galéria megtekintése

Megint jönnek a törökök, de most a fákat is kivágjuk előttük

7 komment


Hargitai Miklós

Több mint félszáz fa esik a török–magyar kulturális együttműködés áldozatául: Szigetváron és Budán is fűrésszel kezdődött az ünnepi előkészület.

Fakivágással indultak a szigetvári ostrom 450. évfordulójának előkészületei a Baranya megyei városban, és a jelek szerint ugyanígy folytatódik a török–magyar kulturális együttműködés Budapesten is.

Szigetváron a nyáron tucatnyi védet fát távolítottak el a vár erődjellegének erősítése jelszavával – a helyiek szerint egyszerűen­ azért, hogy jobb legyen a kilátás és az építmény látképe – a szeptember 7-i ünnepség előtt, Budapesten pedig a Gül Baba türbéjének török pénzből állt felújítása kezdődik 50 fa elpusztításával.

Az utóbbi projekt terveiről a 444.hu adott hírt, a fairtási elképzeléseket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) is megerősítette. A türbét és közvetlen környezetét egy 2015-ben megkötött magyar–török államközi megállapodás alapján renoválják, az építmény környezetének rendbetétele az MNV feladata lesz. Az ügyletet időközben kiemelt beruházássá nyilvánították, ami az információhoz jutást és a társadalmi kontrollt is megnehezíti: a terveket nem ismertették meg a helyi lakossággal, és egyeztetést sem kezdeményeztek velük.

 

A vagyonkezelő tájékoztatása alapján a fák egy részét a vasbeton támfalak megerősítése miatt kell kivágni. Az MNV konkrét számot nem említett, csupán azt rögzítette, hogy „a beteg, sérült vagy balesetveszélyes, illetve a beruházás végrehajtását elkerülhetetlenül akadályozó fák kivágására” fog sor kerülni. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint az elhanyagolt területen számos magról kelt, illetve nem ültetett fa található, félszáz darab beteg, sérült illetve a támfal rendbehozását akadályozó növény viszont biztosan nincsen.

Ötven fa kidöntésével jár Gül Baba türbéjének felújítása
Ötven fa kidöntésével jár Gül Baba türbéjének felújítása
Teknős Miklós / Népszabadság

V. Naszály Márta tájépítész a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője a Népszabadságnak azt mondta: lassan azzal a nézettel is le kell számolni, hogy a nem őshonos, illetve spontán kinőtt, invazív fafajokhoz tartozó fákat mindenképpen el kell pusztítani, hiszen a környéken élőknek mindegy, hogy milyen fa nyújt oxigént és árnyékot nekik. Azt pedig teljes képtelenségnek tartja, hogy a fővárosban minden felújításnak nevezett beruházást favágással indítanak, hiszen például a Széll Kálmán téren vagy a Kossuth téren is világosan látszik, hogy az eredetileg ott élő fák lényegesen életképesebbek voltak, mint amelyeket a beruházás részeként ültettek oda. A szakember a Gül Baba türbéjénél előkerült faátültetési terveket is szkeptikusan fogadta: mint elmondta, a rendelkezésre álló tudás és technológia egyelőre az előneveltként kiültetett fák életben tartását is csak részlegesen teszi lehetővé, a kifejlett fák átültetése ennél lényegesen nagyobb szakmai feladat.

Úgy tudjuk, a II. kerületi önkormányzat februárban állapodott meg az MNV-vel az emlékmű, a környező terület és az odavezető út átadásáról. Kovács Márton, a Párbeszéd Magyarországért kerületi képviselője, a környezetvédelmi bizottság vezetője szerint a projekt nem járt a szakmai testület előtt, így véleményt sem mondhattak róla. A képviselő szerint a megállapodás alapján áprilisban kellett volna elkezdeni a beruházást, ám eddig nem történt semmi. Most viszont mintha felgyorsultak volna az események, a terület már körbe van kerítve, a kivitelezők megkezdték a felvonulást. Kovács Márton azt is elmondta: az emlékmű körül elsősorban értékes, tervszerűen ültettet, gesztenye- és nyírfák élnek, a tömeges fairtást semmi nem indokolja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.