galéria megtekintése

„Exkluzív tér” és más különleges kívánságok az MNB-ben

0 komment


Ábrahám Ambrus

A jegybank elindította doktori programját, és ehhez ingatlanokat is vett: a tervek szerint a Döbrentei utcai házban oktatnak, a Kasselik-ház kiadásából pedig finanszírozzák a projektet. Aki felvételt nyer a képzésre, akár 300 ezer forintos ösztöndíjat is kaphat. Rá­adásul egy másik fejlesztéssel szuperkönyvtárat hoznának létre.

A Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványainak októberben elindult „az országos doktori programja” – hirdetik a szervezetek internetes oldalaikon. A Pallas Athéné Geopolitikai (Pageo), a Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS) és a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítványok, valamint a Pécsi Tudományegyetem által alapított geopolitikai doktori program képzései – a baranyai megyeszékhely mellett – többi között a fővárosi Döbrentei utca 2. szám alatti épületben folynak – írják. A doktori programban részt vevőknek havi 300 ezer forint ösztöndíj elnyerésére is esélyük kínálkozik.

A programtól nem elválasztható az, hogy a jegybanki alapítványok megvették a Kasselik-házat, a Vörösmarty téri volt Luxus Áruház épületét. Ennek bérbeadásából szeretnék előteremteni ugyanis a képzés anyagi hátterét.

Ingatlan­piaci szakértők szerint kedvező esetben az évi félmilliárd forintos bevételt is elérhetik a kiadással. Az épület tartós és teljes bérbeadása a magyar állampapírokénál jóval kedvezőbb, mintegy 6,5 százalékos hozamot jelent majd a négy Pallas Athéné alapítvány által közösen létrehozott Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt. szá­mára.

 

A cég 16,3 millió euróért, azaz mintegy ötmilliárd forintért vette meg a házat. Egy másik alapítványi közleményből az is kiderül, hogy a doktori programhoz a Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) az említett Döbrentei utcai ingatlant nettó 6,97 millió eurós (2,1 milliárd forintos) áron vásárolta.

Ám nem csak a doktori program színesíti a kínálatot, új tervekben nincs hiány. A Közbeszerzési Értesítő aktuális számában egy figyelemre méltó MNB-beruházás alapjairól is lehet olvasni.

A bankok bankja arra írt ki tendert, hogy a mintegy másfél éve, közel 14 milliárd forintért megvásárolt Eiffel Palace hetedik emeletén egy 484 négyzetméteres „exkluzív teret” alakítson ki.

A pályázat részletezi, hogy a jegybank vezetői mit képzelnek el. Szükségük van egy multifunkciós konferenciatérre, mobil falakkal lehatárolható flexibilis helyekre. A teraszra tájolva kisebb elnöki tárgyalót kívánnak létrehozni, amely 24 ember befogadására alkalmas. A nagy konferenciatérben pedig emelt magasságú pódium készül, valamint mobil előadói pulpitus és elnöki asztal 2-2 fő számára. Az emeletre kerül a klubkönyvtár, az „open-space jellegű kisebb közösségi tér az exkluzív kilátást biztosító épületsarok felé pozicionálva”.

Ezzel nincs vége, mert a megrendelő kívánságai szerint egy „szuperkönyvtárat” is kialakítanak, amely elnevezésre magyarázatot is adnak: „részben a klubkönyvtár open-space teréhez kapcsolt tér, digitális dokumentumok elérésére”.

Nem ez az egyetlen futó „kisebb” fejlesztési projektje a MNB-nek. Ugyanebben az értesítőben olvasható, hogy 44 hordozható munkaállomást – vélhetőleg laptopot – is beszereznének, amelyhez összesen 305 százalékos opciós tétel is kapcsolódna. Így összesen közel 180 gép megvásárlását bonyolíthatják le. Keretösszeg ebben a kiírásban sem szerepel, mint ahogy abban a másik tenderben sem, amely videokonferencia-rendszer bevezetéséről és támogatásáról szól.

Arra a felvetésünkre, miért van szükség ezekre a projektekre, a jegybank sajtóosztálya így válaszolt: az MNB szervezeti egységeinek és az általa alapított szervezetek hosszú távú és korszerű elhelyezése érde­kében vásárolta meg az Eiffel ­Palace-t. Az ingatlan ma már 100 százalékos kihasználtsággal üzemel, míg ez a vásárláskor csupán 68 százalék volt. Az irodaházban működik az MNB Szanálási Igazgatósága, valamint a jegybank két leányvállalata, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. és a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. is.

Mennyi? Több százmilliárd!

A Matolcsy György vezette intézmény 30 milliárdos programot hozott létre műkincsvásárlásra, hozzávetőleg 260 milliárdos vagyont kezelnek az oktatási programokat finanszírozó, ingatlanokat is vásárló alapítványai, továbbá a jegybank körülbelül 16 milliárdot fordított egyéb épületvételekre.

A miértekkel kapcsolatban további részleteket nem közöltek. Annyit viszont igen, hogy a hordozható munkaállomások beszerzésére és a videokonferencia-rendszer kialakítására kiírt pályázatok nem kapcsolódnak az irodaházban megvalósítandó beruházás pályázatához.

Az alapítványok egyébként már a műtárgypiacra is betették a lábukat.

A PADA, a Pageo és a PADI összesen 34 Kovásznai György-képet vásárolt a nyár során 112,2 millió forint értékben. Hogy az MNB vezetésében honnan a rajongás az egyébként festőként, animációs rendezőként, íróként egyaránt ismert alkotó iránt, arra a választ a jegybanki szervezetektől kicsit távolabbi alapítványok között kell keresni. Matolcsy György édesapja, idősebb Matolcsy György ugyanis egyik alapítója volt a Pannónia Filmstúdiónak – ahol Kovásznai több munkáját is készítette –, ám a 2004-ben életre hívott Kovásznai György Alapítvány kuratóriumának is tagja.

Nemzeti költők

A Pallas Athéné Domus Animae, a Domus Concordiae, a Domus Scientiae, a Domus Mentis és a Geopolitikai Alapítvány tavaly összesen 95 esetben támogatott hallgatókat és kutatókat, illetve járult hozzá külföldi tanulmányutak, konferenciák költségéhez, tudományos cikkek megírásához. Minderre az öt szervezet 261,4 millió forintot fordított. Épületek megszerzésére ellenben tízmilliárdos nagyságrendben költöttek, míg államkötvény-vásárlásra ennél is jóval több, 140 milliárd forint ment el. A le nem kötött pénz összege pedig az év végén elérte a 65 milliárd forintot.

Ingatlanbeszerzésekkel kapcsolatban egyébként éppen a napokban derült ki, hogy nem lassít a Matolcsy György jegybankelnökhöz köthető alapítványi kör, ezúttal Balatonakarattyán szerezte meg a MÁV-gyermeküdülőt.

A nemzeti bank egyébként eddig közel 9 milliárd forintot költött az Értéktár programján belül műkincsekre. Ez viszont távolról sem a vége, hiszen az említett projekten belül 2018-ig 30 milliárd forintos keretet hagytak jóvá vásárlásokra. Eddig vettek már Tizianót, Munkácsy- vagy Moholy-képeket, de érem- és makettgyűjteményt is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.