galéria megtekintése

Exodus hét szűk esztendő után

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 11. számában
jelent meg.

Körösi Ivett, Fehér Rózsa
Népszabadság

Egyes becslések szerint csak az utóbbi néhány hónapban több mint 50 ezer személy hagyta el Koszovót, és közel hatezer gyereket írattak ki a szülők az iskolából. A hangulat hisztérikus Európa legfiatalabb országában, amely lakossága harmadát vesztheti el rövid idő alatt.

Január óta naponta öt autóbusz indul Pristinából Belgrádba, de más koszovói városokból is zsúfolt buszok szállítják az albánokat Szerbia felé. Közülük naponta megközelítőleg ötszázan jutnak el Szabadkára – kezdetben főleg fiatal férfiak indultak neki a határnak, de ma már többgyermekes családok sokasága is nekivág az ismeretlennek.

Pristinában próbálnak minél többen felférni a Szabadka felé tartó buszra
Pristinában próbálnak minél többen felférni a Szabadka felé tartó buszra
Hazir Reka / Reuters

Jövő héten lesz hét éve, hogy az egykori jugoszláv terület kikiáltotta függetlenségét. Az azóta eltelt idő csak a lakosság teljes kiábrándulására volt elég, ma már senki sem hisz abban, hogy az ország gazdaságilag talpra tud állni. Tavalyi évben novemberig nagyjából 24 ezren hagyták el az országot, újabban havonta húszezren teszik meg ugyanezt a Koha Ditore pristinai lap szerint. A koszovóiak a szegénység és a kilátástalanság elől menekülnek: egyes források szerint az 1,2 millió munkaképes felnőtt közül mindössze 300 ezernek van munkahelye, a 15 és 24 év közötti fiataloknak pedig több mint a fele munkanélküli. A Teréz Anya Egyesület adatai is lesújtóak: a lakosság 18 százaléka mélyszegénységben él, ők kevesebb mint napi egy euróból tengődnek, és a koszovóiak 28 százaléka is csupán 1,4 eurót tud áldozni naponta a túlélésre.

 

Fatmir Seholi pristinai politikai elemző szerint ha a jelenlegi kivándorlási trend folytatódik, a koszovói migráció elérheti a 30 százalékot is. Azokat, akik végső elkeseredésükben buszra szállnak, se a koszovói, se a nemzetközi hatóságok figyelmeztetése nem tántorítja el attól a szándékuktól, hogy a jobb élet reményében elinduljanak Nyugatra. A többségük sajnos jóformán semmit nem tud arról, milyen komoly feltételekkel lehet csak menekültstátust szerezni az EU tagországaiban, és hogy nekik erre jóformán semmi esélyük nincs.

Hisztérikus hangulatról és a pristinai buszállomáson éjszaka gyülekező tömegekről számolt be lapunknak a pristinai magyar nagykövet. Balla Lóránt szerint a gazdasági helyzet és a fiatalok körében tapasztalható munkanélküliség jó ideje probléma, így a jelenlegi hullám másnak is köszönhető. – Az utolsó lökést talán a tavalyi belpolitikai patthelyzet, az alkotmányos kormányzati válság adhatta – mutatott rá Balla. – Tömeghisztéria alakult ki, az emberek az állásukat is otthagyják, hogy Németországban vagy Svédországban sokkal nagyobb fizetéshez jussanak – mondja a diplomata. Tapasztalatai szerint a többség számára nem Magyarország a végállomás, hanem a gazdagabb nyugati országok, egyebek között Svájc és a Benelux államok.

Magyarországot leginkább a tranzitszerepe rángatta a válságba. A koszovói hatóságok tájékoztatása szerint az emberek 80 százaléka ugyanis hazánkon keresztül állna tovább.

A hosszú út Balla tapasztalatai szerint általában a pristinai buszállomáson kezdődik, ahonnan éjszaka viszik őket a szerb fővárosba – a Belgrád és Pristina közötti megállapodás értelmében a koszovóiak útlevél nélkül léphetnek Szerbiába –, majd onnan többnyire taxival jutnak el a határ közelébe. – Ott gyökeret eresztett embercsempész csoportok segítségével mennek át a zöldhatáron – mondja a diplomata, aki úgy véli, a koszovói kormányzat csak az utóbbi napokban értette meg, hogy valóban lépni kell. A nagykövet információi szerint az elmúlt napokban már csak három-négy buszjárat indul Pristinából – Szabadka környékén még így is nagy tömegek halmozódtak fel, így napokba vagy hetekbe telik, míg talán a vihar elcsitul.

