galéria megtekintése

És akkor az amerikai nagykövet rámosolygott Palkovics Lászlóra

5 komment


Czene Gábor

Váratlanul megjelent Colleen Bell amerikai nagykövet, és kedvesen rámosolygott Palkovics László oktatási államtitkárra, aki udvariasan visszamosolygott. Aztán szépen leültek egymás mellé. Szóval, igazán ihletett pillanatok tanúi lehettünk. Na, ezért is jó, hogy a romáknak van nemzetközi napja.

A fórumot szervező Roma Sajtóközpont egyik munkatársa elmondta, hogy a nagykövet nem ígérte biztosra a részvételét, ezért nem merték beírni a meghívóba. Kár. Ha már Palkovics László és a jeles civil szakértők sora nem jelentett elegendő vonzerőt, Colleen Bell neve talán megdobta volna a létszámot. Így viszont, fotósokat és újságírókat is beleszámítva, nem egészen húsz érdeklődő lézengett a teremben.

Colleen Bell és Palkovics László köszöntik egymást
Földi Imre / Népszabadság

Április 8-án ünnepeljük a Nemzetközi Roma Napot. Az Arany János utcai Aranytíz Kultúrházban – a rengeteg budapesti és vidéki program egyikeként – az oktatás volt a téma. Egész pontosan az, hogy a „romák sztereotípiáktól mentes jelenlétét rögzítő tények fájóan hiányoznak a köztudatból. Az iskolai tananyagokban pedig szinte teljesen láthatatlanok”.

 

Jó napot kívánok! – kezdte magyarul az elsőként felszólaló Colleen Bell, majd angolra váltott. Diplomatához méltó beszédet mondott. A romák ünnepén nem feledkezünk el a problémákról sem, ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet azokra az eredményekre, amelyekkel a romák hozzájárultak a globális kultúrához.

Minden embernek joga van a sikeres élethez, magánéletében és hivatásában egyaránt – hangsúlyozta a nagykövet. Azonos hozzáférést kell biztosítani az oktatásban, a foglalkoztatásban és az egészségügyi ellátásban. John Kerry szavait idézte: nem meglepő módon az amerikai külügyminiszter szerint is mindenkinek joga van a kiteljesedéshez: függetlenül a nemzeti, vallási, etnikai hovatartozástól. Colleen Bell előadását magyarul zárta: „Köszönöm szépen!”

Kevésbé ünnepélyes hangulatban volt Setét Jenő civil aktivista. A közoktatás rendszeréből – mondta – tömegével kerülnek ki úgy a cigány és nem cigány gyerekek, hogy egyetlen szót sem tanulnak a romák történelméről, kultúrájáról. Ez a legnagyobb jogfosztás – állapította meg. Ráerősített a főiskolás Rácz Norbert is, aki tanulmányai során csak egyszer-kétszer találkozott romákkal, akkor sem pozitív összefüggésben.

Balázs Anna a Monitor Kritikai Platform képviseletében egy felmérésre hivatkozva arról számolt be, hogy az utóbbi időben már romákról szóló szövegek is bekerülnek a tankönyvek egy részébe. A gond a terjedelemmel és a tartalommal van. A romák jellemzően munkanélküli, iskolázatlan, deviáns csoportként szerepelnek a tananyagban.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Ugyanezt a problémát érzékelte Binder Mátyás történész is. Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének vezetője közölte: bár fontos elmozdulás történt, messze nem akkora, amekkorára szükség lenne. Nálunk ugyanis az a hagyomány, hogy a kisebbségekről „csak rosszat mondunk”. A tudományos ismeretekkel jól állunk, de – jegyezte meg – a tudásanyag nem feltétlenül jut el a tankönyvek szerzőihez.

Utolsóként Palkovics László oktatási államtitkár szólt hozzá. Elmondta, hogy egy évvel ezelőtt Balog Zoltán miniszter kezdeményezésére konferenciát tartottak a témáról. A tanácskozás nyomán – roma szakértők, Daróczi Ágnes és Orsós Anna részvételével – munkacsoport alakult. A munkacsoport közreműködése révén mintegy 40 tankönyvet módosítottak, és további hatvanat készülnek átalakítani. „Az, hogy előreléptünk, óhatatlannak látszik” – szögezte le az államtitkár.

Az amerikai nagykövet előre jelezte, hogy nem tud végig maradni: Palkovics beszéde után elköszönt a hallgatóságtól. Az államtitkárnak is mennie kellett, de távozása előtt még gyűrték kicsit a jelenlévők. A hozzászólásokból úgy tűnt, hogy sokan nem is tudtak az említett munkacsoport létezéséről vagy tevékenységéről. Palkovics László némi joggal úgy vélte, hogy a szakértők közötti információáramlásról nem feltétlenül a kormánynak kell gondoskodnia. Sebaj, ezen ne múljon: legfeljebb a közeljövőben tartanak még egy konferenciát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.