galéria megtekintése

Ajkán már a tüdejük is fekete lehet a pernyétől, de az erőmű hárít

2 komment


Hajba Ferenc

Ajkán esőként hullik a pernye, amikor befűtik a Bakonyi Erőművet. Belepi a házakat, a kocsikat, a száradni kitett ruhákat. A lakosság tiltakozik, a polgármester feljelentést tett, az erőmű vezetője szerint hamarosan megszűnik a néhányak által egyébként is csak felnagyított probléma.

– Ez négy nap termése – bontja ki a reklámszatyrot egy biciklit toló asszony, és a közeli virágárus asztalára teríti szét mutatóba a kormot és a pernyét. – Az ablakpárkányról lesöpörtem, de még a kutyaól teteje is fekete a koromtól. Képzelje el, milyen színe lehet a tüdőnknek!

Az erőmű közelében lakókat nemcsak a pernye zavarja, de betegségektől is tartanak
Az erőmű közelében lakókat nemcsak a pernye zavarja, de betegségektől is tartanak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ajkán, a 32 ezer embert számláló járási ipari székhelyen a hőszolgáltató Bakonyi Erőmű befűtésekor a lakók szerint mintegy fél óráig rendületlenül hullik a pernye.

 

– Így spórol az erőmű, ami nem a mi cégünk – visz végig a városon Schwartz Béla polgármester. A kazánok beindításakor nem kapcsolják be a szűrőket, így a káros anyag nem ég el, nem kötődik meg, hanem ránk hullik. A szabály szerint indításkor egy támasztólánggal rögtön a fűtés kezdetekor 138 fokra kellene emelni a hőmérsékletet, s akkor a pernye még azelőtt megsemmisülne, mielőtt az autóinkra, a kertjeinkre, a házainkra, az erkélyre kiteregetett ruhákra hullana.

Egy babakocsis asszony mellett állunk meg. – Kiszámítottuk, mikor a legtisztább a levegő, akkor hozzuk ki szellőztetni a csöppséget – magyarázza a nagymama, és megigazítja rajta a takarót. – Vigyázni kell, nehogy annyira ráhúzzam a plédet, hogy fulladozzon szegény.

Az emberek az asztmától és a tüdőbajtól is a félnek. A helyi orvosok viszont nem nyilvánítanak egyértelműen véleményt.

Nem bizonyított, elképzelhető, alaposabban vizsgálni kellene, van, aki az egész életét itt töltötte, mégis egészséges, mint a makk, a köhögő ember mintha több lenne, a meglévő asztmát súlyosbíthatja – a helyiek szerint ilyen megjegyzéseket tesznek az orvosok. Egyedül Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója fogalmazta meg nyíltan, nehezen feltételezhető, hogy a légszennyezésnek nincs egészségkárosító hatása.

– Lehet, hogy az ÁNTSZ megállapítja – ezt persze csak a vicc kedvéért mondom –, hogy nem árt, hanem egyenesen javít az ember légzőszervein a korom meg a pernye. Én meg netán azt állítom, hogy asztmát okoz. Maga szerint kin verik el a port? – magyarázkodik a helyi kórházi orvosok egyike.

Délidőben járunk Ajkán, átutazóban nemigen érződik a por és pernye, de a kocsik tetején jól látható. A polgármester feljelentést tett az ajkai koromszennyezés miatt ismeretlen tettes ellen.

A Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Bakonyi Erőmű működését a jelenlegi formájában 1992-ben kezdte meg. Tüzelőanyagból villamos energiát, lakossági távhőt és ipari gőzt állít elő.

– A képviselő-testület kérte az erőművet, hogy korszerűsítse technológiáját, szüntesse meg a környezetszennyezést, vagy kénytelenek leszünk más megoldáshoz folyamodni – mondja a polgármester, hozzátéve: ha nincs más lehetőség, akkor saját távfűtő erőművet épít a város.

– Miből? Ennyire gazdagok?

– Szükség esetén egy befektetővel fogunk össze, 600-700 millió forintról van szó, amit egy vállalkozó hitelből is elő tud teremteni. – Úgy tudom, a Bakonyi Erőművel kötött szerződés szerint a megállapodás lejárta után még két évig kötelesek vásárolni tőlük. – Így van, a szerződés azonban már lejárt, és addigra biztosan készen leszünk az új erőművel, mire a két év letelik.

Visszaszól az erőmű vezetője

Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű vezérigazgatója azt mondja: a filterek korszerűsítését már megkezdték, tehát a pernye és a korom nem sokáig okoz gondot, és néhányan eddig is felnagyították a jelenséget. Szerinte a feltételezett egészségi károkról nem szóbeszéd alapján kell véleményt formálni, hanem csináltatni kell egy független vizsgálatot.

– Nekünk ez az ügy nem csak gazdasági szempontból fáj. Rengeteg pénzt költöttünk Ajkára. Ablakcserére, szigetelésre nagyon sok pénzt adtunk, ellenben nemigen látjuk, hogy ezt új ablakokra és szigetelésre fordították volna. Pedig korábban az adóhatóság még vizsgálódott is, hogy miért erre költjük a nyereség egy részét, hiszen nem a mi dolgunk – mondta.

A vezérigazgató szerint a polgármester azért fenyegetőzik új erőmű építésével, mert fogyóban a város pénze. Az önkormányzatnál ezt visszautasították.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.