Próbálna lépéseket tenni az elképesztő mértékű migráció ellen a koszovói vezetés, de eszközei végesek. A pristinai képviselőház határozattal kívánja felvenni a harcot, ez a dokumentum nagyobb erőfeszítéseket ígér például a gazdasági fejlődés, a munkahelyteremtés, a pénzügyi politika módosítása, az adókönnyítések, a vállalkozástámogatások terén. Arban Abrashi, Koszovó munkaügyi és szociális minisztere a minap bejelentette: a koszovói kormány több uniós állammal és Svájccal is felvette a kapcsolatot, hogy közösen találjanak megoldásokat a kivándorlás visszaszorítására.

A külföldi segítség sem kecsegtet sok sikerrel. Lek Musa gazdasági szakértő szerint Koszovó nem képes annyi munkahelyet teremteni, amennyire szükség lenne, ő az idénymunkában látja a kitörési lehetőséget, Naim Gashi közgazdászprofesszor a Szabad Európa Rádiónak adott nyilatkozatában pedig arról beszélt: a mezőgazdaságban működő kis- és közepes vállalatok, valamint a feldolgozóipar kisebb beruházásokkal is tudna új munkahelyeket biztosítani, ezért a kormánynak elsősorban ezeknek a területeknek a fejlesztésére kellene áldoznia.

Rogán Antal ötlete nemcsak jogi abszurd, de megvalósítani is szinte képtelenség

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden azt mondta, a jogszabályokat úgy kellene módosítani, hogy a Magyarországra érkező illegális bevándorlókat őrizetbe lehessen venni, s utána mindaddig ellenőrzés alatt tartani, amíg kiderül, jogosultak-e menekültstátusra. Ha nem, haladéktalanul ki kell toloncolni őket. Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság programvezetője szerint ez a terv több sebből vérzik. Aki jogosulatlanul tartózkodik az ország területén, azt már ma is őrizetbe vehetik, amennyiben viszont valaki menedékjog iránti kérelmet terjeszt be, az uniós előírások miatt csak kivételesen – például ha korábban már megszökött, illetve nem működik együtt a hatóságokkal – szabadna rács mögött tartani. A fogva tartás általánossá tétele így nem megy. Ugyanakkor Gyulai szerint kezelhetetlen helyzetet teremtene, ha mindenkit rács mögé dugnának. A börtönökben nagyjából 13 ezer férőhelyen már ma is 18 ezernél többen ülnek, a rendőrségi fogdák befogadóképessége pedig ennek töredéke, ráadásul a menedékkérőket – általános szabály szerint – nem is szabad bűnelkövetőként kezelni és ilyen helyszíneken fogva tartani.

A Helsinki Bizottság programvezetője azt elképzelhetőnek tartja, hogy azokban az esetekben, amikor szinte kizárt a menedékjog megadása – a koszovói állampolgárok alapvetően e körbe tartoznak –, az eljárást gyorsítsák. Ezzel kapcsolatban jelezte viszont, hogy Franciaország Koszovót már levette a biztonságos származási országok listájáról. A bevándorlási hivatal jelenleg tárcaközi egyeztetés alatt levő törvénymódosítási javaslata azonban szerinte elfogadhatatlan, mert kiüresítenék a jogorvoslati jogot azzal, hogy a menedékjogot kérelmezőt még a jogerős bírói döntés megszületése előtt kitoloncolhatnák. A helyzet azért sem egyszerű – tette hozzá –, mert meg kellene egyezni Szerbiával arról, hogy Magyarország szárazföldi úton visszatoloncolhasson koszovói állampolgárokat a szülőföldjükre. Ma erre alapvetően légi úton van lehetőség, ami – közvetlen járat hiányában – komplikált és óriási költségekkel jár. Egy kormányhoz közeli forrásunk szerint csak az unió segítségével születhet megoldás. Vagyis: nem támadni kellene, mert kizárólag Brüsszellel szoros együttműködésben lehetne megtalálni a kiutat. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.