galéria megtekintése

Inkább csak félnek a világszínvonaltól Veresegyházon

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 08. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Veresegyházon a helyi tórendszer elszennyeződésétől és a víz áradásától tartanak az Illés Zoltán volt környezetügyi államtitkár szimpátiáját élvező civilek. Aggodalmának az oka egy új szennyvíztisztító, amely a a zöldek szerint veszélyezteti a város belterületén lévő tavak ökológiai egyensúlyát.

A veresegyházi tórendszert veszélyeztető szennyvízkezelési megoldás hírével a helyi Tavirózsa Egyesület lépett a nyilvánosság elé, amikor november végén bejelentette, a települési önkormányzat arra készül, hogy Erdőkertes, Szada és Veresegyház összes kommunális és ipari szennyvizét összegyűjtik, a Veresegyház mellett uniós támogatásból felújított és megnövelt kapacitású szennyvíztisztítóba vezetik, megtisztítják, majd a tisztított szennyvizet ráeresztik az eddig természetes vízfolyások által táplált, részben védettséget élvező veresegyházi tórendszerre.

A vízszintemelkedés miatt új gátat kell építeni
A vízszintemelkedés miatt új gátat kell építeni
Veres Viktor / Népszabadság

A terveket ismertető civil sajtótájékoztatón részt vett Illés Zoltán volt környezetügyi államtitkár is; mint az eseményt követően lapunknak elmondta, leginkább azt tartja aggasztónak, hogy a megnövelt vízmennyiséget a tórendszer nem fogja elbírni, illetve, hogy – igaz, tisztítva – ipari szennyvíz is megjelenhet a felszíni vizekben. Az egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy a tórendszer az elmúlt években többször is átvészelt kezelt és kezeletlen szennyvizek miatti károsodást.

 

Mint jelezték, a megnövelt szennyvízmennyiséget a tavakat tápláló patak is csak a meder szélesítése és mélyítése után tudná befogadni. Illés szerint a várható túltöltésre, a tavak kiáradásának veszélyére utal az is, hogy egy tervezett kerékpárutat a tórendszer mellet emelt gátra kívánnak építeni, miközben a nagy mennyiségű tisztított szennyvíz beeresztése nélkül a gátra sem lenne szükség.

A polgármester szerint a létesítmény ipari szennyvizet nem kezel
A polgármester szerint a létesítmény ipari szennyvizet nem kezel
Veres Viktor / Népszabadság

Ugyanezt állítja az egyesület is: szerintük a prognosztizálható vízszintemelkedés miatt új gátat kell építeni, ami a part menti növényzet pusztítását és pusztulását jelenti. (A nádast és a parti fákat önmagában a vízszint megemelkedése is elpusztíthatja.) A civilek azt kérik, hogy a veresegyházi önkormányzat függessze fel a vízrendezési munkálatokat, készüljön ökológiai hatástanulmány a tervezett beavatkozásokról, az illetékes hatóság pedig vizsgálja felül a vízjogi engedélyeket.

Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere lapunk kérdésére azt írta: a tisztítómű technológiája világszínvonalú, nem kell attól tartani, hogy a vízminőség leromlik a tisztított szennyvíz bevezetése miatt. Ami a vízmennyiséget illeti, óránként átlagosan 187 (azaz percenként 3,1) köbméternyi tisztított szennyvíz folyik a tavakat tápláló patakba, de ugyanennyi távozik is a túloldalon. A polgármester szerint a vízszint 1990 óta állandó, és nem is emelhető, mert elöntené a vasúti aluljárót.

A szennyvíz lesz az úr?
A szennyvíz lesz az úr?
Veres Viktor / Népszabadság

A polgármester szerint a létesítmény ipari szennyvizet nem kezel (ugyanakkor a beruházás pályázati kiírásában „az Erdőkertes, Szada és Veresegyház lakosságát és ipari fogyasztóit ellátó Veresegyházi Szennyvíztisztító telep bővítése és korszerűsítése” szerepel), a kerékpárutat pedig azért építik gátra, hogy a lápos területen is áthaladhasson. „Ha katasztrófahelyzet adódna, és egy óra alatt leesne 80-100 milliméter csapadék, akkor a töltés védelmet jelent a lakóterületeknek" – írja Pásztor Béla.

Illés Zoltán azt is felvetette, hogy a tisztított szennyvizet egy másik vízgyűjtőre, egy nagyobb vízhozamú felszíni vízbe (adott esetben a Galgába vagy a Dunába) is át lehetne vezetni, Pásztor szerint viszont ennek nincs realitása, és ha megtennék, „az egész világ rajtuk nevetne”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.