galéria megtekintése

Erdősiné kérdését hitelesítette az NVB

25 komment


Lencsés Károly

Átengedte a kormány menekültkvótákról szóló kezdeményezését, és a napközben megjelenő hírekkel szemben a szocialistákat előző, kopaszok által segített Erdősi Lászlóné népszavazási próbálkozásának is zöld utat adott a Nemzeti Választási Bizottság. Megdöbbentő érvekkel.

Mehet a népszavazás a kormány kezdeményezéséről – döntött kedden példás gyorsasággal a Nemzeti Választási Bizottság. Rogán Antal múlt szerdán személyesen adta be a kérdést: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Nemzetközi jogászok szerint ez nemzetközi szerződést érint, tehát tiltott tárgynak minősül, Patyi András bizottsági elnök azonban tette a dolgát. Lelkiismeretesen elmagyarázta, hogy a magyar parlament dönthet arról, hogy nemzeti hatáskörbe tartozó ügyek mely körét engedi át a választóknak, a kötelező betelepítési kvóta esetében pedig semmi akadálya ennek.

Néhányan próbáltak ellentmondani– például Litresits András, az MSZP delegáltja, és Bodolai László LMP-s küldött –, de a kérdést végül kilenc igen és három nem szavazat mellett hitelesítette a testület.

 

Párhuzamos történetek

Korántsem bizonyult ennyire hatékonynak a bizottság munkája a szocialista Nyakó István kifogásának elbírálásakor. Nyakó a Nemzeti Választási Iroda portáján múlt kedden történtek miatt fordult a bizottsághoz. Akkor kopasz, kigyúrt fiatalemberek gyülekeztek az előtérben, és sikerrel akadályozták meg az MSZP-s politikust abban, hogy időben benyújtsa népszavazási kezdeményezését a boltok vasárnapi zárva tartásáról.

Segélyhívás. A leszavazott Lukács Zoltán és Nyakó István
Segélyhívás. A leszavazott Lukács Zoltán és Nyakó István
Földi Imre

A bizottsági tagok gondosan megnézték a biztonsági kamerák felvételeit, csakhogy mindenki mást látott. Az NVB parlament által választott tagja, Tóta Áronné például azt a kérdést tette fel, hogy Nyakó miért ment távolabb az időbélyegzőtől. A kopaszok rosszhiszeműségét sem látta önmagában azzal bizonyítottnak, hogy amikor Erdősi Lászlóné, a herceghalmi polgármester felesége a maga kérdését elsőként érkeztette az automatánál, az őt kísérők sietve távoztak. Lehet, hogy ismerték a párhuzamossági moratóriumot – érvelt Tóta Áronné –, és tudták, hogy a saját kérdésüket már felesleges beterjeszteni. Valójában azonban, mint az a helyszínen készült videofelvételekből kiderült, a biztonsági őr külsejű biztonsági őrök nemhogy a párhuzamossági moratórium fogalmával nem voltak tisztában, hanem azzal sem, hogy hol vannak. Egyikük például művelődési házként azonosította a választási irodát.

Másik filmet néztek

A felvételeken nincs bizonyíték akadályozásra, erőszakra, félelemkeltésre – hangoztatta az NVB több tagja. Mintha nem ugyanazokat a képeket nézték volna – felelt erre Fábián Adrián bizottsági tag. Ő igenis látni vélte, hogy Nyakó előtt összezártak a kopaszok. Az NVB viszont csak annyit állapított meg, hogy a kigyúrt férfiak jelenlétükkel megsértették a választási alapelveket, az esélyegyenlőség és a rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. Az iroda viszont nem hibázott, miként Erdősinének és az időbélyegzőhöz lépő kísérőjének sem volt köze a jogellenes helyzethez.

Mindezek után az MSZP-s Lukács Zoltán – aki a keddi botrányos jelenetek miatt szintén panaszt tett –, kijelentette: mivel beadványa Nyakóéval megegyezik, nem kéri a bizottság döntését.

Blokkoló többség

Szerinte képtelenség, ami a testületi ülésen történt, hiszen néhány perces, ráadásul hang nélküli felvételek alapján határoztak, így fogalmuk sem lehetett, hogyan félemlítették meg őket órákon át a kopaszok. Ehhez képest jött a meglepetés. Patyi András azt javasolta, hogy a bizottság tagadja meg Erdősiné kérdésének a hitelesítését egyebek mellett azért, mert nem személyesen helyezte be a borítékot az időbélyegzőbe. Az elnök a keddi körülményeket is igen aggályosnak ítélte.

A testület többsége viszont úgy találta: azt a szabályt, amely szerint a népszavazási kérdést személyesen kell benyújtani, nem lehet olyan kiterjesztően értelmezni, hogy saját kezűleg kell blokkolni, mert ezzel a mozgássérülteket eleve kizárnák. Az elnököt végül hét-öt arányban leszavazták: Erdősiné győzött. De a történet biztosan folytatódik a Kúrián.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.