galéria megtekintése

„Farkas Flórián minket, romákat árult el”

24 komment


Czene Gábor

Farkas Flórián a Fidesz parlamenti képviselője, de témánk szempontjából fontosabb, hogy romaügyi miniszterelnöki biztosként még a helyén van. Nyilvánosságra került hangfelvételek szerint a háttérből fenyegetéssel, zsarolással, pénzzel próbálja sakkban tartani az országos önkormányzat képviselőit.

Farkas Flórián annak ellenére őrzi pozícióját, hogy a gyanús pénzfelhasználások ­miatt indult eljárások ahhoz az időszakhoz kötődnek, amikor ő volt az ORÖ (Országos Roma Önkormányzat) és a Híd a munka világába elnevezésű foglalkoztatási projekt vezetője. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) mintegy 1,6 milliárd forintot követel vissza. A nyilvánosságra került hangfelvételek szerint Farkas Flórián a háttérből fenyegetéssel, zsarolással, pénzzel próbálja sakkban tartani az országos önkormányzat képviselőit.

Kinevezési papírja szerint Farkas Flórián miniszterelnöki biztosként Orbán Viktor irányításával végzi munkáját, feladatai közé tartozik, hogy figyelemmel kísérje a roma társadalmi integráció fejlesztését szolgáló hazai és európai támogatási programokat. A körülményeket ismerve tragikomikusan hangzik.

Amikor roma és nem roma szakértőket kérdeztünk Farkas Flóriánról, többen elhárították a nyilatkozatot. Akadt olyan neves kutató is, aki annyira megcsömörlött már az egésztől, hogy csak név nélkül volt hajlandó beszélni. Az illető szerint a történet alapvetően nem Farkas Flóriánról, hanem a Fideszről szól: az, ami most zajlik, nyílt beismerése annak, hogy a felzárkózásra szánt pénzeket másra költötték. És beismerése annak is, hogy a kormány tisztátalan eszközökkel akarja megszerezni a romák szavazatait. Egyébként pedig úgy gondolja, hogy a roma közéletet elsősorban a romáknak kellene megtisztítaniuk.

 

Járóka Lívia, a Fidesz korábbi EP-képviselője válaszolt ugyan, de meglehetősen szűkszavúan: „Remélem, a vizsgálatok minél előbb lezáródnak." Ellenben Daróczi Gábor, a roma egyetemisták képzésével és támogatásával foglalkozó Romaversitas Alapítvány igazgatója a legkevésbé sem fogta vissza magát.

– Farkas Flórián már réges-régen a legfőbb kerékkötője annak, hogy Magyarországon a romaügy előreléphessen – állapította meg Daróczi Gábor. Nem tudja eldönteni, hogy a személyét övező botrányok vagy az Országos Roma Önkormányzat képviselőinek teljes impotenciája jelenti-e a nagyobb problémát. Egy dolog biztos azonban: sohasem szólalnak meg fontos kérdésekben, és a saját érdekeiken túlmutatóan nem is foglalkoznak semmivel. Nem szólaltak meg sem a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat, sem az oktatást és foglalkoztatást alapjaiban érintő jogszabályi változások vagy pláne a nem általuk elköltött EU-s pénzek kapcsán.

Daróczi szerint Farkas Flórián

valamilyen nagyon személyes, a kormányzat működésének egészére kiható információval, tudással, esetleg bizonyítékokkal rendelkezik, amelyek vannak annyira erősek, hogy szemmel láthatóan minden kockázatot vállalnak ­miatta.

Darócziék elhatározták: civilként a telepeken fognak kampányolni azzal, hogy a Farkas–Orbán-paktumban vállalt, de nem teljesített feladatokról, valamint a minden látható hatás nélkül elköltött pénzekről tájékoztatják azokat, akiknek a legjobban fáj Farkas tevékenysége.

– Farkas Flórián minket, romákat árult el azzal, hogy nem számol el tevékenységével sem felénk, sem azoknak az EU-s adófizető állampolgároknak, akiknek a pénzét költi. De az, hogy ő még mindig szabadon tevékenykedik, az nemcsak ránk, romákra, hanem egyúttal tízmillió magyarra nézve is szégyen – hangsúlyozta Daróczi Gábor.

Az általa paktumnak nevezett megállapodást 2011-ben írta alá Orbán Viktor és Farkas Flórián. A célok között szerepelt, hogy 2015-ig 100 ezer munka nélküli romát vonnak be a foglalkoztatásba, 20 ezer roma fiatal a szakmunkásképzés keretében piacképes szakmát szerez, 10 ezer roma fiatal érettségit adó képzésben tanul, 5 ezer tehetséges roma pedig felkészülhet rá, hogy megfeleljen a felsőfokú oktatásban való részvétel feltételeinek. A szak- és felnőttképzés területén mintegy 50 ezer, legfeljebb szakiskolai végzettségű roma felnőtt piacképes szakképzése és további 80 ezer felnőtt roma alapfokú készségfejlesztési programokban való részvétele is a megállapodás része volt.

