galéria megtekintése

Favédők meneteltek az Andrássyn, de a favágók sem lazsáltak

2 komment


Hargitai Miklós

Kevesebben volta, mint a Békemeneten, de ők is molinó mögött meneteltek az Andrássy úton a Hősök teréig: Protestivalt, azaz tiltakozó felvonulást és zenés pikniket tartottak a nagyberuházásokhoz kapcsolódó fővárosi fairtások ellen tiltakozó zöldek szombaton este Budapesten. Úgy tűnt, a rendőrség más természetű rendezvényre készült.

Az alaphangot az a napközben elterjedt hír adta meg, amely szerint szombat reggel előzetes értesítés és a környékbeliekkel folytatott mindenfajta konzultáció nélkül kivágták az összes fát a Bocskai úti parkolóban. Mostanában így megy ez a fővárosban – épp a demonstrációt beharangozó sajtótájékoztatóra számolták ki a szervezők, hogy nagyjából háromezer fa tűnt el a kormányváltás óta hasonló körülmények között, és körülbelül ugyanannyi van most is közvetlen életveszélyben a tervezett beruházások (a Liget Budapest Projekt, a Ludovika Campus, a Vár funkcióváltása, a Római parti gátépítés) miatt.

 

Ennek megfelelően jöttek a Várból, az Orczy kert környékéről, a Rómairól és sokfelől a városból. Sokan gyerekkel, kerékpárral, babakocsival érkeztek, és egy külön gyülekezőhelyről egy kutyás különítmény is befutott, amelyben egy GoPro kamerával szerelt dán dog vitte a prímet.

 
 

A hangulat a gyászos téma és a közelítő ősz ellenére kifejezetten majális-jellegű volt, annak köszönhetően is, hogy a Hősök-terénél már két-háromezer fősre duzzadt tömegre vidáman sütött a nap, dübörögtek a dobok, szólt a zene: Bródy János a Sárga rózsa után a Ne vágj ki minden fát! című dalt is elénekelte, és azt a belső információt is megosztotta a közönséggel, hogy meglepődtek volna, ha a hetvenes években, amikor megírták, valaki megjósolta volna, hogy negyven év múlva még aktuális lesz.

 

Tarlós István főpolgármestert rendre Tarolósként említették a vonulók, leginkább a fentebb említett Bocskai úti fanyűvés miatt, de összességében egy kicsit igazságtalanul: ha zavarná a tömeges fapusztítás, talán tehetne többet ellene, de egyébként a szóban forgó projektek többségéhez – a Római mobilgátját leszámítva – nincs sok köze, a kiemelt állami beruházásoknál ugyanis nemhogy a civileknek, de a fővárosnak sem oszt lapot a kormány (talán feltűnt, talán nem, de máig nem tudjuk, mit gondol Budapest első embere a múzeumnegyed-koncepcióról, vagy arról, hogy az adott körben gyakran pártszolgálatinak csúfolt közszolgálati egyetemet tényleg egy közparkban kell-e felépíteni).

 

A meghívóban ígért klasszikus piknik – legalábbis a leülős, eszegetős része – nem nagyon valósult meg, és talán a fáklyás felvonuláson is kevesebben maradtak ott a vártnál. Rendőrból viszont több volt az elégnél: a felvonulás alatt nagyjából minden második résztvevőre jutott egy egyenruhás, a Hősök terén pedig alakzatba fejlődve várták az érkezőket, amit sem az esemény jellege, sem a részt vevők viselkedése nem indokolt.

Folytatás október 9-én a Rómain.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.