galéria megtekintése

Fél százalék jut csak a Városliget parkjára

0 komment


Szalai Anna

Egy a kétszázharminckilenchez. Ez az arányszám a városligeti park rehabilitációjára eddig szánt tervezési költségek, illetve az építészeti tervezési költségek egymáshoz való viszonyát mutatja. Az adatok a Városliget Zrt. honlapjáról letölthető szerződésekből származnak.

Bardóczi Sándor tájépítész, a Magyar Építész Kamara táj- és kertépítész tagozatának vezetőségi tagja azok alapján számolta ki, hogy az ígért nagyszabású zöldítés mögött valójában milyen tények állnak. Az eredmény finoman szólva sem támasztja alá Baán Lászlónak, a Liget projektet irányító miniszteri biztosnak a kijelentéseit a beruházás fő céljáról, ami a park teljes körű rehabilitációja lenne.

A liget megújításának előkészítésére, tervezésre az eddig elköltött 14,6 milliárd forint kevesebb mint fél százalékát költötték – 61 millió forintot –, a fennmaradó összeget az új épületek építészeti pályázatára, illetve tervezési szerződéseire fizették ki. A Liget projekt tervezett költsége 200 milliárd forint.

A százhektáros park rehabilitáció­ját célzó tervpályázat előkészítésére 24,6 millió forintot költöttek. A 200 éves Városliget megújítását és fejlesztését, zöldfelületeinek növelését, köztéri bútorok tervezését, a játszótér és a futókör kialakítását magasabb színvonalon megvalósítani képes tájépítészcsapatot kereső tender összdíjazása alig 21,5 millió forint. Összehasonlításul: a Néprajzi Múzeum újabb építészeti pályázatát 126 milliós díjazással hirdették meg.

 

A tájépítészeti tendert utolsóként írták ki a tervezői pályázatok közül december 28-án. Az első ötletpályázatot bojkottálták a tájépítészek. A zöldfelület rendezését célzó tender előkészítésébe viszont bekapcsolódtak. Bardóczi szerint azért, hogy legalább csekély beleszólásuk legyen abba, hogy mi lesz a ligettel. Ez nem jelenti azt, hogy az elképzelt fejlesztéssel egyetértenének.

A Városliget rehabilitációs tervének elkészítése óriási munka, így várhatóan főként konzorciumok indulnak majd. Az eredményhirdetés május közepére várható. A pályázat iránti érdeklődés meglehetősen lanyha. Ezt igazolja Baán László feltűnése a Magyar Tájépítész Szövetség csütörtöki ülésén, ahol több engedményt tett a pályázat kapcsán.

A Városliget Zrt. lapunknak hangsúlyozta: a tender egyszerre szolgálja a park megújulását és a liget történeti rehabilitációját. A Városliget ugyanis az elmúlt évtizedekben lepusztult, növényállománya gondozatlanná vált, elöregedett. A projekttel 60-ról 65 százalékra növelik a zöldfelület arányát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.