galéria megtekintése

Falun hamar előveszik az embert

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 14. számában
jelent meg.

Boda András–Kácsor Zsolt
Népszabadság

Huszonöt évvel ezelőtt tartották az első szabad önkormányzati választást. Ma is több száz olyan polgármester és képviselő dolgozik, aki negyedszázada minden választáson nyert. A rekorderek közül ketten: egy szabolcsi faluban tanácstagból lett Fidesz-képviselő Reszkető Mihály, és az író, szavaló Pásti József, aki csak polgármester nem volt még a Vas megyei Ikerváron.

A megyék közül alighanem Szabolcs-Szatmár-Bereg lehet a rekorder azoknak az önkormányzati képviselőknek a számát illetően, akik már az 1990-es első ciklus óta tagjai a helyi képviselő-testületnek, hiszen ilyen „veterán” politikusok a megye harminckét településen dolgoznak. A megye egyik legrégebben tevékenykedő képviselője az ófehértói Reszkető Mihály, aki 1980-ban, harmincöt évesen lett tanácstag, majd 1990-ben képviselővé választották, s azóta is minden választáson bizalmat kapott. Öt cikluson át független volt, de 2010-ben és 2014-ben már a Fidesz támogatásával jutott be a mintegy 2500 lelkes település önkormányzatába. Közgazdasági technikumot, mérlegképes könyvelői és belső ellenőri tanfolyamot végzett, így a rendszerváltás idején a helyi Búzakalász Termelőszövetkezet belső ellenőre volt. Ezután élelmiszerboltot nyitott és gazdálkodni kezdett, s habár már nyugdíjas, még mindig tevékenyen részt vesz az üzlet vezetésében és a föld megművelésében.

Függetlenből fideszes

Arra a kérdésünkre, hogy az elmúlt 25 évből mire a legbüszkébb, Reszkető Mihály azt mondta: arra, hogy a településük költségvetését mindig sikerült egyenesben tartani. Pénzügyi-számviteli szakemberként a falu büdzséjére volt rálátása, s képviselőtársaival mindig is az volt az elsődleges célja, hogy adósságmentes, stabil gazdálkodást valósítsanak meg. Ez Ófehértón sikerült is, olyannyira, hogy Reszkető Mihály sok település esetében igazságtalannak tartja az adósságrendezést. Szerinte ugyanis az állam lényegében a felelőtlen gazdálkodást „jutalmazta” azzal, hogy magára vállalta az önkormányzatok adósságát.

 

Arra a kérdésünkre, hogy az elmúlt negyedszázadban akadt-e olyan pillanat, amikor elege lett a képviselőségből, s legszívesebben hátat fordított volna a helyi közéletnek, Reszkető azt válaszolta: mindig az lebegett a szeme előtt, hogy a közös munkát, a falu érdekét szolgálja, így szerinte ennek köszönhető, hogy a politikai szerepvállalásba nem unt bele soha.

Reszkető Mihály még nem unt bele a képviselőségbe
Reszkető Mihály még nem unt bele a képviselőségbe
Konyhás István

A képviselő hozzátette: hetven éve ellenére még mindig tele van ambícióval, egészséggel is jól bírja, így nincs terhére a képviselő-testületi munka. Megkérdeztük tőle, hogy több évtizedes tapasztalattal a háta mögött nem fordult-e meg a fejében, hogy polgármester legyen, mire Reszkető elárulta: egyszer megpróbálta, de kikapott, így maradt, aki volt, egyszerű képviselő. De nem bánja, ráadásul a szavazókra nem haragszik a kudarc miatt.

