galéria megtekintése

Klubrádió: felőrölt idegek, elszállt hirdetések

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 06. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

A Klubrádió megújítása és a rádió nehéz anyagi helyzete is egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy Vicsek Ferenc távozik a főszerkesztői posztról, helyére pedig Pataki Gábort nevezték ki – értesült a Népszabadság.

Pataki Gábor eddig a Klubrádió szerkesztőségének helyettes vezetője volt és a Többet ésszel című műsorát vezette.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója lapunknak azt mondta, a főszerkesztőváltás legfontosabb célja a fiatalítás, a rádió tartalmi megújítása. Ezt a rádió hallgatói, vezetői és munkatársai egyaránt igénylik már. Arató szerint a rádió megújítását az eddigi értékek megtartásával kell végrehajtani, lehetőséget adva fiatal tehetségek megjelenésének, akár a kísérletezésnek is.

Szeretné, ha a rádió szoros kapcsolatot építene ki főiskolákkal és egyetemekkel, fiatal újságíróknak, új műsorötleteknek adnának teret. Arató nem tagadja, hogy a rádió régóta válságos anyagi helyzete is hozzájárult a főszerkesztőváltáshoz.

 

Lapunk kereste Vicsek Ferencet is, aki egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Úgy tudjuk, hogy a rádió vezetése felajánlotta Vicseknek a műsorvezetői tevékenység folytatását. Vicsek a rádiót támogató Hadd szóljon! Egyesület vezetője is, kérdéses, hogy megtartja-e ezt a tisztségét.

A Hadd szóljon! Egyesület tevékenysége és programjai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a rádió hallgatói adományokkal járuljanak hozzá a Klubrádió fenntartásához. Tavaly áprilisban már a frekvenciaszerződés aláírásához szükséges díj kifizetése is nagyon komoly nehézségeket okozott, ezért indították el az Addig jó, amíg a rádió él elnevezésű akciójukat. Akkor hozzávetőleg kétezer ember járult hozzá hozzávetőleg 50 millió forinttal a frekvenciadíj előteremtéséhez és a rádió átmeneti likviditási gondjainak enyhítéséhez.

Lapunknak a rádió több munkatársa is elmondta, hogy az elmúlt években igencsak hektikusan kaptak fizetést, volt olyan, hogy több hónapos csúszással kapták meg bérüket. A nehéz anyagi helyzetet és a fizetési nehézségeket a rádió vezetői is elismerték.

Arató és Vicsek nemrég, a Klubrádió javára szóló bírósági ítélet után
Arató és Vicsek nemrég, a Klubrádió javára szóló bírósági ítélet után
Móricz Simon

Tény, hogy a Klubrádió rendkívüli módon megszenvedte a gazdasági válság következményeit, a reklámpiac összeomlását, valamint azt, hogy a 2010-es kormányváltás óta az állam és az állami vállalatok hirdetései szinte kizárólag a jobboldali médiumokban jelennek meg. Az állami hirdetések egyoldalú elosztása a nagy piaci cégeket is arra „ösztönözte”, hogy az állammal, a kormánnyal egy felületen jelenjenekmeg. A Klubrádió ráadásul az elmúlt négy évben folyamatosan vitában állt a médiahatósággal. Hosszas jogi csatározás után tarthatta meg a korábban használt 95,3-es kereskedelmi, majd nemrég kaphatta meg a 2010-ben megnyert közösségi, tehát ingyenes 92,9-es hullámhosszt.

A csaknem négy éve folyamatosan bizonytalanságban lebegtetett frekvenciajogosultság miatt a rádió elveszítette reklámbevéte leinek döntő részét, hiszen a hirdetők nem tudtak biztos lábakon álló vállalkozásként tekinteni rá. Különösen úgy, hogy a rádió sokáig kéthavonta megújítgatott ideiglenes műsorszolgáltatási szerződéseket kapott. Ez a folyamatos létbizonytalanság a hirdetőkön kívül a Klubrádió munkatársait is megviselte.

Arató András korábban már közölte, hogy a közeljövőben benyújtják kártérítési igényüket a Médiatanácsnak. A szakemberek jelenleg is számításokat végeznek arról, hogy a 92,9-es frekvencia átadásának négyéves csúszása, a 95,3-es frekvencia körüli hosszas hercehurca számukra mekkora anyagi és erkölcsi kárt okozott. Például az elmúlt négy év során jogellenesen szedtek be a Klubrádiótól százmilliós nagyságrendben frekvenciahasználati díjat.

A kártérítési igény nagyságrendjéről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, csak reményét fejezte ki, hogy a hatóság részéről akceptálni fogják négyéves kálváriájuk anyagi vonzatait is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.