galéria megtekintése

„Ez nemcsak magyar probléma, hanem globális ügy”

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 05. számában
jelent meg.

7 komment


Miklós Gábor
Népszabadság

Közép-Európában még mindig érezhető az elzárkózás és a kizárás tendenciája. A menekültválság kapcsán ezt érzékeljük – nyilatkozta lapunknak John Shattuck, a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) rektora. A nemzetközi jogász szomorúan látja, hogy sok országban nem alkalmazzák megfelelően a nemzetközi menekültjogot.

– Mivel járul hozzá a CEU a menekültválság enyhítéséhez?

– Amikor a válság megkezdődött, a CEU oktatói és hallgatói közül sokan kezdeményeztek adománygyűjtést. Voltak a menekülők által beszélt nyelveket beszélő hallgatóink, akik tolmácsolással segítettek. A közpolitikai iskolánk médiaközpontja mobil wifi hotspotokat vitt azokra a helyekre, ahol sok menekült gyűlt össze, így a Keleti pályaudvarhoz. Sok eszmecserét szerveztek oktatóink a menekültválságot érintő témákban. Az egyik legérdekesebb a közpolitikai iskolánk konfliktuskutató központjában folyik. Egy háromtagú csoport – két szíriai és egy amerikai – dolgozik az Aleppo-projekten, amely ennek a szétrombolt nagyvárosnak a majdani újjáépítését tervezi. A szíriai kutatók maguk is menekültek, akik más társaikkal konzultálva állítják össze a tervet. Kooperál velünk a New York-i Columbia Egyetem építészkara is, akik például GPS-eszközök segítségével térképezik fel az állapotokat. A múlt héten döntöttünk arról, hogy az angolul tudó regisztrált menekültek a megfelelő végzettséggel órákat látogathatnak a CEU-n, amit mi később igazolunk is.

John Shattuck
Fotó: CEU

 

– Mivel magyarázza a menekültáradatot?

– Ez nemcsak magyar probléma, nem is csak európai, hanem globális ügy. Egy sor olyan elhúzódó konfliktus okozza, amely nemcsak a Közel-Keleten, de más földrészeken is zajlik, például Afrikában. Törökországban, Jordániában, Libanonban a túlzsúfolt menekülttáborokban nagyon rosszak a körülmények. Ez már a nemzetközi közösség felelőssége is. Sokkal több humanitárius támogatást kellett volna kapniuk ezeknek az államoknak, például az ENSZ menekültügyi szervezetén keresztül. Hosszabb távon ez a migráció egy globális kihívás része. Hogyan leszünk képesek stabilizálni a helyzetet azokban az instabil országokban, ahonnan az erőszak menekülésre kényszeríti a lakosokat? Az Európai Unió és az Egyesült Államok magatartását is kritikusan szemlélem, ahogy az ENSZ Biztonsági Tanácsáét is.

– Indokolt Magyarország és más közép-európai államok reakciója?

– Nem láttam bizonyítékát annak, hogy migránstömegek szeretnének letelepedni Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban vagy másutt Kelet-Közép-Európában. Északra tartanak, Németországba, Skandináviába. Sok eltorzított információból olyan kép rajzolódik ki, hogy ez az egész ügy Magyarország vagy más térségbeli állam ellen irányulna. A korábbi korok, a szovjet dominancia évtizedei okozhatják, hogy Közép-Európában érezhető az elzárkózás és a kizárás tendenciája. És ezt érzékeljük most. Szomorúan látom, hogy sok országban nem alkalmazzák megfelelően a nemzetközi menekültjogot.

 – Amerika képes lenne megállítani a menekültáradatot? Sokan azt állítják, hogy az USA a válság oka.

– Az Egyesült Államok, Kanada vagy Ausztrália is sokkal többet tehetne a menekültválság enyhítéséért. Azt örömmel vettem a héten, hogy az USA kétszázezerre emelte a befogadható menekültek számát. Jó lépés, de többet is lehetne tenni. Badarság viszont az állítás, hogy Amerika küldi a menekülteket Európára.

– Összehasonlítható-e a szíriai háború a kilencvenes évek balkáni konfliktusaival?

– Részt vettem a daytoni egyezmény kidolgozásában. Rettenetes volt a háború a Balkánon, ami sok embert tett menekültté. A nagyhatalmak érdeke volt, hogy véget vessenek a háborúskodásnak, és ez megállította a menekültáradatot. A mostani konfliktus annyival bonyolultabb a húsz évvel ezelőtti jugoszláviai háborúnál, hogy most nagyhatalmak is szerepet játszanak benne. Ezért bízom benne, hogy a most elkezdődő tárgyalások közelebb hozhatják a konfliktus végét.

Névjegy

JOHN SHATTUCK 2009 óta a CEU elnök-rektora – polgárjogi ügyvédként kezdte pályafutását, majd a Clinton-kormány demokráciáért, emberi jogokért és munkaügyért felelős helyettes államtitkára volt, később az Egyesült Államok Csehországba akkreditált nagyköveteként szolgált. Nemzetközi jogtudósként Shattuck oktatott a Tufts Egyetemen, a Harvard Egyetem alelnökeként pedig csaknem egy évtizeden át felelt a közszolgálati és közösségi programokért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.