Népművelő képviselő

Az ország másik felén él Pásti József, aki a Vas megyei Ikervár képviselőtestületének állandó tagja. Esetében azonban pontosabb lenne úgy fogalmazni: az 1800 lakosú, Szombathely mellett fekvő község közösségének kimozdíthatatlan és központi szereplője ő. Az ötvenhat éves, kétgyermekes, történelem–népművelés szakon végzett Pásti József ugyanis 1984 óta alakítja az ikervári közéletet, 31 évvel ezelőtt nevezték ki a helyi kultúrház igazgatójának, azóta is vezeti ezt az intézményt. Mivel már csak munkája miatt is szinte mindenkit ismert a faluban, s állandóan szervezett, intézkedett, cseppet sem volt váratlan, hogy sokan biztatták 1990-ben, induljon el a választáson.

Pásti József szerint a sikerhez nem kell több, „csak” a közösség szeretete
Pásti József szerint a sikerhez nem kell több, „csak” a közösség szeretete
Teknős Miklós

– Kemény mezőny volt, vagy húsz képviselőjelölt akadt, és emlékszem, nagyon büszke voltam arra, hogy már az első fordulóban mandátumhoz jutottam – eleveníti fel az első győzelmet Pásti József, aki némi meglepetésre nem csak szép emlékeket őriz az első ciklusról. Mint meséli, a szabadság okozta eufória és a magasztos küldetéstudat gyorsan háttérbe szorult a testületben. – Az egymásnak feszülések időszaka volt az, az első szabadon választott polgármesterünk nagyon hamar távozott is a posztjáról – jelzi, hogy Ikerváron konfliktusok mentén tanulták a demokráciát.

Az ígéret nem elég

Később aztán – sűríti néhány mondatba az évtizedeket – megnyugodtak a kedélyek, és bár akadtak nehezebb évek, összességében kevésbé mozgalmas időszak következett. Egészen az uniós források megnyitásáig, ami szerinte „a gyarapodás, az innováció korszakát” indította el Ikerváron.

Amikor arról kérdezzük Pásti Józsefet – aki nem mellesleg: civil újságíró, a magyar kultúra lovagja, a Magyar Versmondók Egyesületének tagja, a helyi Rába(p)ART színjátszó társulat elnöke, rendezője, a nyugdíjasklub vezetője és énekköri tag –, mi a titka annak, hogy 25 év alatt mind a hétszer nyert a választáson, mindenekelőtt pontosít. Valójában ennél többször nyert. Afféle közéleti győzelemnek tartja azt is, hogy amikor öt éven át működött a térségi oktatási, szociális és kulturális intézményeket tömörítő szervezet, akkor a több mint nyolcvan kollégája két esetben is szinte egyhangúlag választotta meg igazgatónak. A választási győzelmekről úgy vélekedik, hogy a kistelepüléseken kevés is elég a sikerhez, nem kell több, „csak” a közösség szeretete, a tisztességes munka és az őszinteség. Aztán fordít a válaszon, s úgy fogalmaz: – Itt ígérvényekkel nem sokra jutni, falun hamar előveszik az embert, ha hibázik, ha takargatnivalója van.

Rekorder polgármesterek

PÁSZTOR BÉLA fél évszázada vezeti Veresegyházát, a független polgármester ezzel abszolút csúcstartónak számít az országban, ő a legrégebben hivatalban lévő településvezető. A 77 éves veterán politikus 1965 óta irányítja a Pest megyei várost, tavaly ősszel a szavazók 87,4 százaléka szavazott rá.

GÉMESI GYÖRGY ha nem is ennyire hosszú, de tekintélyes polgármesteri pályafutást tudhat maga mögött, 1990 óta vezeti Gödöllőt.

WITTINGHOF TAMÁS sem kezdő polgármester, 1991 februárja óta Budaörs első embere.

TARLÓS ISTVÁN bár nem volt folyamatosan polgármester, de ő az elmúlt 25 év önkormányzatiságának egyik emblematikus alakja. 1990-ben, 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is Óbuda-Békásmegyer első emberének választottak. 2006 és 2010 között a Fidesz fővárosi frakcióvezetője volt, 2010 októberétől pedig Budapest főpolgármestere. (B. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.