Drom hozzáállását a nyilvánossághoz jól példázza, hogy az ORÖ alakuló ülésére a sajtót nem hívták meg. A lapunk birtokában lévő jegyzőkönyv tanúsága szerint azonban történtek furcsaságok.

A közgyűlés megerősítette azt a korábbi határozatot, hogy az ORÖ ingyenes használatba kapott állami ingatlanjai átkerülnek a Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet használatába. A szövetkezet a tavasszal alakult Szolnokon. Az ORÖ lapja szerint mintegy ötmilliárd forintos projektről van szó, amelynek vezetőjét – meg fognak lepődni – Farkas Flóriánnak hívják.

Elcsukló hangon. Farkas Flórián és Orbán Viktor
Elcsukló hangon. Farkas Flórián és Orbán Viktor
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az alakuló ülésen nem derült ki tételesen, mely ingatlanokról van szó, ahogyan az sem, mi indokolja a használatijog-átadást. Dobóvári Ildikó hivatalvezető a kérdést elintézte annyival, hogy az ingatlanok felújítását és használatát „a szövetkezet tudja leginkább biztosítani”

A közgyűlés némelyik jelenete olyan kabaréba illett, amely az ötvenes évek pártkongresszusait parodizálja. A jegyzőkönyv szerint Hegedűs István „örökös elnöknek” nevezte Farkast, aki „nélkül nincs sikeres roma politika”. Hegedűs – választott tisztségviselő létére – hangsúlyozta, hogy csak addig folytatja munkáját, „amíg Farkas Flórián bizalmát élvezi”.

Az önkormányzati választás előtt Orbán Viktor ellátogatott az ORÖ székházába. A kormányfő az elmúlt négy évről szólva a cigányok számára nyújtott legnagyobb jótéteménynek a közmunkát minősítette, egyúttal bejelentette: felkéri Farkast, hogy miniszterelnöki biztosként istápolja a roma közösséget.

Farkas rögvest elfogadta a felkérést, és meghatottságtól elcsukló hangon vallott arról, hogy már nagyon régóta szeretett volna Orbán Viktor mellett dolgozni. A miniszterelnöki biztos elvileg az ORÖ uniós és állami támogatással megvalósuló programjait hivatott felügyelni. Az alakuláskor az országos önkormányzat megszavazta, hogy a miniszterelnöki biztos tanácskozási joggal részt vehet az ORÖ ülésein, külön irodát kap a Dohány utcai székházban, valamint az elnök felkérésére vezetheti a közgyűlés üléseit vagy egyes napirendi pontjait.

A közgyűlés tehát áldását adta rá, hogy Farkas Flórián továbbra is azt csináljon, amit csak akar. Híveit annyira elragadta a hév, hogy meg se várták, amíg a kormányfő ténylegesen kinevezi miniszterelnöki biztosnak – semmi híre annak, hogy ez már megtörtént volna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.