Szintén 2011-ben, magyar kezdeményezésre született meg az uniós romastratégia és a magyarországi felzárkózási program. A napokban, az ötéves évfordulón az Emmi – Balog Zoltán minisztériuma – nagyszabású nemzetközi konferenciát rendezett a Művészetek Palotában. Az eredeti programban még előadóként szerepelt Farkas Flórián is, akit pártja és kormánya jó ideje igyekszik eldugni a nyilvánosság elől. A roma politikus visszatérése meghiúsult: a botránytól (joggal) tartva a Fidesz jobbnak látta, ha a miniszterelnöki biztost mégsem engedi színpadra.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Persze a minisztériumi források teljesen más magyarázattal szolgáltak lapunknak. A tárca szerint Farkas Flórián azért nem ment el a konferenciára, mert megbízást kapott, hogy a következő kormányülésen számoljon be a kormány és az ORÖ közötti megállapodás eredményeiről.

Tökéletesen megértjük. Valóban rengeteg időt és energiát emészt fel, hogy valaki romaügyben képes legyen hitelt érdemlő eredményeket felmutatni. Farkas Flórián részéről különösképpen reménytelen a vállalkozás.

Bár szűkebb körben fideszes politikusok is elismerik, hogy Farkas Flórián már eljátszotta a bizalmat, a kormány egyelőre hezitál, mihez is kezdjen vele. Orbán Viktor eleve nem szokott külső nyomásra meneszteni embereket. A kormány nyilván azt is szeretné elkerülni, hogy Farkas menesztésével vákuum keletkezzen a roma közéletben: márpedig jelenleg nem látszik, hogy ki vehetné át tőle a stafétabotot.

A helyzet képlékeny. Miközben folyton felröppennek olyan hírek, hogy Farkas Flórián most már tényleg kegyvesztetté vált, a fideszes roma politikus még azt is megengedte magának, hogy ne menjen el az OLAF (Euró­pai Csalás Elleni Hivatal) meghallgatására. A RomNet hírül adta, hogy Farkas milliárdos állami támogatással új szervezetet gründol. Vannak, akik esküsznek rá, hogy így igaz, mások szerint viszont egyetlen fillért sem fog kapni a kormánytól.

Továbbra is kérdés tehát, hogy a Fidesz – mostanában gyakran hallott kifejezéssel élve – mikor engedi el Farkas Flórián kezét.

Válasza Berki Juditnak, a Nógrád megyei Bátonyterenyén élő szociálpolitikusnak sincs – egyszerűen csak kirobbant belőle a keserűség. Daróczi Gáborhoz hasonlóan neki is meggyőződése, hogy Farkas Flóriánnak már régen el kellett volna hagynia a közéletet. Nem képviseli a magyarországi cigányokat, és „minden cselekedetével súlyos károkat okoz valamennyiünknek". b– Minősíthetetlen az – folytatta Berki Judit –, ahogyan a cigány és hátrányos helyzetű emberekre szánt forrásokkal bánt. Alkalmatlan arra, hogy magas kormányzati tisztségben képviseletet lásson el. Az általa okozott baj sokkal súlyosabb annál, amit valaha is el tudna képzelni.

Ha már nem távozik magától, akkor az őt kinevezőknek kellene levonniuk a szükséges konzekvenciákat, és eltávolítaniuk a közéletből. Már meg kellett volna tenniük annak érdekében, hogy tudtára adják az ország polgárainak, a magyarországi cigányságnak: nem védik meg, nem tekintik szövetségesüknek.

Azon túl, hogy a cigány emberek nem kérnek ilyen képviseletből, a kormány sem dolgozhat együtt olyan politikussal egyetlen percig sem, aki ilyen vádak alatt roskadozik, és ennyire visszaélt a bizalommal.

A Népszabadságnak nyilatkozva Berki Judit egyfajta felhívást intézett Farkas Flóriánhoz. Felszólította, hogy vállalja a felelősséget:

„Nem könnyű, az biztos! Gondolj arra, hogy hány embertől vetted el az esélyt,

hány ember számított arra, hogy jobbá válhat az élete."

Zavaros pénzbehajtás

Folyamatosan tárgyalunk a kormánnyal, megállapodtunk, hogy ebben az évben ötmillió forintjával havonta kezdjük törleszteni az összeget – nyilatkozta Balogh János, az ORÖ éppen aktuális elnöke tavasszal a Hír TV-nek. „Csak blöfföl, nem létezik, hogy van ilyen megállapodás”, mondta akkor lapunknak az ORÖ egyik ellenzéki képviselője. Nem tudta elképzelni ugyanis, hogy a visszakövetelt 1,6 milliárd forint törlesztésére ilyen méltányos feltételeket szabjon az Emmi. Pár nap múlva a Magyar Nemzet – közérdekűadat-igénylésre kapott válasz alapján – azt írta, hogy a minisztérium az első 11 hónapban valóban megelégszik havi ötmillióval, a fennmaradó mintegy másfél milliárdot a 12. hónapban egy összegben kell kifizetni. Ráadásul a botrányos Híd a munka világába program támogatása is folytatódik. Az Emmi helyreigazítást kért: a lap szerint ezzel a tárca ellentmondott annak a tájékoztatásnak, amit előzőleg saját maga adott. Később az ATV-ben Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára már arról beszélt, hogy az ORÖ-től inkasszóval, az állami támogatások egy részének visszatartásával fogják visszaszerezni a szabálytalanul felhasznált pénzeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.