galéria megtekintése

Erről álmodik Kövér László, de soha nem fogja megkapni

7 komment


Rab László
NOL

Régi május elsejéket nézegettem, zászlós fiatalokat láttam Makóról, 23 éve történt, vad vonulás kezdődött a csongrádi városban, céltalan keringőzés Marx-Engels-Leninsz-táblák nélkül, az egyenvilágra csak a matrózblúzok emlékeztetnek.

A lánykák szégyenlősen rágóznak, a legények unottan támasztják a Békét, biztonságot a világnak! jelszót. Az idő pompás, a felvétel kiváló, mert az operatőr oldalra pillant, a felvonulás csak ezután kezdődik.

Kedvesek a zsánerképek, tetszik nagyon ez a május 1-i összeállítás.

 

1986-ból való a következő képsor, Pécsett járunk, éljen a marxizmus-leninizmus. Precíz felvonulás a munkásmozgalom veteránjaival, glasznosztynak a környékben nyoma sincs. A dísztribünön a lakóterületi pártvezetők, a megye és a város nacsalnyikjai foglalnak helyet. "A dolgozók impozáns felvonulását a Mecseki Szánbányák Vállalat indította." A rögzítés szokványos és eléggé amatőr. A megszólaltatott munkást is beszéltetik arról, hogy miért foglalt helyet a tribünön. A kérdések kemények és célratörőek. "Úgy tudom, hogy nemcsak a termelési munkából vették ki a részüket, hanem a mozgalmi életben is." Ez mind így van, mondja a szaki, mehetünk is tovább.

Hatvannégyben vagyunk Budapesten. Irdatlan tömeg, eszement boldogság, profi, aktív tévés képek, tombol a KISZ, a jelszavunk munka és béke. Amnesztia után vagyunk, Kádár megbocsátott az 56-os disszidenseknek, zavarják is egy pillanatra a kenetteljes főtitkárt. A régi Május 1 meg a mai sokmindenben különbözik egymástól - mondja Kádár et. -, azok kisebbek voltak, az ellenséggel való harc közben zajlottak, és a többi, és a többi. A munkásosztály, a dolgozó nép ügyének előrevitele a következő passzus, naná hogy azért örül nagyon, mert látja az emberek jókedvét (Orbán ma ugyanezt várta volna el Felcsúton kisvasút-avatás közben, de nem jött össze). A legszebb a riporter levezető kérdése, ilyenről álmodik ma Kövér László, remélem, soha nem kapja meg.

Régi győri május elsejéket idéznek a fekete-fehér és színes fotók, jól vágott anyag, az ilyeneket szeretem, mert a képek tele vannak hibákkal. A dalok jobban visszaadják a nap hangulatát, a mozgalmi nóták szerzői vérprofi művészek lehettek, minden dal újrahallgatható ma is, a szövegek pompásak és hibátlanok. "Pajtás, daloljunk szép magyar hazánkról, s az élet száll földön és hegyen".

Remek dalok szólnak a képek alatt, egyiket-másikat meg is könnyeztem. A sor elején az Itt van Május elseje című örökbecsű áll, ezt bármikor hajlandó vagyok újrahallgatni, mert annyira manipulatív, hogy az már tökéletes.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.