galéria megtekintése

Érvénytelenítették a bezöldült licitet

1 komment


Tanács István

Csongrád megyében mostanáig elkelt a licitre meghirdetett állami földek nagy része – 9400 hektárból 6800. Ehhez képest meglepő, hogy Bakson, ahol erős versengés volt, és a magyar állam nagyon jól járt volna – hiszen például egy 337 millióért meghirdetett területért 520 milliót, egy 59 milliósért pedig 146 milliót adtak –, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) levélben értesítette a nyerteseket, hogy semmis a liciten elért eredmény. Arra hivatkoztak, hogy a környezetvédelmet is felügyelő földművelésügyi miniszter nem járult hozzá az adásvételi szerződés megkötéséhez.

Az egyik, neve elhallgatását kérő nyertes azt nyilatkozta lapunknak: a kiírásban valóban szerepelt, hogy csak a minisztérium hozzájárulásával köthető szerződés, de senki sem feltételezte, hogy ha egyszer már kiírták árverésre a területeket, akkor a tárca utóbb majd megakadályozza, hogy a nyertessel szerződést kössenek. Egyelőre senkitől sem kapott tájékoztatást, ezért csak sejti, az lehet a kifogás, hogy Natura 2000 minősítésű területről van szó. Már tíz napja megkapták a levelet, hogy nem lehet az övék a föld, ennek ellenére az NFA honlapján még mindig az szerepel, hogy ők a nyertesek, és ezt a Délmagyarország cikkéből az egész megye megtudhatta.

A hoppon maradt vásárlónak fogalma sincs, mikor utalják vissza neki a fedezetként befizetett több mint 50 millió forintot, és megtérítik-e a szintén jelentős regisztrációs díjat, valamint az ügyvédi honoráriumot.

 

A Délmagyarország kiemelte, hogy Csongrád megyében a legtöbb földet az eddigi bérlő vásárolta meg – kivéve a Héjja Testvérek Kft.-t, amelynek bérelt földjei túlnyomórészt új tulajdonoshoz kerültek, a kikiáltási árat jelentősen meghaladó összegért. Az egyik cégtulajdonos, dr. Héjja István egyetlen darab bérelt földet vásárolt meg, 79 millió forintért. Héjja István lapunknak elmondta: ő is megkapta a levelet az NFA-tól, hogy az árverés eredménye érvénytelen, és ő sem tud többet, mint mások.

Gergely Lászlótól, az NFA régió­vezetőjétől, majd az ő útmutatása alapján az agrártárca sajtóosztályától írásban megkérdeztük, mekkora területet, hány darab földet és mekkora összeget érint a döntés. Miért nem előre tisztázták, mely területek értékesítéséhez nem járul hozzá a miniszter, és amihez nem járul hozzá, azt miért hirdették meg eladásra? Van-e az országban másutt is hasonló döntés? Mi lesz az érintett földterület további sorsa?

A pénteken feltett kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.