galéria megtekintése

Ezrek tüntettek Magyarország emberségéért

10 komment


Boda András

Egybeért a Demokratikus Koalíció és az Együtt kormányellenes tüntetése vasárnap. A résztvevőkben éppúgy volt átfedés, mint az üzenetekben. Gyurcsány Ferenc és Juhász Péter is Orbán Viktor és apparátusa embertelenségéről beszélt. Közös pont volt az MSZP bírálata is.

„175 kilométer gyalázat" – állt a felirat egy tüntető pólóján, és a mondatot egy stilizált szögesdrót tette egyértelművé. A magyarázatra aligha volt szükség a Budapest belvárosában lévő Egyetem téren: több százan vonultak utcára a Demokratikus Koalíció (DK) hívására, hogy a kormány menekültügyi intézkedései, egyebek mellett az „értelmetlen és súlyos sebesüléseket okozó vasfüggöny” ellen tüntessenek.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A teret majdnem megtöltötte a tömeg, úgy 200-300 ember. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke a kabinet hosszas bírálata után azt javasolta mindenkinek, hogy „merjenek emberek lenni”. Majd kérte, hogy minden választópolgár vetkőzze le a menekültekkel szembeni félelmeit, és nyissa ki a szívét. A kormány szerinte addig fog így viselkedni az ideérkezőkkel, amíg azt gondolja, hogy a többség tele van félelemmel. – Amikor majd azt látják, hogy a többség kinyitná az országot, akkor változtatni fog, vagy megbukik – mondta. A félelmeket egyebek mellett úgy próbálta eloszlatni, hogy volt már az országban török és orosz uralom, de nem lettünk törökök vagy oroszok. A kormány mellett az MSZP-t is bírálta: a „magyar demokratikus ellenzék legnagyobb pártjának” azt üzente, elvárja, hogy a menekültügyben ne konfliktuske­rülő módon, ne szavazatokra várva foglaljon állást.

 

A volt kormányfő – aki több menekültet is vendégül látott otthonában – mindenkit meghívott, hogy alkossanak élőláncot a Parlament körül, amikor az Ország­gyűlés a honvédelmi és rendőrségi törvénymódosításokról szavaz.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Még véget sem ért a DK-tüntetés, néhány száz méterrel odébb, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél már több százan gyűltek össze a Szégyelld magad, Orbán címmel meghirdetett Együtt-demonstrációra. A percről percre nagyobb tömeg – sokan a DK megmozdulás után csatlakoztak – onnan a Kossuth térre vonult, ahol a szervezők becslése szerint már 3500-4000-en voltak. A szónokok bírálták a kormány oktatás- és kisebbségpolitikáját.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Juhász Péter, az Együtt alelnöke indulatos beszédében elsősorban menekültügyre, a kabinet embertelen intézkedéseire fókuszált. – Orbán Viktor mindenkivel embertelenül bánik, a menekültekkel is, mert ő maga embertelen – fogalmazott Juhász, aki szerint a kormányfő „politikai terméke” az az operatőr, ­László Petra, aki belerúgott a menekült gyerekekbe. Juhász beszélt arról is, hogy a kormányfő nem megol­dani, hanem felhasználni akarja a menekültügyet azért, hogy megtarthassa hatalmát, és tovább lophasson. A kisebbik kormánypártot sem hagyta ki a bírálatözönből, és – egy dalszövegre utalva – azt üzente: „Baszódjál meg, KDNP!” Az MSZP-re utalva azt mondta, hogy a párt nem teheti meg, hogy „nincs egy mukkja sem” arról, mit kezdene a helyzettel.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az Együtt alelnöke a megoldásról szólva kifejtette: az ideérkezőket emberségesen, normálisan, szeretettel kell fogadni, és hagyni kell őket továbbutazni. Emellett – mondta – új menekült- és bevándorláspolitikára van szükség, valamint szoros együttműködésre az Európai Unióval, „ha pedig szolidárisak vagyunk, akkor fogadjunk be 10-15 ezer menekültet”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.