galéria megtekintése

Nem lehet egyből visszafordítani a menedékkérőket

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 20. számában
jelent meg.

Halmai Katalin, Brüsszel
Népszabadság

Helyszínre küldött szakértőkkel, képzéssel, szakmai támogatással segítheti az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal a váratlan migrációs hullámmal szembesülő magyarországi hatóságokat – közölte Brüsszelben Robert K. Visser, a hivatal igazgatója.

Néhány héten belül elkészülnek a magyarországi helyzet értékelésével, és a kormánnyal egyetértésben meg fogják határozni azokat a feladatokat, amelyekben az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal segítséget nyújthat – mondta lapunknak Robert K. Visser igazgató.

Minden kerítéstípus tetején van pengésdrót
Minden kerítéstípus tetején van pengésdrót
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Mivel a bevándorlókkal foglalkozó hivatalos szervek személyi állományát szinte teljesen leköti a folyamatosan érkező menedékkérők nyilvántartásba vétele, nem marad elég ember, forrás, szervezőerő a menekültügyi eljárás további lépéseinek végrehajtására, a menekültkérelmek elbírálására, a menedékkérők megfelelő elhelyezésére, a befogadóközpontok kialakítására. Ezért a hivatal főként ez utóbbi területeken tud segítséget ajánlani: szakértők helyszínre küldésével, képzési programokkal, a menedékkérők származási országáról szóló információk rendelkezésre bocsátásával.

 

Kérdésünkre, hogy a szerb–magyar határon épülő kerítést jó megoldásnak tartja-e az illegális bevándorlás megfékezésére, az igazgató közölte: minden tagállam maga dönti el, hogyan őrzi a határait, de

szem előtt kell tartania az emberiességi megfontolásokat,

és biztosítania kell, hogy vannak határátkelők, amelyeken a menedékkérők bejuthatnak az országba. Visser szerint a Nyugat-Balkán államait nem sok választja el attól, hogy biztonságos származási országoknak tekinthessük őket, de ez nem jelenti azt, hogy ha egy szerbiai menedékkérő megjelenik a magyar határon, akkor egyből vissza lehet fordítani.

Az igazgató, aki az uniós hivatal éves jelentését ismertette az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi bizottságának ülésén, közölte: az idei adatok szerint

a migránsok első számú célállomásának tekinthető Németország után Magyarországra érkezett a legtöbb bevándorló az Európai Unió országai közül.

Tavaly Svédország, Olaszország és Franciaország is megelőzött bennünket.

A parlamenti bizottság a nemzetközi védelemre szoruló személyek EU-n belüli áthelyezéséről szóló, frissen elfogadott jelentésében maga is említést tesz a „nyugat-balkáni útvonalról”, amelyen 2015 első hat hónapjában 962 százalékkal nőtt a határt illegálisan átlépők száma a múlt év ugyanezen időszakához képest, és amelyet egyre növekvő számban vesznek igénybe a háború és az üldöztetések elől menekülők.

A jelentés kötelezné a tagállamokat a jelenleg Görögországban és Olaszországban tartózkodó 40 ezer menekült befogadására. Őket az Európai Bizottság javaslata alapján meghatározott kvóta szerint osztanának szét az uniós országok között a következő két évben. A huszonnyolcak egyelőre nem tudtak megállapodni, hogy melyikük hány menekültet fogadjon be a két országból, azt azonban világossá tették, hogy ez csak önkéntes alapon történhet. Orbán Viktor a júniusi EU-csúcson közölte, hogy Magyarország senkit sem óhajt „átvenni”, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ígéretet is tett a „különleges elbánásra”. Az illetékes miniszterek hétfőn Brüszszelben ismét nekirugaszkodnak a 40 ezres keret elosztásának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.